Zoek het zwaartepunt
Het centraal zwaartepunt van iedereen is wat afhankelijk van de lichaamsbouw maar ligt gemiddeld wat op hoogte van de navel. Ieder gewicht dat wordt toegevoegd, in dit geval op de rug, doet dit zwaartepunt verschuiven rondom dit centraal zwaartepunt.
Dit moet worden gecompenseerd door een tegenbeweging om terug in balans te komen.
Hoe lager het gewicht van de rugzak tov de eigen massa hoe minder het zwaartepunt zal verschuiven.
Bron: quora.com
Hoe korter de last tegen de rug hoe dichter het nieuwe zwaartepunt bij het oorspronkelijke blijft. In theorie is een brede, minder diepe (tov de rug) rugzak beter dan een smalle diepere rugzak (om aan zijn volume te komen) en is een rugzak die aansluit op de curve van de ruggengraat in het voordeel tov een rugzak met bv een ventilerend trampoline net tussen de persoon en de rugzak.
Zware lasten in de top van de rugzak verschuiven het zwaartepunt naar boven en zorgen voor meer instabiliteit (denk aan voortbewegen op moeilijk terrein)
Bij zware lasten op de bodem van de rugzak, onder het natuurlijk zwaartepunt krijg je in extreme gevallen het gevoel achterover te vallen dit moet dan worden gecompenseerd met een beweging van de romp in de andere richting om te compenseren. Aarn backpacks lossen dit op door systemen aan te bieden met frontrugzak om de balans meer in evenwicht te houden.
Bron: aarnpacks.com
Iedereen zal op de duur een eigen techniek ontwikkelen hoe je je rugzak vult. Welk materiaal voor hem belangrijk is om kort bij de hand te hebben. Wat natuurlijk ook af hangt van het soort tocht dat je loopt. Verwacht je bv regen dan is het beter om je shelter kort bij de hand te hebben om hem als eerste op te zetten (in tegenstelling tot onderstaande filmpje waar de shelter onderin wordt gestoken). Een heel concreet inpak advies is moeilijk te geven.
De 4 grote principes:
- Zwaar gerief komt tegen de rug.
- Lichter gerief meer aan de buitenkant
- Minder gebruikt gerief op de bodem
- Frequent gebruikt of bij de hand te hebben materiaal gedurende de dag zit in de top.
Hieronder worden de grote principes nog eens uitgelegd door Andrew Shurka.