Het opleidingstraject tot zelfstandig bergwandelaar bestaat uit drie modules, uitgewerkt binnen het KBF. Extra inbegrepen bij Hiking Advisor is er het bivakkeren.


Je hebt al enkele bergtochten (hutten of bivak) ondernomen en je wenst nu zelfstandig op stap te gaan. Veel ervaring met bivak hoef je nog niet te hebben. We leren dit al doende tijdens de 3 modules. Je hoeft ook nog niet alle materialen aan te kopen.

Na het volgen van de drie modules ben je in staat om een bergtocht te plannen en deze in de meest veilige omstandigheden uit te voeren op zelfstandige basis. Het is ook een mooie opstap naar gevorderde ervaringstochten of de opleiding initiator bergwandelen.

Als je weerhouden bent, neem je deel aan de module 1 (een theorieweekend met enkele praktische oefeningen), module 2 (een praktijkweekend) waarin niet alleen heel wat in de praktijk omgezet wordt maar ook je conditie en tredzekerheid getest wordt. 

Vervolgens komt dan de module 3, de stage in de Alpen.

De Queyras is een prachtig wandelgebied tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de N94 en de rivier de Durance in het westen. Duizelingwekkend hoge toppen zijn er niet – de hoogste berg is de Aiguille de Chambeyron (3.412 m) – maar je hebt wel uitzicht op twee kanjers: de Barre des Écrins (4.102 m) in het westen en de Monte Viso (3.841 m) in het oosten, net over de Italiaanse grens. Maak kennis met de meest geïsoleerde streek van Frankrijk. We vertrekken vanuit Saint-Véran en starten onmiddellijk in hoger terrein. We slapen enkele keren aan meertjes waar we ons kunnen verfrissen en komen alle soorten terreinen tegen. We krijgen ook de kans om enkele topjes boven de 3000m te beklimmen (al wandelend). We wisselen Italië met Frankrijk af en wandelen niet op de bekende GR-paden. We gaan op zoek naar de stippellijntjes op de stafkaart en de weg in het terrein. Garant voor avontuur!

Eerst vragen we je om jouw berg- en bivakervaring zo volledig mogelijk met ons te delen, alsook wat je van sport doet tijdens het jaar. Op basis van deze gegevens gaan we na of je voldoet om deel te nemen aan de opleiding. Deze is heel intensief en je aanwezigheid op de drie modules is een vereiste. Regelmatig krijg je ook ‘huiswerk’.

Deze opleidingsstage is gericht op personen met een goede conditie (geen probleem hebben met 15 km wandelen in glooiend terrein) en wat ervaring met bivak is een pluspunt. Je hebt al enkele bergtochten gedaan (alleen of in groep, hut of bivak). Je hebt al wat geoefend met een zware rugzak.

Je bent bereid eventueel een intakegesprek (digitaal - periode december/januari)  te houden met de begeleider om je motivatie te verduidelijken.

Je hebt interesse om via praktijkgerichte lesmomenten tijdens de modules 1, 2 en 3 de nodige kennis te verwerven om een tocht zelfstandig in al zijn aspecten voor te bereiden en uit te voeren.  Daarbij ben je bereid om enkele opdrachten (bv. maken van een marsplan, voedingsschema…) thuis uit te voeren.

De tocht in module 3 start boven de 2000m en gaat tot 3100m. Daarbij kan het zijn dat sneeuwvelden worden overgestoken, waarbij de technieken worden aangeleerd. Gletsjers zitten niet in deze tocht. Je zal dus ook het juiste materiaal mee moeten hebben op tocht. Dit wordt uitgebreid toegelicht in module 1 en 2. Er is ook de mogelijkheid om materiaal te huren zodat je het eerst kan uittesten.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

Verplichte module 1: zaterdag 23 en zondag 24 maart 2024 - 1500 Halle

In twee dagen krijg je tijdens de module 1 de nodige theoretische kaders mee rond risico-inschattingen, keuze van een tocht, de basis van weerkunde, de basis van kaart en kompas, voeding enz. De basics worden geïllustreerd aan de hand van praktijkcases en voorbeelden. Via enkele oefeningen en opdrachten bereid je je samen met de andere deelnemers voor op module 2. Er is ook ruimte om elkaar beter te leren kennen en de tochtplanning te overlopen. Dit weekend is niet fysiek inspannend, maar je bent best goed uitgeslapen. Er komt veel informatie op je af. Er wordt een eerste keer overnacht in de tent in Halle. Heb je nog geen tent of matje, dan wordt er voor jou eentje (gratis) opgesteld.

Verplichte module 2: zaterdag 18 en zondag 19 mei 2024 - camping Hotton)

Het voorbereidingsweekend of module 2 in dit opleidingstraject is er om alle deelnemers rond enkele skills tot eenzelfde niveau te brengen. In Hotton zoeken we wat hellingen op, testen we je conditie, je tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. Je leert een marsplan op te stellen en in het terrein uit te voeren. Aanvullend worden enkele lesmomenten ingebouwd rond kaart en kompas, weerkunde, EHBO, overlopen we samen de voorbereide taken, leren we van elkaars ervaring, verdiepen we ons in de praktische kant van bivaktechnieken, het gebruik van wandelstokken enz. Bovendien geeft het ons de kans om elkaar verder te leren kennen, materiaalafspraken voor module 3 te maken (delen van tenten en/of gasvuurtjes) en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden.

