In 2021 werd deze 137 km grensoverschijdende tocht verkozen tot tocht van het jaar. Dit weekend gaan we hier 55 km van verkennen. Natuur en cultuur lopen hier samen wanneer we maasdorpen als Leut, Borgharen en Geulle aan de maas aandoen. De rivier wordt onze leidraad waar we plaatselijk vrij kunnen struinen langs zijn oever. In Maastricht gaat het via een brug terwijl we in het noorden een veerpont ons naar de andere kant brengt.Slapen doen we op een weiland van een landbouwer.
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

 

Zaterdag 15 juli:

We starten in Borgharen. Daar is een parkeerplaat voor je auto. We lopen vandaag tot Leut waar we bij het kasteel Viain XIIII mogen kamperen. Een en ander moet nog tegen de zomer concreet worden gemaakt. Reken op 27 km.

Zondag 16 juli:

We lopen terug naar de Maas en zetten onze tocht verder. Ter hoogte van Berg aan de maas steken we met het autoveer de Maas over naar Nederlandse kant om langs de andere oever terug naar ons startpunt te lopen. Reken op 27 km.

Impressies onderweg:

Alle foto’s zijn gemaakt eind Maart tijdens een voorbereidingstocht. Hieronder de beschrijving van de route zoals ik ze liep. Ik koos voor een wild kampeerplek maar voor deze tocht kamperen we in de buurt van het kasteel Vilain XIII in Leut op een legale plek. Ons startpunt ligt in Borgharen.

symbool.jpg

Ik nam de bus van Hasselt naar Maastricht en stapte uit voor de Wilhelmina brug en dook de stad in. Het drinkfonteintje was nog afgesloten. Al snel ging het richting Zuid-Willemsvaart die hier met Maaswater wordt gevoed. De Maas is een typische regenrivier en is daarom erg wisselend van debiet. Grappig het waarschuwingsbord voor zonnende hagedissen,

20230327_100727hag.jpg

terwijl ik onder Maartse buien een sneeuwbui om de oren kreeg. Langs de woonboten gaat het geleidelijk richting grensmaas die we lange tijd kunnen volgen. De witte villa met zijn drie koepels, daar moeten we naar toe.

Lopend tussen koeien en paarden skippen we de verharde weg en trekken dwars door het natuurgebied Hochter Bampd waar afgaand op de nesten in de bomen, aalscholvers zich thuis lijken te voelen.

plas.jpg

Tot Herbicht kunnen we naar keuze de verharde weg volgen of we blijven in het struingebied van de maas. Onderweg zijn er geregeld banken voor een rustpauze. Ook nu wijken we af van de bestaande route en blijven onverhard langs de oever van de maas lopen.

levensboom.jpg

Zo gaat het richting levensboom. Beluister zeker eens de podcast om in de sfeer te komen van dit gebied waar uiteindelijk de maas toch altijd het laatste woord zal hebben. Bij Uikhoven komen we het eerste voet- en fietsveer tegen dat je naar de overkant kan brengen. Bij Kotem kunnen we er niet onderuit dat het terug wat drukker wordt wanneer we onder de Scharbergbrug door moeten. We doen hier een doorsteek omdat de route zelf niet zo bijzonder is.

plas leut.jpg

Bij de Maesbempder Greend verlaten we de maas en trekken Leut binnen met zijn voormalig kasteel. Hier zullen we de nacht door brengen. De lokatie is op het moment nog niet concreet. Zelf blijf ik langs de oever lopen tot het autoveer dat mij naar de overkant brengt.

overzet.jpg

Gratis voor voetgangers en fietsers. Ik hoor de eerste berichten dat er stemmen op gaan om ook de voet- en fietsveer gratis te maken om zo het toerisme aan te zwengelen.Oud Urmond geeft goed de sfeer weer die je van verschillende maasdorpen mag verwachten. Veel schuttersgilden zien hun ledenaantal flink zakken maar plaatselijk blijft het een levendige traditie.

graafwerken.jpg

We zoeken onze weg tussen de gigantische graafmachines door die hier bijna dag en nacht in de weer zijn met het landschap om te vormen. Het lijkt erop dat de spanningen die er jaren hebben geleefd tussen de plaatselijke bewoners, grindboeren (of beschaafder “grindproducenten”) en natuurverenigingen zijn gaan liggen.

opgeven geen optie.jpg

Het landschap ziet er nu erg gehavend uit maar eenmaal de natuur terug vrije hand krijgt zal het en na een tijd terug erg natuurlijk uit gaan zien. Een paradijs voor vogelliefhebbers.

