Het bijzondere van deze wintertocht is dat we al wandelend de overgang mee maken van de zonsondergang en de opkomst van de volle maan. Een deel van de tocht lopen we onder het schijnsel van de volle maan. We bevinden ons in het grensgebied met Nederland. In een landschap dat unesco erfgoed is geworden. We maken kennis met de geschiedenis van de kolonieen Merksplas en Wortel. In dit stiltegebied vormt de beek het Merkske de meanderende grens met Nederland.

Het Merkske is altijd met rust gelaten en nooit gekanaliseerd, en de natuur in het beekdal mocht voor een groot deel zijn gang gaan. De boeren die hier boerden, lieten het landschap in zijn waarde. Zo komt het dat het Merkske zijn 19e eeuwse karakter behouden heeft. Een karakter met houtsingels en bramenwalletjes, bloemrijke graslanden en heel veel donkere elzen. Nu is het landschap in rust maar uitnodigend genoeg om eens terug te keren wanneer het vol leven is.

 

  • 2 daagse winterse bivaktocht (buiten in het weekend!!!)
  • voor (licht) gevorderden
  • Zelfvoorzienende tocht. Beperkte mogelijkheden tot inslaan van drinkwater.
  • Dag 1: 25 km.     Dag 2: 18 km
  • Overnachting op de bivakzone van Wortel
  • Bijzonderheden:We maken op zaterdag de overgang mee van de zonsondergang en het opkomen van de volle maan. Een deel van de tocht lopen we bij volle maan. We staan stil bij de geschiedenis van Merksplas en Wortel kolonie. Er wordt een stiltemoment ingelast
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

Woensdag 12 februari (25 km)

We spreken af in het centrum van Merksplas en trekken naar de Kolonie van Merksplas. We trekken ruim tijd uit in het museum om ons te verdiepen in de geschiedenis van deze kolonie die zijn ontstaan kende nog voor er sprake was van de staat Belgiê. In de volgende podcast  kun je dit verhaal beluisteren

Aan de Rand van het Land | Podcast on Spotify

Veel mensen zijn er sindsdien gepasseerd. Een naamloos kruis hun laatste rustplaats.

In het museum krijgen sommigen een gezicht en verhaal.  De gracht rondom het gebied was toen een grens tussen de binnen en buitenwereld. Het aspect detentie is blijft nog steeds zichtbaar aanwezig.  Door bos en langs aangelegde dreven trekken we richting Wortelkolonie. Bij  het bezoekerscentrum 'de klapekster' vullen we onze watervoorraad aan. We nemen genoeg mee voor de rest van het weekend.

Bij het bootjesven (na 10 km) houden we een ruime pauze en kan je je warme maaltijd bereiden. In tussentijd zal geleidelijk de nacht het overnemen van de dag. Hopelijk is de lucht helder en kunnen we onder het schijnsel van de volle maan onze tocht verder zetten. We komen nu bij de beekvallei van het Merkske. Onderweg lassen we een stiltemoment in  Nu is het winter en is het landschap in rust.In volgende film bruist het van het leven:  Over Het Merkske  Uitnodigend genoeg om dit gebied ook eens in de lente te bezoeken. We maken een rondje om dan terug te keren naar de bivakzone van Wortel (uur van aankomst rond 21-22u).

Donderdag 13 februari (18 km)

Het is vroeg in de ochtend wanneer we bij opkomende zon onze tent inpakken.

Na een bezoek aan het landloperskerkhof, hier hebben de mensen wel een naam, verkennen we nu bij daglicht het beekdal van het Merkske.

We keren terug naar Wortel kolonie om dan via een andere weg naar Merksplas te gaan. Merksplas kent een lange geschiedenis. Langs de rivier de Marck leefden in het stenen tijdperk voedselverzamelaars om vanaf de bronstijd meer over te gaan op permanente bewoning De oudst bekende gemeentenaam is Marcblas en dateert van 1148, toen de 'Heren van Marcblas' het dorp aan de 'paters Norbertijnen' schonken, als dank voor het verdrijven van Tanchelm.

Het Carons hofke, nu een parklandschap was hun verblijfplaats en kondigt het einde aan van onze tocht...

 

Benodigd materiaal

Tijdens deze tocht zijn we zelfvoorzienend. Zorg voor voldoende eten. Breng ook genoeg drinkbussen mee om water in te slaan.

Bij het bezoekerscentrum kan je woensdag nm een laatste keer water inslaan voor de rest van de tocht; Een deel van het water kunnen we discreet verstoppen om dat later op te halen. Februari is statisch gezien de koudste maand van het jaar. Hou dus zeker de weersvoorspellingen in de gaten om daar je kleding ed aan aan te passen. Kom je essentieel materiaal tekort: ga niet gelijk over tot aankopen. Mogelijk kan ik of iemand van de groep je uit de nood helpen.
 

Overnachtingen

We overnachten op de bivakzone van Wortel. Er is een vuurkorf aanwezig (en mogelijk ook droog hout).
 

Vervoer

Merksplas is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Turnhout (lijn 430-432)

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 32,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg is hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 21 december 2024