Deze 6-daagse bivaktocht doorkruist het oosten van Wallis. Dit is één van de mooiste en wildste stukken van de Zwitserse Alpen. Zeker ‘s morgens en ‘s avonds hebben we de prachtige bergwereld voor ons alleen. We steken bijna iedere dag een col over en krijgen dus iedere dag een nieuw landschap voorgeschoteld.

We blijven de hele tijd boven 2000 m. Uitzichten op 4000-ers met gletsjers, marmotten, steenbokken en gemzen, heldere meertjes die wachten op een duik, … We stappen iedere dag ca. 6 uur en kiezen dan onze nieuwe bivakplek (één overnachting in berghut). Voor wie nog energie en goesting heeft worden er extraatjes ingepland naar een mooie top bijvoorbeeld. De tocht bouwt langzaam op : in het begin volgen we klassieke goed gemarkeerde paden, de voorlaatste dag verkennen we op discrete jagerspaadjes een vallei waar niemand komt. 

Bivaktocht van 6 stapdagen in een wild stuk van de Zwitserse Alpen

 • we slapen 5 maal op schitterende plekken

 • concept = 6-tal uur stappen voor iedereen en extraatjes voor wie dit kan en wil

 • kleine groep 

 

Deze tocht richt zich op beginners : 

 • de afstanden en hoogtemeters blijven beperkt : 6 uur effectieve stapuren per dag

 • het gaat om goede bergwandelpaden ; de stukken over lastig terrein (puin, steenblokken, klauteren, een laat stuk sneeuw, …), zijn kort en we nemen er rustig de tijd voor

 • de bivakplaatsen zijn ruim en dicht bij water, maar er is geen enkele andere voorziening

 • er is een minimum ervaring met bivakkeren en bergwandelen gewenst

 • opgelet 1 : we passeren geen winkeltjes en nemen het eten voor heel de tocht mee. Onderschat het gewicht van de rugzak niet. 

 • opgelet 2 : we blijven de hele tijd boven 2000 m. Wie niet geacclimatiseerd is, zal het de eerste 1 à 2 dagen voelbaar lastiger hebben. Plan eventueel om één dag vroeger te komen en de zondag vrij te houden voor acclimatisatie. Saas Grund is daarvoor zeer geschikt. Concrete tips volgen op het voorbereidingsweekend. 

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

1-2/6: verplicht voorbereidingsweekend

Dit gaat door in de regio Dinant. Afspraak tussen 9 en 10 op zaterdag, eind ca. 16 h op zondag. Het juiste startuur en -plaats worden later meegedeeld. Doelstelling : elkaar leren kennen, afspraken verfijnen rond carpoolen en delen van bivakmateriaal, testen minimale fysieke conditie en staptechniek, overlopen van bivakmateriaal en tips voor wat nog ontbreekt. 

 

Tochtverloop

 

Zondag 18/08

Heenreis. Keuze tussen carpooling of treinreis naar Brig. Afspraak in Brig Hoofdstation om 17 uur. Vanuit Brig reizen we samen naar een rustige camping in Saas Grund. 

 

Maandag 19/08 19,5 km + 700 m  - 900 m  6,5 stapuren

Gsponer hoogteweg. We profiteren van de kabelbaan naar Kreuzboden die gratis is voor wie overnacht op de camping. Stukken bos, alpenwei, en ruigere stukken wisselen elkaar af. Het uitzicht op de 4000-ers van Matterhorn tot Weisshorn is fenomenaal. Bivakplek in de omgeving van de Gibidumsee. 

 

Dinsdag 20/08 15 km   + 600 m  - 550 m   5,25 stapuren

Nantztal. In dit afgelegen dal is nooit een weg of kabelbaan aangelegd. We starten min of meer horizontaal, langs een irrigatiekanaal dat smeltwater naar de dorpen verderop brengt. Middagpauze bij de idyllische Blausee. Na de Bistinepass of het Nanzlicke zoeken we onze tweede bivakplek. Voor wie wil : extraatje op de Straffulgrat of een andere top. 

 

Woensdag 21/08  11 km + 1050 m  - 600 m   5,25 stapuren

Simplonpass. We beslissen samen of we deze drukke weg kruisen via een stop op een terrasje of in alle rust langs het oude Spittal. In de namiddag komt de langste klim van de tocht, die we afsluiten bij de spectaculair gelegen Monte Leone Hut. Extraatje op padloos terrein naar Wasenhorn. 

