Tijdens deze beginnerstocht verkennen we op een rustig tempo het glooiende landschap van het West-Vlaamse Heuvelland. Vertrekken en eindigen doen we in het folkdorpje Dranouter. Gezien de Franse grens nooit veraf is, gaan we die de eerste dag ook even oversteken. We rijgen verschillende kleine natuurgebieden aan elkaar en heuvels als oa de Zwarte Berg, Rode Berg, Scherpenberg en Kemmelberg bezorgen ons ook de nodige hoogtemeters. In totaal leggen we zo’n 36 km af.

Tijdens de lente maken de voorjaarsbloeiers in de vele bronbosjes deze streek extra bijzonder. Terwijl de heuvels getuige zijn van een lang geleden geologisch erosiefenomeen, werd deze regio helaas ook een blijvende getuige van de tol die WO1 eiste.

Op zaterdagavond worden we verwelkomd op de kampeerweide bij schapenboer Hans, aan de voet van de Scherpenberg. Bij vertrek op zaterdagochtend en ook onderweg wordt er voldoende tijd gemaakt om eventueel een rugzak nog eens goed af te stellen of andere tips en tricks met elkaar te delen.

  • 2 dagen, 36 km, +460hm/-460hm

  • Beginners

  • Tocht doorheen gloeiend landschap over hoofdzakelijk eenvoudige wandelpaden en af en toe ook een rustig stukje asfaltweg.

  • Overnachting op kleinschalige boerderij-camping. 

  • Tocht in de vroege lente: hou er rekening mee dat het weer nog onvoorspelbaar kan zijn, en zeker de nachten nog erg fris kunnen worden.

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag 6 april

We ontmoeten elkaar om 9u30 op het dorpsplein van grensdorp Dranouter. Voor vertrek nemen we de tijd om samen de kaart te bestuderen zodat we voorbereid ‘de heuveltjes’ kunnen bedwingen. We checken of iedereen het noodzakelijke, maar liefst ook weer niets overbodigs mee heeft, en ook de afstelling van de rugzak krijgt eventueel een laatste check-up. 

Eens vertrokken gaat het meteen richting Franse grens. We flirten er even mee terwijl we zowel het natuurgebied Eeuwenhout als dat van de Douvebeek doortrekken. De Zwarte Berg (159m) willen we niet links laten liggen, dus maken we een ommetje ‘Frankrijk’. Dit wordt ook de eerste stevige klim van vandaag. Eens terug de Schreve over, wandelen we langs de vorige deze streeks zo typische veldwegen richting Westouter. 

En opnieuw duiken we een aantal natuurgebieden in zoals de Broekelzen en het Hellegatbos aan de voet van de Rodeberg. Kenmerkend voor deze verschillende natuurgebieden zijn de hellingbossen en vaak kletsnatte bronbosjes. Natuur en Bos werkt oa via deze projecten aan herbebossing van deze streek want door de impact van eeuwenlange landbouw en de gruwel van WO1 gingen veel van de oorspronkelijke bossen verloren. 

Vervolgens passeren we nog door het Brandersbos en langs de Sulferberg. Als dessertje volgt nog een pittig stukje over de Scherpenberg. Hij doet zijn naam alle eer aan…

In de vooravond worden we verwacht op de kleinschalige boerderijcamping ‘het Kalissehof’ aan de voet van de Scherpenberg. Daar zetten we onze tentjes op voor de nacht en kookt ieder zijn eigen potje. Er is sanitair en drinkbaar water aanwezig. Boer Hans voorziet graag het nodige hout voor een klein kampvuur!

 

Zondag 7 april

Na het ontbijt en het terug pakken van de rugzak gaan we terug op pad. Vandaag worden we getrakteerd met de hoogste heuvel van West-Vlaanderen: de Kemmelberg (154m). Als voorproefje beklimmen we eerst de aanpalende Monteberg, soms ook wel ‘de kleine Kemmelberg’ genoemd. De Kemmelberg werd tijdens de 1e WO zwaar getroffen. Er is hevig gevochten geweest voor deze strategische plaats. De volledige berg werd letterlijk kaal geschoten. Een monument herinnert ons aan ‘de Slag om de Kemmelberg’ waarbij ruim 5000 Franse soldaten het leven lieten.

Eens de Kemmelberg achter ons ligt, trekken we nog een tijd door het glooiende landschap. Als we uiteindelijk Dranouter terug voor ons zien opduiken, kunnen we hopelijk de laatste km’s nagenietend afleggen, van wat een boeiende en afwisselende kennismaking met het Heuvelland was. 

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten (bv zakje vriesdroogmaaltijd of iets anders) en wat snacks voor onderweg en voldoende water voor 1 dag. Op de camping is er drinkwater. Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief. 

Tijdens de vroege lente kunnen de nachttemperaturen nog koud zijn. Voorzie daarom een slaapmatje met voldoende hoge R-waarde en slaapzak geschikt voor deze omstandigheden. 

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten. Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

 

Overnachtingen

Kalissehof, boerderijcamping te Loker (Heuvelland)
 

Vervoer

We stimuleren om te carpoolen tot de begin/eindplaats.

Na inschrijving worden hier verdere afspraken rond gemaakt.

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 10,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Camping

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 2 maart.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Liesbeth Vancaeyseele

Liesbeth Vancaeyseele

"Op stap gaan, enkel met het meest noodzakelijke, om zo ruimte te maken om te ontvangen wat de weg me brengt." Het is deze ervaring die het onderweg zijn voor Liesbeth zo bijzonder maakt.
Beroepsmatig gaat ze al jaren figuurlijk op pad met mensen; mensen die de weg kwijt raakten, maar voor Hiking Advisor gaat ze graag ook letterlijk op pad met jullie. Naast hiken gaat Liesbeth ook geregeld lopen, zaal- of rotsklimmen of neemt ze graag vrienden of familieleden mee op een initiatie via ferrata.

Inschrijven