Deze opleidingsstage bestaat uit de 3 luiken van het modulair opleidingstraject tot zelfstandig bergwandelaar en richt zich op meer ervaren profielen alsook personen die wat uitdagender terrein verkiezen om te wandelen of te bivakkeren.

Voorafgaand wordt je geselecteerd op basis van een uitgebreidere beschrijving van je ervaring en interesse in de opleiding zodat meer op maat gewerkt kan worden. Na eventuele selectie neem je deel aan de module 1 (een theorieweekend met enkele praktische oefeningen en voorbereidingen op de stage), de module 2 (ook wel het praktijkgerichte voorbereidingsmoment) waarin niet alleen heel wat in de praktijk gezet wordt maar ook je conditie op de proef gesteld wordt. In dat weekend krijg je ook heel wat lesmomenten om je skillset aan te vullen, specifiek gericht op je interesses maar tevens in lijn met de leerlijnen van de Klim- en Bergsportfederatie. Vervolgens komt dan de eigenlijke module 3 of de stage in de Franse Belledonne.

Na het doorlopen van deze fases kan je op het einde van de stage zelf op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te steken. 

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins, de Chartreuse en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein vormt wel dagelijks een kleine of grote uitdaging. Gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar ook regelmatig af. We trekken langs meertjes, over kammen en pikken mogelijks bewandelbare topjes mee.

Concept en doelpubliek

Deze opleidingsstage is gericht op personen met een goede conditie (minstens 10km kunnen lopen op een uur + gewoon zijn van een volle bepakking te dragen) en reeds wat ervaring (minstens al gebivakkeerd hebben in minder goede weersomstandigheden, reeds een tocht in de bergen gemaakt hebben). De deelnemers zijn bereid een intakegesprek (digitaal - periode december/januari)  te houden met de begeleider om de ideale match tussen behoefte en aanbod te creëren. Deelnemers zijn geïnteresseerd om via praktijkgerichte lesmomenten tijdens de modules 1, 2 en 3 meer diepgang te brengen in hun skillset en hikingkennis.  Daarbij bereiden zij zich voor aan de hand van enkele opdrachten (bv. maken van een marsplan, voedingsschema…). De deelnemers zijn bereid om langere stapdagen te maken en deze te combineren met intensieve lesmomenten tijdens de dag. De deelnemers ziijn bereid om hun grenzen af te tasten qua bivakomstandigheden (tarp/bivakzak…) of navigatieskills (nachtoriëntatie). Deelnemers die voor het eerst een leerrijke bivaktocht in de bergen wensen te maken kiezen best voor een ervaringstocht voor beginners of een beginnersstage.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

Intakegesprek met de begeleider 

Afhankelijk van de beschrijving bij je inschrijving neemt de begeleider contact voor een kort intakegesprek Zo wordt nagegaan wat je ervaringsniveau is en welke kennis je graag wilt opdoen tijdens dit opleidingstraject. Samen met jou bakenen we vervolgens af wat je mag verwachten en wat niet.

Verplichte module 1: theorieweekend met praktijkoefeningen rond de basics (27-28 januari 2024)

In anderhalve dag krijg je tijdens de module 1 de nodige theoretische kaders mee rond risico-inschattingen, keuze van een tocht, de basis van weerkunde, de basis van kaart en kompas, voeding enz. De basics worden tijdens anderhalve dag geïllustreerd aan de hand van praktijkcases en voorbeelden. Via enkele praktijkoefeningen en lesopdrachten bereid je je samen met de andere deelnemers voor op het voorbereidingsweekend (module 2 weekend). In dit weekend is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen en de tochtplanning rustig te overlopen. Dit weekend is niet fysiek inspannend en vereist geen bivakmateriaal of rugzak. Er wordt overnacht in meerpersoonskamers in de jeugdherberg van Leuven(vlot bereikbaar met het openbaar vervoer).

Verplicht voorbereidingsweekend - (2&3 maart 2024)

Het voorbereidingsweekend of module 2 in dit opleidingstraject is er om alle deelnemers rond enkele skills tot eenzelfde niveau te brengen. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we je conditie, je tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. Aanvullend worden enkele lesmomenten ingebouwd rond kaart en kompas, overlopen we samen de voorbereide taken, leren we van elkaars ervaring, verdiepen we ons in de praktische kant van bivaktechnieken, het gebruik van wandelstokken enz. Bovendien geeft het de deelnemers de kans om elkaar verder te leren kennen, materiaalafspraken voor tijdens de module 3 te maken (delen van tenten en/of gasvuurtjes) en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 2&3 maart in de Semoisvallei (best bereikbaar via carpooling). 

Stageweek in de Belledonne (Frankrijk) - Module 3 (15-21 juni 2024) 

 • Zaterdag 15/6 reizen we af naar Chamrousse (bereikbaar met de TGV tot Grénoble en de rechstreekse bus naar Chamrousse). 

 • Zondag 16/6 stappen we van het Croix de Chamrousse naar Lac Grand Doménon.

 • Maandag 17/6 gaan we tot Lac Blanc. 

 • Dinsdag 18/6 trekken we via een technisch terrein naar Lac de la Coche.

 • Woensdag 19/6 gaan we naar Lac Carré.

 • Donderdag 20/6 trekken we verder naar Haut Bréda (taxibusje brengt ons terug naar Chamrousse).

 • Vrijdag 21/6 reizen we terug naar België.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 6u tot 8u per dag. De stapdagen worden aangevuld met intensieve educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken voor module 2 en 3 zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Tijdens module 1 heb je dit nog niet nodig en kan je zelf heel wat materiaalkennis opdoen en voorbeelden bekijken. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het module 1 en 2-weekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens het voorbereidingsweekend een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige educatieve fiches. Dit is inbegrepen in de prijs van de stage.

Overnachtingen

Er wordt overnacht in een meerpersoonskamer tijdens de module 1.

We bivakkeren tijdens het module 2 voorbereidingsweekend.

Na de heenreis en voor de terugreis van de module 3-stage verblijven we in een verblijf met meerpersoonskamers. Tijdens de hiking zelf in Frankrijk overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

De module 1 gaat door in de jeugdherberg van Leuven (vlot bereikbaar met het openbaar vervoer).

Module 2 gaat door in de Semoisvallei en is het makkelijkst te bereiken via carpooling.

Voor de stage (module 3) wordt afgesproken in Chamrousse (FR) nabij Grénoble. Dit dorpje is vrij vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpoold worden naar Chamrousse. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een taxibusje voorzien.

Over de regio

De Belledonne is een minder bekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins, de Chartreuse en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein is er in veelvoud aanwezig maar ook gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 310,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

 • Educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

 • Reservebudget (minstens 50€ cash mee te nemen tijdens module 3)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 310,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Module 1:

 • Overnachting in meerpersoonskamer + gebruik vergaderruimte 

 • 2x lunch + 1x avondeten + 1x ontbijt

Module 2:

 • Overnachting op de bivakweide + gebruik leslokaal (15€)

 • Indien nodig: aankoop prusiktouwtjes

Module 3:

 • Overnachting in meerpersoonskamers bij aankomst en voor de terugreis van module 3 (90€)

 • Ticket voor het liftje van Chamrousse (11€)

 • Kosten taxibusje (50€)

 • Avondeten op de avond voor vertrek huiswaarts (35€)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 2 december.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van module 1 (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met gezin, Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking Trekking en geeft diverse opleidingen en workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen. Als bestuurder bij KBF of als redacteur bij Op Weg, draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.