Dagtochten:
Ton Joosten heeft in het verleden heel wat nederlandstalige boeken uitgebracht met een bespreking van tal van interessante dagtochten. Zijn eerste deel gaf een bespreking van 50 wandelingen rondom het Parc National des Pyrénées Occidentales. Helaas zijn zijn boeken inmiddels niet meer verkrijgbaar maar mogelijk wel nog te vinden als tweedehands.Voor het gebied dat we hier bespreken gaf hij het dorpje Larrau op voor wandelingen door de kloven van de Haute soule. Een bekende dagtocht gaat naar passerelle d'Holzarté die over gorges d'Olhadubi is gespannen. Andere kloven om te bezoeken zijn gorges de Kakouetta en gorges d'Ehujarre (lange zware wandeling).Lescun in Vallée d'Aspe ligt in een bijzonder gevarieerd landschap gedomineerd door Le Billare. Een klassieker is een dagtocht naar cirque d'ansabère en het lac d'Ansbère.
Heb je je zinnen gezet op een klim naar Pic d'Anie en een verkenning van het karstlandschap dan wordt refuge de Labérouat je uitvalsbasis. Verder naar het oosten is de omgeving van Pic du Midi d'Ossau ook een populaire bestemming. Een mooi gevormde berg die als een monument de omgeving overheerst. Refuge d'Aynous gelegen aan Lac Gentau een tussenstop als je de 'tour des lacs d'Ayous' zou willen doen. Snuffel eens op volgende site daar vind je goed gedocumenteerde tochten opgesplitst in moeilijkheidsniveaus
Bivak/hutten tochten
Wil je via een dwarsdoorsnede een impressie hebben van dit gebied dan zou je de GR 10 kunnen lopen tussen Hendaye en Lescun of wat verder doorlopen naar Arrens maar daar ben je zeker 14 dagen zoet mee. Gebruik makend van gite d'etappe of wanneer je het avontuurlijk aanpakt kan het ook wel met de tent.
Van Hendaye tot Arrens gaat het door Baskenland, Béarn en een deel van Bigorre. Eerst zijn er de Baskische dorpen met witte en rode gevels en groene valleien waar de herder over zijn kudde waakt, en vervolgens de La Pierre Saint-Martin-pas die de toegang tot Béarn bepaalt. Het landschap verandert en het gebied wordt meer en meer bergachtig.
Meer flirtend met de grens zou je voor de HRP kunnen kiezen. Bij de uitgeverij kan je na registreren, ook de GPX van de route vinden. Beginnend vanaf zeeniveau kan je geleidelijk je ritme vinden want het duurt enkele dagen voor het terrein pittiger wordt. De mist kan hier spelbreker zijn. Daar bestaan tal van varianten voor deze route. De eerste top die boven de 2000m komt is Pic d'Orhy. Die steek je best niet over bij slecht weer maar zoek het wat lager. Dan wordt het gebied almaar mooier wanneer je op de grenskam loopt om dan bij Pic d'anie het karstgebied in te trekken.In de afdaling naar Lescun wordt het landschap opnieuw groen. Lescun heeft een goede camping. Het eerste deel is goed voor 9 stapdagendagen. Misschien besluit je daar om het tweede deel van de HRP te starten tot Gavarnie.
Ton Joosten beschrijft in zijn (niet meer te verkrijgen) boek "in de ban van de Pyreneeën" uit 1997 tal van meerdaagse bivaktochten. Sinds die tijd is er veel veranderd in de Pyreneeén. Het gebergte ligt er nog altijd bij maar waar je vroeger zelf je weg moest zoeken. Soms met hulp van steenmannetjes. Inmiddels zijn er meer en meer routes gemarkeerd en soms van wegwijzers voorzien. Zijn verhaal kan je nog altijd gebruiken om de routes te reconstrueren. Van een GPS was er toen nog geeen sprake. Een stevige vijfdaagse tocht speelt zich af bij het kalkplateau van de Pic d'Anie en de Gorges van de Haute Soule met een vertrek in Lescun. In tweede instantie is ook een start vanaf Larrau mogelijk, ook wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Zijn beschrijving vind je hier. Dat moet genoeg zijn om ze op kaart over te brengen.
De volgende van zijn tochten vertrekt ook vanaf Lescun. Eventueel zou je ook vanaf Borce kunnen starten. Ze krijgt de titel: Het circuit van de Vallee d'Aspe. Dit is een route die je aan kan passen naar eigen smaak door ze te verkorten of net nog langer te maken.
dag 1: Lescun-Lac d'ansabere
dag 2:Lac d'ansabere-Refuge D'arlet (inkorten door af te dalen naar Borce/etsaut is mogelijk)
dag3: Refuge d'arlet-Ibon de Astanes (meer langs Spaanse kant ook wel Lac d'estaëns genoemd)
dag 4: Ibon de Astanes- Refuge du Larry (je kruis de N134 waar je uit zou kunnen stappen)
dag 5: Refuge du Larry- Borce (aansluiting op openbaar vervoer)
dag 6: Borce-Lescun.
foto: bivak bij ibon de Acherito
Tal van varianten zijn mogelijk om de tocht in te korten (lescun-refuge d'Arlet-Borce/etsaut-Lescun) dan wel te verlengen. Meer naar het oosten ligt Pic du Midi d'Ossau. Een 2884 hoge berg die als symbool staat voor waar de Pyreneeën voor staan. Een granieten bult die de groene bergweiden van de Vallée d'Ossau domineert.
Een tweedaagse
dag 1: camping de bious oumettes-refuge d'ayous
via het lac de Bious-Arigues (1417m) en Lacs d(Ayous
tijdsduur: 3 uur
dag 2: Refuge d'Ayous-Camping de bious-Oumettes
via col de Peyreget (23OOm) en Col de Suzon (2127m)
tijdsduur: 7,5 uur
foto: refuge de Pombie
Een driedaagse
dag 1: Lac de Bious-Artigues – Refuge d’Ayous (+980m) (-340m) 11km – 5h30
dag 2: Refuge d’Ayous – Refuge de Pombie (+1000m) (-940m) 11km 5h30
dag 3:: Refuge de Pombie – Retour au lac de Bious-Artigues (+450m) (-1150m) 11km 4h45
Een volledige beschrijving van deze tocht vind je op:topopyrenees.com
Bij beide hutten kan je je tent opslaan.
La Senta de Camille
Hoewel de tocht zich voornamelijk op spaans grondgebied afspeelt is het logischer om vanaf Franse kant te vertrekken zeker wanneer je met het openbaar vervoer komt. Een heel boeiende tocht waarvan je je slaapplaatsen kan reserveren. Je kan ze zelfs begeleid door een gids lopen.
Hou je liever van bivakkeren en van zelfvoorzienende tochten dan is deze perfect te doen met tent en rugzak. Je hoeft je dan ook niet te houden aan het officiele traject. Volgende verslag volgt grotendeels het beschreven traject. Het traject van de route kan je ook terug vinden op waymarked trails. Details over de route vind je ook terug op de eerder genoemde website.