Gran Canaria is één van de zeventien eilanden voor de kust van Marokko. Bestuurlijk hoort de eilandengroep bij Spanje maar er bestaat een verregaande autonomie. De meeste mensen kennen de archipel als een bestemming voor massatoerisme maar weinigen weten dat het er jaarrond aangenaam wandelen is in een zeer mooi en afwisselend landschap.

Situering

De Canarische eilanden kan men als wandelaar héél het jaar bezoeken al kunnen de zomermaanden wel zeer warm zijn. Voor- en najaar en zelfs de winter zijn perfecte seizoenen om te gaan hiken op de archipel. Gran Canaria wordt wel eens een mini-continent genoemd vanwege de vele micro-klimaten die je er vindt. Je houdt hier dan best ook rekening mee. Op een vijfdaagse kan je droge duinen tot vochtige bossen of een echt bergklimaat tegen komen. Aangepast materiaal en kledij is dus nodig al heerst er over het algemeen een aangenaam klimaat.

Gran Canaria

Foto: Siegried Robben

Interessante tochten

De GR 131 die loopt over alle Canarische eilenden is ongetwijfeld de grootste aantrekkingspool voor de meerdaagse wandelaar. De trail is op alle eilanden perfect bewegwijzerd. Vreemd genoeg is Gran Canaria het enige eiland waar de route als dusdanig niet bewegwijzerd is. Op het eiland moet je zelf bestaande trails aan een schakelen om het 90 km lange traject tot een goed einde te brengen. Dit hoeft echter niet echte een probleem te zijn, Cicerone gidsen heeft o.a. een prima topogids met wegbeschrijvingen en kaartjes die je zonder problemen over het eiland gidsen.

Op Gran Canaria zijn er nog tal van wandelpaden dus het is ook perfect mogelijk om zelf je lange afstandsroutes te creëren.

Bereikbaarheid en openbaar vervoer

Gran Canaria is bereikbaar via de lichthaven in het Oosten van het eiland. Van daar uit kan je bussen nemen in alle richtingen. Meestal volgen deze de kustlijn of rij je naar de hoger gelegen delen. De start van de GR 131 ligt in Puerto de los Nieves in het Westen van het eiland.

Bevoorrading & Water

Qua bevoorrading is het nuttig om te kijken waar je dorpjes tegenkomt op je route. Meestal vind je hier kleine winkeltjes, bars en restaurantjes waar je je kan bevoorraden of de innerlijke mens versterken. Ook voor water ben je meestal aangewezen op de dorpjes. Verwacht onderweg niet teveel natuurlijk water tegen te komen dat je dan bv. zou kunnen zuiveren. Een goede planning is hier dus noodzakelijk.

Nuttige bronnen

Toeristische website van Gran Canaria

 

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen