De zuidkust van Portugal is in de eerste plaats een klassieke bestemming voor verblijfstoerisme. Ondanks de drukte en de bebouwing langs de kust is het uiterste zuiden van Portugal een interessante wandelbestemming, zeker in de winter of in de lente.

Situering

De Algarve is de regio in het uiterste zuiden van Portugal. De belangrijkste stad is Faro ; er zijn rechtstreekse vluchten van de Benelux naar Faro. Vanuit Faro is er vlot openbaar vervoer met de trein of bus naar alle plaatsen langs de kust.

De kust is heel gevarieerd : kalksteen met grotten en kliffen in het westen, stukken met strand, lagunes en vogelrijke delta's in het oosten. Het binnenland zijn heuvels met pittige hellingen.

Andere belangrijke plaatsen zijn :

  • Sagres : het meest zuidwestelijk gelegen dorp van Europa, vlak bij de Cabo São Vincente
  • Vila Real de Santo António : midden in het kreken- en moerasgebied van de delta van de Guadiana-rivier die hier de grens vormt met Andalusië (Spanje)
  • Portimão, het centrum van het westelijke deel van de Algarve, ook Barlavento genoemd
  • Faro is het centrum van het oostelijke deel van de Algarve, ook gekend als Sotavento.

Interessante tochten

Het meest gekende is de Fisherman's Trail (Trilho dos Pescadores). Eigenlijk ligt die maar voor een klein stukje in de Algarve, namelijk voor de eerste etappes tussen Lagos en Sagres. Na Cabo São Vicente gaat deze trail verder richting het noorden, langs het natuurpark van de Costa Vicentina in de regio Alentejo.

De meest gevarieerde trail in de Algarve verkent het binnenland. Ze loopt van Cabo São VIncente naar Alcoutim aan de Guadiana-rivier op de grens met Spanje. De GR13 "Via Algarviana" is 300 km lang en 8000 m+, en komt neer op 10 à 14 stapdagen. Er zijn varianten naar de meeste kuststadjes dus het is vrij eenvoudig om de route in te korten. Veel websites beschrijven enkel één van deze kortere varianten.
Wie in schoonheid wil eindigen neemt nog enkele etappes van de GR15 om parallel met de Guadiana rivier de kust te bereiken.

Er is niet echt een kustpad langs de kust van Algarve. Wie toch met trage wegen de hele kust van de Algarve wil volgen en op zoek wil naar afgelegen uitzichtsrotsen en eenzame strandjes en de authentieke stukjes dorp die tussen de nieuwbouw en de resorts van de kust overbleven, bekijkt best of fietsen op de Ecovia geen betere optie is dan stappen.

Wie dat wil kan direct uit het vliegveld de natuur instappen. Op enkele 100 m van het vliegveld is een breed wandel- en fietspad dat door de Ria Formosa delta loopt. Je kan de kust verder volgen tot Lagos. Lagunes en klifkusten worden er afgewisseld met lange stukken langs jachthavens. Dit verslag geeft een impressie. Niet doorlopend bewegwijzerd.

Tochtverslagen