De ervaringstocht in Schotland bestaat uit een verkenning van het landschap, voornamelijk de toppen en kammen van hoger gelegen heuvels. Op basis van de voorziene weersomstandigheden kiezen we samen één van de vele tochten in Glencoe of de Nevis range.

Je leest het goed, deze ervaringstocht is een combi van 2 of 3 meerdaagse lussen (variërend van 2 tot 4 dagen) zodat we onze bepakking geminimaliseerd kunnen houden op het toch wel uitdagende terrein. Niet alleen de hoogtemeters maken er een pittige trip van, ook de ondergrond (veengebied, rotsige paden, scrambles of soms licht klauteren) zorgt voor de avontuurlijke ervaringen. De term hill & munro bagging is dan ook treffend. Tijdens de meerdaagse lussen bivakkeren we op hoger gelegen terrein, vaak rotsig of vochtig terrein (veenondergrond).

 • Gevorderde bergwandelaars
 • Etappes van 6 tot 8 stapuren, met de nodige hoogteverschillen
 • Moeilijk terrein, staptechnische vaardigheden vereist
 • Weer kan (mentaal) uitdagend zijn
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
4
Bivak uitdaging
4

Programma

20-21/04: verplicht voorbereidingsweekend

In de Semoisvallei maken we kennis met elkaar, zoeken we wat hellingen op en testen we je conditie, tredzekerheid en het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. We kijken ook hoe het gesteld is met je ervaring met kaart en kompas, overlopen de mogelijke routes in Schotland en leren we van elkaars ervaring. We overlopen ook de bivakroutine die we in Schotland in diverse weersomstandigheden kunnen toepassen en bespreken ook de opties bij minder goede weersomstandigheden.

 

Tochtverloop

Zaterdag 14/9

Afspraak ‘s avonds in Fort William of Glen Coe. Tijdens het voorbereidingsweekend bekijken we samen wie hoe afreist. Afhankelijk daarvan spreken we de exacte locatie af. Fort William en Glen Coe zijn beiden bereikbaar met publiek vervoer. 

Van zondag 15/9 tot en met zaterdag 21/9 stappen we meerdere meerdaagse lussen, variërend van 2 tot 4 dagen. 

Bijvoorbeeld: vanuit Bridge of Orchy bewandelen we Stob a Choire Odhair, Stob Gabhar, Clach Leathad, Meall a Bhuiridh… of vanaan Kingshouse Hotel bewandelen we Stob Dearg, Stob na Doire, Stob Coire Altruim, Stob Dubh…  of een lus rond en over de Ben Nevis. 

Zondag 22/9 reizen we terug naar België.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 6u tot 8u per dag. Door de hoogteverschillen, het soms moeilijke terrein vergt deze tocht de nodige fysieke alsook mentale inspanning (concentratie). Overnachten doen we op de best mogelijke plekjes. Na elke meerdaagse lus bevoorraden we. Afhankelijk van de gekozen lussen, slapen we onderweg ook een keer op een camping.

 

Deze tocht is voor gevorderde hikers. Gezien we vaak van een vallei naar een top gaan, of over kammen, vergt deze tocht zeer goede staptechnische vaardigheden (evenwicht met rugzak), een gezonde fitheid voor de relatief lang durende stapdagen (tussen de 6 à 8u wandelen/dag). Omwille van de soms grillige weersomstandigheden vergt deze tocht ook mentaal wel enige fitheid. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten om toppen en kammen te verkennen, dan maken we tochten door de valleien of op lager gelegen flanken. 

Gezien de soms wel stevige regen en wind dienen je kledij en het bivakmateriaal hierop afgestemd te zijn. We zullen in totaal met 6 personen zijn en kiezen bewust voor 2 stormvaste  3-persoonstenten. Zo kunnen we makkelijker een bivakplek vinden in het uitdagende terrein. Deelnemers moeten dus bereid zijn met anderen in de tent te liggen. Dat kan je eigen materiaal zijn of geleend/gehuurd materiaal (bv. compacte 4 à 5 seizoenstenten zijn essentieel). Er worden op het voorbereidingsweekend afspraken gemaakt hierover dus je moet niet meteen iets gaan kopen voor het voorbereidingsweekend. 

Benodigd materiaal

De belangrijkste zaken zijn: een internationaal paspoort (voor het VK is dit verplicht), een waterdichte regenjas en regenbroek (verplicht), een stormvaste tent, een slaapzak met comforttemperatuur -10°C (need to have). Een uitgebreide paklijst wordt bezorgd na inschrijving. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsmoment. Meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders (voor zover beschikbaar).

Overnachtingen

Tijdens het voorbereidingsweekend wordt er gebivakkeerd. Tijdens de ervaringstocht wordt er op de avond van aankomst en voor vertrek uit Schotland overnacht in een meerpersoonskamer. De overige nachten slapen we in onze tenten (waarvan mogelijks 1 x op camping). Omwille van een veilige bivak wordt sterk geadviseerd om stormvaste tenten te voorzien voor de overnachtingen in Schotland (een tent van jezelf, of eentje die geleend of gehuurd wordt bij de gespecialiseerde buitensportzaken). Opgelet: We zullen in totaal met 6 personen zijn en kiezen bewust voor 2 stormvaste  3-persoonstenten. Zo kunnen we makkelijker een bivakplek vinden in het uitdagende terrein. Deelnemers moeten dus bereid zijn met anderen in de tent te liggen. Daarover maken we natuurlijk gepaste afspraken.

Vervoer

Het voorbereidingsmoment in april gaat door in de Ardennen (Semoisvallei). De locatie is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer maar er kan gecarpoold worden. Voor de ervaringstocht zelf kijken we tijdens het voorbereidingsweekend hoe iedereen ter plekke wenst te geraken (auto + ferry, vliegen + bus, vliegen + huurauto, vliegen + liften…)  

Over de regio

Schotland is bekend voor zijn ruige landschap. De vallei van Glen Coe met zijn diverse munro’s en heuvels spreekt tot de verbeelding. Een desolaat landschap waarin je mogelijks herten kan spotten, lochs of meren ziet glinsteren in de zon maar evenzeer in de mist kan wandelen. De Nevis Range is een omgeving met steile rotsige flanken die staptechnisch veel vergt. De combinatie van een uitdagend terrein en de mogelijkheid om 4 seasons in a day te ervaren (zon, regen, wind, sneeuw) maken dat deze regio bij uitstek een ideale speelomgeving is voor ervaren bergwandelaars.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 435,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie (indien je meerijdt met iemand: delen in de ferrykosten + km-vergoeding voor de chauffeur - reken op ong 265€)

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Internationaal paspoort (verplicht)

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

 • Reservebudget (minstens 150£ cash)

 • Eventueel huur stormvaste tent (40€)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 235,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting tijdens het voorbereidingsweekend (25€)

 • Overnachting in meerpersoonskamers bij aankomst in Schotland (55£)

 • Overnachting in meerpersoonskamers voor vertrek vanuit Schotland (55£)

 • Avondeten op de avond van aankomst in of vertrek vanuit Schotland (25£ + 25£)

 • Camping tijdens één nacht (ongeveer middenin de tocht) (20£)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 5 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met gezin, Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking Trekking en geeft diverse opleidingen en workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen. Als bestuurder bij KBF of als redacteur bij Op Weg, draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.