We starten op zaterdagmorgen 9u, maar iedereen is al welkom op vrijdag. We eindigen zondagnamiddag.

Stage in de Queyras (Frankrijk) - Module 3: zaterdag 3 tot zaterdag 10 aug 2024

 • Zaterdag 3/8 reizen we af naar Saint-Véran (best via carpool)

 • Zondag 4/8 nemen we de navette en starten onze eerste stapdag van de Chapelle de Clausis (2383m) over de Col de la Noire (2954m) naar de Lac de Longet (2694m) (8,1km, 757m up, 352m down – 4u15 stappen)

 • Maandag 5/8 gaan we de grens over naar Italië via de Col de Longet en de prachtige meren Laghi Bes naar de Col dei Lupo (3050m) en dalen we af in de vallei in de buurt van de Tour du Bric de Rubren (2200m). Daar gaan we op zoek naar een bivakplek.

 • Dinsdag 6/8 trekken we over de Passo di Fiutgrusa (2860m) via de U26 tot Pian Ceiol (2068m). We stijgen terug richting Frankrijk en bivakkeren aan het afgelegen Lago dell’Autaret (2686m). (ma en di samen 21km, 1757m up, 1719m down – 11 staptijd)

 • Woensdag 7/8 zijn we terug in Frankrijk via de Col de l’Autaret (2875m) en dalen af naar het grote meer van l’Ubaye (2059m). We stappen tot aan de Cabane de la Blave (2189m) (10km- 320m up, 824m down – 3u20 staptijd

 • Donderdag 8/8 trekken we verder de vallei door terug naar de Col de Longet (2650m) en trekken we noordwaarts een ongebaand pad door naar de Col Blanchet (2896m) en overnachten in de Refuge de la Blanche (2499m).

 • Vrijdag 9/8 doen we rond de refuge praktische EHBO-oefeningen en dalen we terug af naar de navette die ons terugbrengt naar Saint-Véran.

 • Zaterdag 10/8 reizen we terug naar België.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken voor module 2 en 3 zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Tijdens module 1 heb je dit nog niet nodig en kan je zelf heel wat materiaalkennis opdoen en voorbeelden bekijken. Als je nog geen tent of matje hebt, zijn deze ter beschikking (gratis voor module 1), te huren voor module 2 en 3.

Het benodigde materiaal wordt in detail overlopen tijdens het module 1 en 2-weekend en meestal wordt er onder de deelnemers materiaal gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.).

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens het voorbereidingsweekend een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige educatieve fiches. Dit is inbegrepen in de prijs van de stage.

Overnachtingen

Er wordt overnacht in mijn tuin in Halle tijdens de module 1. We bivakkeren tijdens module 2 op een camping. Op de dagen van de heenreis en de terugreis van de module 3-stage verblijven we in een refuge met meerpersoonskamers. Tijdens de hiking zelf in Frankrijk en Italië overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio) en één nacht in een berghut (onderdeel van de stagedoelstellingen).

Vervoer

De module 1 gaat door in Halle en is vlot bereikbaar met de trein. Module 2 gaat door in Hotton en is het makkelijkst te bereiken via carpooling. Voor de stage (module 3) wordt afgesproken in Saint-Véran. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een navette voorzien.

Over de regio

De Queyras is een heerlijk wandelgebied tussen Briançon in het noorden, de Italiaanse grens in het oosten, Barcelonnette in het zuiden en de N94 en de rivier de Durance in het westen. Duizelingwekkend hoge toppen zijn er niet – de hoogste berg is de Aiguille de Chambeyron (3.412 m) – maar je hebt wel uitzicht op twee kanjers: de Barre des Écrins (4.102 m) in het westen en de Monte Viso (3.841 m) in het oosten, net over de Italiaanse grens. Maak kennis met de meest geïsoleerde streek van Frankrijk.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 300,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

 • Educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

 • Eventueel parking in Saint-Véran

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 225,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Module 1:

 • Gebruik lesruimte en overnachtingsplaats (bivak) (€ 15)

 • Avondmaaltijd; koffie/thee/soep (€ 16)

Module 2:

 • Camping (€ 25/nacht)

 • Lesruimte (€ 10)

 • Koffie/thee/soep (€ 6)

Module 3:

 • Overnachting in meerpersoonskamers (in refuge) bij aankomst en voor de terugreis (€ 90)

 • Overnachting in Tefuge de la Blanche tijdens tocht, op basis van halfpension (€ 53)

 • Ticket voor de navette (€ 10)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 2 december.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van module 1 (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Fontyn

IMWT'er, initiator Alpijns ski Bloso & VTS, initiator bergwandelen VTS.
Vader van 3, bergfreak, zot van rots en sneeuw. 50 jaar ervaring in de bergen. Linkshandig, maar niet link.

Philippe Annys

Berggids UIAA (IMWT), Initiator Bergwandelen (BLOSO), Instructeur Wandelen (BLOSO), Wilderness First Responder (WMA), KVB3
Docent Weerkunde en outdoor-EHBO (Vlaamse Trainersschool, IMWT, KBF); lid technische werkgroepen Bergwandelen, IMWT en Via Ferrata (KBF)
Sinds 2010 begeleider van de opleiding Zelfstandig Bergwandelen, gepassioneerd door berg en sneeuw en om die kennis door te geven met respect voor ieders niveau. Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.