Valtournenche is een prachtige alpenvallei die wordt doorkruist door de Marmore-stroom en ligt tussen de Dora Baltea-vallei, Valpelline, Vallone di Saint Barthélemy, Val d’Ayas en de Walliser Alpen, waaronder de Matterhorn opvalt.

De bewoners van de vallei noemen deze iconische piramidale berg Gran Becca (met zijn 4478 m de op drie na hoogste berg van de alpen na de Mont Blanc, de Dufour Spitze en de Dom). Deze berg is daarnaast ook gekend als de Cervino of de Horu.  Hij wordt beschouwd als een van de mooiste toppen ter wereld.


Vanuit deze vallei maken we een lus, waarbij we bemande hutten afwisselen met onbemande bivakhutten.

 • Ervaring met meerdaagse tochten in hooggebergte vereist
 • 7 effectieve stapdagen, gemiddeld 8 stapuren
 • Overnachten in bemande hutten en onbemande bivakhutten
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
4
Bivak uitdaging
1

Programma

25-26/5: verplicht voorbereidingsmoment

We stappen rond het lac de la Haut -Sûre. Afspraak op vrijdagavond  24 mei op de camping 14A Haaptstrooss, Liefrange, Wiltz, 9665 Luxemburg

 

Tochtverloop

Dag 1: 7 stapuren (met Becca di Salé) + 1800 m - 0 m

We starten op de camping en nemen weg nr. 2 naar het lago de Tsignanaz 2149 m, een stuwmeer, we nemen de weg rechts naast het meer, weg 107 die overgaat in weg nr. 4 die we volgen tot aan Col de Fort waar de bivacco Rivolta ligt 2906 m, waar we overnachten.

Voor de liefhebbers kunnen we nog een top beklimmen de Becca di Salé 3107 m.
 

Dag 2: 8 stapuren + 1200 m - 1500 m

We vertekken aan het bivak en nemen weg nr. 5 , daarna volgen we een stuk van TDG (Tour de Gran Combin) om die dan te verlaten richting bivacco Tzan aan het meer van Tzan. We nemen nu weg nr. 3 en 4 die ons op de top van de Cima Bianca 3006 m brengt, genoemd naar het witte gesteente. We pauzeren even en genieten van de verzichten. Nu flink dalen
naar Tsa de Pierrey 2333 m en verder naar Tsa de Vayoux waar we de LST (Luseney wild tour) weg nr 1 nemen naar bivacco Reboulaz 2575 m.
 

Dag 3: 8,5 stapuren (met Mont Faroma) + 1340 m - 1230 m

Vanaf het bivacco nemen we een heel mooi stuk van de TDG, passeren col de Terray 2780 m  en komen we terecht in Rifugio Cuney 2657 m. Hier laten we de rugzakken achter en nemen weg nr. 11 naar de becca Fontaney 2972 m, een mooi uitzichtpunt. Na de afdaling naar de hut en onze rugzak, stappen we verder via col de Chaléby 2683 m naar bivacco Rosaire e Clermont 2700 m.  Hier installeren we ons, voor wie nog energie over heeft, staat er nog een top op de planning: Mont Faroma 3070 m. Ook dit kan zonder rugzak. We stijgen naar Col de Vessonaz op 2794 m, volgen een vaag pad en steenmannen naar de top, op sommige stukken is er klauterwerk nodig.
 

Dag 4: 8 stapuren + 1360 m - 1520 m

Vandaag leggen we een flink aantal km af, we stijgen terug naar Col de Vessonaz 2783 m om dan via Comba Vessonaz af te dalen naar 1520 m. Daarna volgen we een heel eind de rivier de Buthier die van de gletsjer van de Dent D’Herens in Aosta in de dora Baltea stroomt om vervolgens in de Povlakte uit te monden. In Pouillays 1622 m beginnen we weer te stijgen via weg nr. 15 en 14 komen we in de bivacco Chentre Bionaz 2530 m terecht, gebouwd door de Nederlandse alpenclub, de mooiste bivacco waar we overnachten.

 

Dag 5: 7 stapuren + 980 m - 1500 m

Vandaag staat weer een top op het programma, we vertrekken zonder rugzak naar col du Mont Dzalou 2882 m, verder via de graat met klauterwerk naar de mont Dzalou 3008 m. Terug aan de hut dalen we via hetzelfde pad terug naar Pouillayes. Via weg nr.16 gaan we naar het grote stuwmeer places Moulin. Via een breed pad naast het stuwmeer bereiken we dan onze eerste bemande hut, Rifugio Prarayer 2005 m.
 

Dag 6: 5,50 stapuren + 1515 m - 250 m

We nemen een mooi bospad dat ons naar een zijvallei brengt: comba di Valconiére. We wandelen verder naar Col de Valconiére 3070 m waar we nog wat dalen en aan onze volgende bemande hut terechtkomen Rifugio Perucca Vuillermoz 2909 m, met een lichte rugzak nemen we het pad naar Col di Volfréde 3121 m en verder naar Mont Rous 3241 m, terug naar de bemande hut waar we overnachten met avondmaal en ontbijt.
 

Dag 7: 7 stapuren + 360 m - 1950 m

De laatste dag dalen we af via pad 35. We passeren een bivakhut Manenti en vervolgen het pad naar Fenetrê de Tsignanaz 2245 m vandaar beklimmen we de Mont Pancherot 2616 m, een top boven Valtournenche. Terug aan de pas nemen we pad 07 en 08 en verder pad 06 naar Maen waar we dan terug op de camping overnachten.
 

Benodigd materiaal

Er wordt een paklijst bezorgd na inschrijving.

Overnachtingen

Overnachten in bemande hutten onbemande bivakhutten.

Vervoer

De bestemming is bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook, dan moedigen we aan om met verschillende deelnemers samen te carpoolen. 

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 285,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

 • Eventuele overnachtingen voor en na de tocht

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 175,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping voorbereidingsweekend
 • Overnachtingen tijdens de tocht

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Thomas

Luc is een gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.