Bij Maasband een gehuchtje dat uiteindelijk eerder een eiland wordt dan verbonden met het land, heb ik aan de rand van de maas mijn tent opgezet. Tijdens onze tocht kan je hier aan een waterpunt je drinkwatervoorraad terug aanvullen.

zonsopgang.jpg

Toen ik in de ochtend over de Weerd liep, dat na de grindafgraving terug is gegeven aan de natuur had ik een heel mooie zonsopgang. Het was prettig struinen doorheen dit gebied. Bij Woodhenge, zijn een aantal eeuwenoude boomstammen rechtop geplaatst. Opgegraven uit het grind markeren ze als een kompas omliggende plekken.

bomenwijzer.jpg

Eenmaal terug onder de Scharbergbrug door lopen we door een ruig stukje bos, een eindje boven de maas tot we terug aan de verharde weg komen bij de plek van het verdronken kasteel van Elsloo.

elsloo bos.jpg

Dan moet het naar Geulle aan de maas. De maas stond erg hoog en het was onmogelijk om mijn weg te vinden doorheen de bosjes zodat ik uiteindelijk langs de weg moest. Hopelijk staat tegen dan de maas een stuk lager zodat we langs zijn oever kunnen blijven en de saaie rechte weg kunnen omzeilen.

voumale.jpg

Voulwames zal sommigen misschien bekend klinken. Hier mondt de Geul uit in de maas. Zo heb je alvast een beeld van de laatste meters van de meerdaagse tocht Via Gulia. Ze volgt de Geul tussen bron en monding.

geul.jpg

Bij de woonwerkgemeenschap houden we mogelijk een laatste pauze . Bij Itteren zoeken we de maas terug op en struinen verder. 

We bezoeken nog even het paardengraf bij Borgharen om dan terug bij de auto's te komen.

paardengraf.jpg

Zelf loop ik door naar de Wilhelmina brug. De route van Borgharen tot Maastricht die we op onze eerste dag moeten verteren is niet altijd even bijzonder qua route maar verdeelt onze tocht mooi in twee gelijke delen. Eenmaal korter bij de stad en langs de kade zullen we verlost zijn van de drukke verkeersader.

maastricht.jpg

 

 

Benodigd materiaal

Alle materiaal voor een tweedaagse bivaktocht.

Daarnaast voedsel (en kookgerei) voor een weekend.

Breng genoeg water mee om de dag door te komen. Op de kampeerplaats kan je je voorraad terug aanvullen.

Eenmaal de groep compleet is kunnen er afspraken worden gemaakt (bv tent,brander delen...). Materiaal aankopen is waarschijnlijk niet nodig. Mogelijk kan je lenen bij anderen mocht je essentiel gerief missen. Zit je met vragen of met materiaal tekort, spreek Ivo aan.

Overnachtingen

We bivakkeren in de buurt van het kasteel van Leut op een plek zonder voorzieningen ter beschikking gesteld door een landbouwer.

 

Vervoer

Eenmaal de groep compleet kunnen er carpool afspraken worden gemaakt.

Mensen die met het openbaar vervoer willen komen kunnen zich richten op het station van Maastricht als punt van afspraak

Te bereiken met lokaal streekvervoer van de Lijn of via het spoor.

Eenmaal de groep compleet is stemmen we verder af. 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

-Vervoer en eigen verbruik onderweg

-bivakplek (de prijs hiervan is nog onduidelijk)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 7,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.