De herfst in Lapland draait helemaal om de veranderende kleuren van de natuur, die de Finnen "ruska" noemen. Het ruska-seizoen schildert de natuur in aardse tinten rood, oranje en geel.

September biedt enkele van de beste tijden van het jaar om te gaan hiken in Lapland. De muggen zijn weg, de zon staat hoog aan de hemel en de dagen kunnen warm en aangenaam zijn, ook al verraadt de heldere, hoge luchtdruk de wisseling van het seizoen. Het kan serieus regenen en de nachten kunnen al sterk afkoelen. Een winterprik met sneeuw kan ons verrassen.

In 6 dagen hiken we 100 kilometer door het Urho Kekkonen Nationaal Park. In het oosten vormen de Sokosti en de vele kloven een prachtig decor, in combinatie met de rivieren en bossen. Daar gaan we on trail en off trail van bivakplaats naar bivakplaats, waaronder eentje met een wildernissauna. Onderweg plukken we bessen, doorkruisen we rivieren en genieten we van de vergezichten. We koken op open vuur en we mengen enkele bushcraft-technieken in ons avontuur.

 • Voor gevorderden die hun ervaring willen inzetten voor de groep, iets willen bijleren en die een actieve inbreng willen hebben

 • 2 transferdagen en 6 stapdagen

 • Dagtochten tot 21 kilometer met rugzak tot 18kg, doorwadingen van rivieren

 • Ervaring vereist

 • Zwaarte: de combinatie van omstandigheden kan het mentaal uitdagend maken. 

 • Overnachten in tenten

 • ‘s Morgens en ‘s avonds koken op open vuur. ‘s Middags en overdag: koud eten en snacks

 • Bijzonderheden over de regio: wisselend landschap, vooral het weer kan mentaal uitdagend zijn

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Programma

4-5/5: verplicht voorbereidingsmoment

Tijdens het weekend van 4-5 mei 2024 organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleiders toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route in Urho Kekkonen (via topokaart), … te bespreken. Begin april ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

 

Tochtverloop

Er worden 6 effectieve stapdagen gepland, met dagelijks gemiddeld 5 stapuren en afstanden tot 21 km.

De hoogtemeters blijven weliswaar beperkt, toch is een goede fysieke conditie noodzakelijk. Staptechnieken, basisoriëntatie en terreininschatting komen dagelijks aan bod. Naast outdoorvaardigheden die een extra toets geven aan outdoorbeleving. Deelnemers worden gestimuleerd en uitgenodigd om vooral zelf skills te ervaren en eigen ervaring in te zetten tijdens de tocht.

Plekken die we onderweg graag meepikken: Luirojärvi (meer), Sokosti (hoogste top van het park), Paratiiskuru, Pirunportti en Lumikuru (kloven) en, optioneel, het grensgebied met Rusland.

 

Reisschema:

Dag 1: Aankomst in Kiilopää en start tocht (4 km tot aan Niilanpaa)

Dag 2-7: Bivaktocht

Dag 8: Vertrek vanuit Kiilopää

 

Stapdagen:

Dag 1: 5 stapuren + 220 m

Hoogtepunten: Niilanpää, Rauta-heuvels, Rautulampi-hut, Lankojärvi-meer

 

Dag 2: 5,5 stapuren + 300 m

Hoogtepunten: brug van Porttikoski, de wouden tussen de Suomujoki-rivier en de Sarvioja-rivier

 

Dag 3: 3,5 stapuren + 380 m

Hoogtepunten: Ukselmapää, de kloven Paratiisikuru, Pirunportti en Lumikuru, de rivierdoorwading naar de bivakplek. Optioneel: de extra lus doorheen het grensgebied met Rusland.

 

Dag 4: 5 stapuren + 580 m

Hoogtepunten: Sokosti (hoogste punt in het park) en de sauna bij Luirojärvi.

 

Dag 5: 5,5 stapuren + 410 m

Hoogtepunten: laaggebergte Ampupää, doorsteek naar Aitaoja, verscheidene rivierdoorwadingen

 

Dag 6: 4 stapuren + 180 m

Hoogtepunten: laavu Suomunlatva

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje R≥5, slaapzak comfort -5°C, vierseizoenstent), kompas, mes, aansteker of lucifers, en goede stapschoenen.

Het benodigde materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er een en ander onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt, kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider. Ook in Ivalo is er nu een outdoorshop die materiaal verhuurt.

Overnachtingen

In tenten, op bivakplaatsen bij hutten. 

Let op: we slapen niet in de hutten. In Finland is er de regel “first in, first out” en dat die hutten beschikbaar blijven voor wie zeer laat of in barre omstandigheden toekomt. Dat wil zeggen dat wie er als eerste toekwam, plaats moet maken voor wie later toekomt.

Vervoer

Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij zich op eigen kracht naar de startplaats in Kiilopää begeven.

Dit dorpje is bereikbaar met de bus vanuit Rovaniemi of vanuit Ivalo. Dat betekent niet dat iedereen individueel moet reizen, het betekent dat je jezelf moet organiseren. Tijdens het voorbereidingsweekend bespreken we dit.

Het gemakkelijkste is het vliegtuig naar Rovaniemi of Ivalo, en dan met de bus naar Kiilopää.

De combinatie van vliegen op Helsinki, de trein naar Rovaniemi en de bus naar Kiilopää kan ook.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 400,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Workshopmateriaal (€10)

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 95,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Voorbereidingsweekend: €20,00 (bivakplek) 

 • Groepsmaaltijden, douche in Kiilopää en wildernissauna: €53,50

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Karel Sterckx

Karel is International Wilderness Guide en zet avontuur in de natuur in om de verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid tussen mens en natuur opnieuw aan te wakkeren. In de winter werkt hij in Fins Lapland. Tijdens de zomerperiode begeleidt hij tochten in voornamelijk Scandinavië en Baskenland. De rest van het jaar is hij freelance outdoor instructor en traint hij voor adventure education en arctic bushcraft.

Philippe Annys

Berggids UIAA (IMWT), Initiator Bergwandelen (BLOSO), Instructeur Wandelen (BLOSO), Wilderness First Responder (WMA), KVB3
Docent Weerkunde en outdoor-EHBO (Vlaamse Trainersschool, IMWT, KBF); lid technische werkgroepen Bergwandelen, IMWT en Via Ferrata (KBF)
Sinds 2010 begeleider van de opleiding Zelfstandig Bergwandelen, gepassioneerd door berg en sneeuw en om die kennis door te geven met respect voor ieders niveau. Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.