Wat neem je nu allemaal mee als je er voor meerdere dagen op uit wilt trekken? Laat je alvast niet te veel leiden door het ruime aanbod van bergsportzaken en buitensportwinkels.

Wat neem je mee?

Op basis van jarenlange ervaring, werden de volgende paklijsten samengesteld:

Dit is de basis voor een doorgaande tocht van ongeveer 1 week in zomerse condities. Ook de kledij die je aan hebt, is in de lijst opgenomen. Wie een nog langere tocht maakt en niet kan herbevoorraden, zal vooral meer voeding moeten meenemen en dus een grotere rugzak. Qua materiaal zal er weinig veranderen, je basislaag (lijfje, ondergoed, kousen) moet je onderweg regelmatig uitwassen. Wie kampeert, wacht daarvoor best droog weer af. Vooral kousen hebben een langere droogtijd.

Informeer je altijd goed over welk klimaat en weer je kan verwachten, en pas je materiaallijst zo nodig aan.
Uiteindelijk kan je op basis van deze standaardlijst nog heel wat diverse keuzes maken op basis van diverse criteria: kwaliteit, gewicht, budget…

Wie in de winter op trektocht wilt gaan, verwijzen we door naar het overzicht van materiaal voor wintertrekkings. De condities zijn namelijk nog een pak harder dan in de zomer, en dit stelt hogere eisen aan je materiaal.

Bij het wandelen loop je lichter gekleed om minder te zweten, bij een pauze probeer je zoveel mogelijk warmte bij te houden (foto: Steve Behaeghel).

Waarin investeer ik als beginner?

Als beginner kan je je vaak niet veroorloven om meteen het beste materiaal te kopen, want tegen dat je je rugzak gekocht en gevuld hebt, ben je duizenden euro’s kwijt. Bovendien moet je ook altijd afwachten hoe regelmatig je gaat hiken.

Als beginner ga je vooral moeten investeren in een goede rugzak, een degelijke regenjas en een paar passende wandelschoenen. Op zich kan je hier al een aardig duitje mee kwijt zijn, maar zeker de jas en de wandelschoenen kunnen ook doordeweeks gebruikt worden. Voor het overige materiaal kijk je best uit wat je al liggen hebt, en koop je zo nodig goedkope varianten aan of schuim de tweedehands markt af.

Wie ook meteen wilt kamperen, zal ook nog eens er nog heel wat extra materiaal nodig hebben. Afhankelijk van de verwachte condities, zal je de kwaliteit ervan moeten aanpassen. Vandaar dat je best bij je eerste tocht niet te hard van stapel loopt en eerst eens in de Ardennen gaat stappen.

Waarop kan ik gewicht besparen?

Aan de ene kant moet je op je materiaal kunnen rekenen, aan de andere kant heeft het geen zin om een expeditietent mee te sleuren op een ‘gewone’ trektocht. Hoe goed die tent ook mag zijn, het is gewoon overkill. Niet alleen het prijskaartje maar ook het gewicht.

Uiteindelijk kiest iedereen zelf hoe ver hij in het ‘grammenjagen’ gaat, maar we raden iedereen aan om eens de oefening te maken waar gewicht kan bespaard worden. En dat hoeft niet altijd geld te kosten, maar kan je ook doen besparen door "overbodige" zaken te schrappen.

Wandelstokken?

Wandelstokken zijn geen must. We raden beginners aan eerst hun staptechniek te ontwikkelen, vooraleer met stokken te leren wandelen want dat vraagt ook wat tijd. Ze helpen wel om extra evenwicht te geven bijvoorbeeld bij doorwadingen en het lopen over sneeuw. En bij actief gebruik ontlasten ze de knieën tijdens het afdalen. Op termijn is het dus wel een goede investering.