Inhoud
Tijdens de opleiding leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.
Doelpubliek
We mikken op ervaren bergwandelaars die al meerdaagse tochten deden in de zomer en bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein.
Leergierig en fit zijn, is ook een vereiste. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen, maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.
Wie zich aanmeldt voor een opleidingsstage met bivak, moet ook reeds ervaring hebben met het bivakkeren in het hooggebergte in zomerse condities. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht.
Programma
De volledige opleiding bestaat uit een voortraject in België en een buitenlandse stage.
Voortraject
Als voorbereiding op de buitenlandse stages worden verschillende theoretische & praktische sessies geven over de diverse aspecten:
- Sneeuw- en lawinekunde
- Voorbereiding winterse tochten
- Oriëntatie: kaart & kompas, GPS, ook in moeilijke omstandigheden
- Materiaal voor winterse tochten
- Winter EHBO
- Weerkunde voor de winter
Opleidingsstage
Belangrijk is om de opgedane kennis & vaardigheden in de praktijk te gaan toepassen. Je kan kiezen tussen verschillende stages: dagtochten, meerdaagse huttentocht en een bivakstage. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de stage gaan voorbereiden: mogelijks routes uitstippelen (voor diverse lawinerisico's), GPX-en maken, beoogde materiaal verzamelen (aankopen of huren) en weer- en lawineberichtgeving opvolgen.