Inhoud

Tijdens de opleiding leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

Doelpubliek

We mikken op ervaren bergwandelaars die al meerdaagse tochten deden in de zomer en bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein.

Leergierig en fit zijn, is ook een vereiste. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen, maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.

Wie zich aanmeldt voor een opleidingsstage met bivak, moet ook reeds ervaring hebben met het bivakkeren in het hooggebergte in zomerse condities. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht.

Programma

De volledige opleiding bestaat uit twee opleidingsweekends. Optioneel, maar wel aangeraden, neem je achteraf ook deel aan een opleidingsstage.

Eerste opleidingsweekend

Tijdens dit eerste weekend leiden we je in het ontstaan van lawines in en leren we je omgaan met lawineslachtofferzoekapparaten (LSZ), ook wel lawinebieps genaamd. Hiermee kan je snel een slachtoffer in een lawine detecteren.

Ook winter-EHBO komt aan bod, en het benodigde materiaal als je sneeuwschoentochten wilt ondernemen. Ook winterbivakkeren en koken in de sneeuw komen aan bod.

Tweede opleidingsweekend

We bouwen verder op de opgedane kennis van het eerste weekend en geven uitleg over de concrete voorbereiding van winterse tochten via tools als Whiterisk.

Ook kaart & kompas en GPS-gebruik worden op het terrein geoefend. Enkele uren avondoriëntatie (individueel of in een klein groepje) leren je omgaan met de moeilijkere condities (beperkte zichtbaarheid door white-out) die zich in de winter kunnen voordoen.

Optioneel: Webinar GPS & Basecamp

Wie nog geen ervaring heeft met GPS en het programma Basecamp, wordt in deze webinar geïntroduceerd. Deze tools zijn namelijk onmisbaar bij winterse tochten. Als je een white-out terechtkomt, is de GPS de enige manier om nog te kunnen navigeren. Bovendien zijn de paden besneeuwd in de winter en is het hoe dan ook iets moeilijker oriënteren wegens het ontbreken van herkenningspunten.

Opleidingsstage

Belangrijk is om de opgedane kennis & vaardigheden in de praktijk te gaan toepassen. Je kan kiezen tussen verschillende stages: dagtochten, meerdaagse huttentocht en een bivakstage. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de stage gaan voorbereiden: mogelijks routes uitstippelen (voor diverse lawinerisico's), GPX-en maken, beoogde materiaal verzamelen (aankopen of huren) en weer- en lawineberichtgeving opvolgen.