De jeugd trekt deze zomer naar de sprookjesachtige Italiaanse Dolomieten.

We wandelen van hut naar hut, waar we ‘s avonds onze beentjes onder tafel kunnen schuiven en gezellig dicht bij elkaar kruipen op de slaapzaal. Op onze route worden we getrakteerd op hier en daar een bergmeertje, een topje en wagen we ons zo nu en dan eens aan een klauterstuk of een kabel. En uiteraard schudden onze begeleiders onderweg ook nog eens de leukste spelletjes uit hun mouw. Het recept voor een topweek in een prachtige omgeving.

huttentocht voor sportieve jongeren (12-17 jaar)

Aantal stapdagen: 5 
Ervaring: geen bergwandelervaring nodig, wel een goede conditie vereist

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3

Programma

Voorbereidingsweekend 13/04/ 2024 - 14/04/2024:
We trekken op kennismakingsweekend naar de Ardennen voor een inlooptocht waar jullie al eens kunnen proeven van wat jullie te wachten staat in Italië. Al wandelend leren we elkaar kennen, met een vleugje animatie, testen we ons materiaal en onze benen,... We slapen dit weekend in tenten en koken zelf. Als je zelf geen tent hebt, proberen we samen met de anderen naar een oplossing te zoeken.

Zondag 18/08: Brussel - Italië

Vanuit Brussel rijden we samen met het openbaar vervoer richting de Dolomieten. Daar overnachten we in een hostel.

Maandag 19/08: Lago di Dobbiaco (1250m) - rifugio Tre Scarperi (1520m) (+1060hm, -1180hm, 13,7km)

Na een korte busrit naar ons vertrekpunt, starten we met een pittige klim vanuit Val di Landro. We laten de bomen al snel achter ons, het groene zicht wordt ingewisseld voor de imposante pieken rondom de Forcella dei Baranci. Vanaf de col hebben we zicht op de Tre Cime, 3  iconische torens die we de komende dagen nog veel zullen mogen bewonderen. Vanaf de col rollen we de valle campo di Dentro in tot bij de hut.

Dinsdag 20/08: rifugio Tre Scarperi (1520m) - Rifugio Zsigmondy (2225m) (12,6km, +1263hm, -665hm)

We starten de ochtend met een korte vlakke opwarming door een brede vallei. Maar al snel gaat het stevig omhoog langs een rotsig paadje tot op Passo Grande dei Rondo (2289m). Daar wacht ons even een technische passage op, gezekerd met stalen kabels. Wanneer we uit de passage geklommen zijn, worden we beloond met een prachtig zicht op de Tre Cime. Ondanks deze vrij toeristische regio komen we de dagjestoeristen hier niet tegen. Iets verder wandelen we voorbij de drukst bezochte Rifugio Locatelli. We laten deze links liggen en proberen nog een meertje mee te pikken op onze route naar de hut.

Woensdag 21/08: Rifugio Zsigmondy (2225m) - Rifugio Fonda Savio (2367m) (12km; +900hm; - 780hm) 

We starten met een ochtendklim. Maar we worden al snel beloond door langs de Tre Cime door te wandelen. Later kunnen we ons ook nog trakteren op een ware Instagram parel bij Monte Campadelle. Voor al dat moois betalen we helaas naast de ochtendklim, ook nog eens een avondklim naar de prachtig gelegen Rifugio Fonda Savio. Enkele stalen kabels brengen ons uiteindelijk veilig tot bij de hut. 

Donderdag 22/08: Rifugio Fonda Savio (2367m) - Rifugio Vandelli (1928m) (13km, +1100hm, -1540hm)

Vanaf de hut zien we ons eerste doel van de dag al liggen, Forcella del Diavolo. Na een steile klim, komt een nog steilere afdaling. We zwaaien een laatste keer naar de Tre Cime en genieten van het klauterwerk over rotsachtig terrein. Daarna dalen we af richting groenere oorden. Aan de hut ligt een prachtig blauw meer, Lago del Sorapis. Een zwemmetje hebben we dan wel verdiend!

Vrijdag 23/08: Rifugio Vandelli (1928m) - Cortina d’Ampezzo (11,5km, +890hm, -1600hm)

De laatste dag moeten we de Forcella Marcuoira overwinnen. Via een traverserend paadje langs een steile bergflank, gezekerd op enkele passages, komen we op de col uit. Na een korte steile afdaling is het spannendste achter de rug, en kunnen we vlotjes afdalen tot in het Italiaanse dorpje Cortina d’Ampezzo. Daarna voert de bus ons terug naar onze hostel in Dobbiaco.

Zaterdag 24/08: Zaterdag rijden we terug naar Brussel.

 

Benodigd materiaal

Een materiaallijst volgt later.

Je hebt geen tent nodig voor het voorbereidingsweekend > we lossen dit samen met de groep op.

Overnachtingen

Slaapzalen of kamers in berghutten en hostel met gedeeld sanitair

Vervoer

Openbaar vervoer: vanuit Brussel rijden we samen met het openbaar vervoer tot aan onze bestemming. We keren ook samen terug tot in Brussel.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 340,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • de leden-prijs is ook van toepassing voor leden van BPA!

Niet inbegrepen:

 • Vervoer naar en van het voorbereidingsweekend

 • Overnachting voorbereidingsweekend in eigen/gedeelde tent op bivakplaats of welcome to my garden

 • Douches tijdens tocht

 • Dranken

 • Tussendoortjes

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 635,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Voorbereidingsweekend

 • Maaltijden weekend (1 diner - 1 ontbijt - 1 picknick) (€ 12)

Tocht zelf

 • Vervoer heen en terug, vanaf Brussel (€ 248)

 • 2x bus ter plaatse (€ 6,5)

 • 4x overnachting in hutten tijdens de tocht, op basis van halfpension (€ 257,5)

 • 2x overnachting in jeugdherberg (bij aankomst en voor vertrek), inclusief ontbijt (€ 74)

 • Overige maaltijden (picknick, avondeten hostels, ...) (€ 40)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 25 februari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Siegried Robben

Siegried ontdekte de bergen als kind en gaat al sinds haar achtste op meerdaagse tochten. Na de trektochten met het gezin, nam ze vrienden op sleeptouw in de bergen. Als sportieve berggeit houdt ze van pittige tochten, het liefst met de tent.
Als animator en later ook professioneel als jeugdwerker, begeleidt ze graag jongeren. Ze startte na het behalen van haar diploma Instructor Mountain Walking & Trekking een jeugdwerking op bij Hiking Advisor.

Tine Van Looveren

Tine Van Looveren heeft de liefde voor de bergen met de paplepel meegekregen. Ze heeft al heel wat huttentochten en tententrekkings op de teller staan, van de Alpen tot in Canada. Ondertussen neemt ze als instructor mountain walking en trekking groepen mee op sleeptouw langs idyllische bergriviertjes, over verrassende cols en tot op de mooiste bergtoppen voor BPA, Hiking Advisor en Bootz.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.