 

Donderdag 22/08  14 km + 450 m  - 1300 m  5,75 stapuren

Borteltal. Het zicht op de Monte Leone ruilen we snel in voor het wijdse uitzicht op het Aletschgebied, tijdens de lange afdaling naar de Bortelhütte. Voor wie wil : extraatje naar enkele schitterend gelegen lost places van het Zwitsers leger. Bivakplek in het begin van het Steinutal, een afgelegen vallei die zelden bezocht wordt.

 

Vrijdag 23/08  10 km + 850 m  - 700 m  5 à 6 stapuren

Steinutal. We doorkruisen dit wilde dal langs paden die enkel bij een handvol lokale jagers gekend zijn. Er is dus geen aangelegd pad : soms stapt het vlot over weiland of over kiezelstroken langs de rivier. Soms is het klauteren over steenblokken. We nemen ruim de tijd voor deze lastige stroken. Bivakplek bij het meer van Chummibort.
Bij slecht weer wijken we uit naar het gemarkeerd pad op de Saflischpass. 

 

Zaterdag 24/08  18 km + 200 m   - 1450 m   6 stapuren

Afdaling naar Grengiols. Afdaling in 2 fases. Eerst dalen we af naar Binn (terrasje, supermarkt). Dan volgen we de kloof van de Binna-rivier over de oude postkoetsweg die pas in de 19° eeuw Binn met de rest van Wallis verbond. Einde van de trektocht in het station van Grengiols.
We reizen samen met de trein naar Brig waar we de dag erna terug met de trein of carpool huiswaarts reizen. Overnachting in Brig in Camping Geschina. Goede mix van trekkersvriendelijk en comfort, op 15 minuten van het historische centrum van Brig. 

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak met comforttemperatuur 0 à 5 °C), aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigde materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/powerbank/etc.). Indien je nog iets ontbreekt, kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider. 

Overnachtingen

 • 2 maal op een trekkersvriendelijke camping (zondag 18/08 Saas Grund en zaterdag 24/08 Brig)
 • 1 maal in een berghut
 • 4 maal op een bivakplek boven 2000 m.

Vervoer

De startplaats is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. De meest logische verbinding is ICE Brussel - Basel (met overstap in Keulen of Frankfurt) en Zwitserse intercity Basel - Brig. Reken 80 - 100 € enkele reis voor wie ruim op voorhand boekt. 


Carpool is ook perfect mogelijk. Dit laat toe om de kosten van de rit, van het vignet en van een parkeerplaats in Brig te delen met meerdere mensen. Met wat zoeken is een gratis parkeerplaats mogelijk, maar een gratis parkeerplaats is in Zwitserland een zeldzaam verschijnsel.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 225,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank.

  • De eerste avond in Saas Grund eten we samen op de camping (potluck / tapa's / ... : iedereen brengt zelf iets mee).

  • Tijdens de tocht : het meeste zal je van thuis meebrengen. We passeren geen winkeltjes.

  • De laatste avond in Brig.

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke. Voorzie hiervoor 25 - 50 € cash voor de paar terrasjes die we passeren en voor drankjes en zo in de berghut. Voorzie daarbovenop ook ca. 120 € cash voor noodgevallen. In de bergen werkt digitaal betalen nu eenmaal niet. Alle prijzen zijn natuurlijk in zwitserse frank, maar euro's worden aanvaard, zeker in dit grensgebied.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 140,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping op eerste en laatste dag

 • Lokale bus of treinreis van Brig naar Saas Grund en van Grengiols naar Brig op eerste en laatste dag

 • Overnachting in halfpension in Monte Leone hut

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Bert Gielen

Bert is een ervaren bergwandelaar. Hij kreeg de liefde voor het in elkaar puzzelen van mooie wandeltochten thuis met de paplepel mee. Uiteraard waren zijn eerste trekkings ook de klassiekers (GR’s rond Mont Blanc, Ecrins, Vanoise, …). Maar meer en meer stak hij zelf tochten in elkaar, liefst "low carbon footprint". Zijn favoriet wandel- en klimgebied zijn de Franse en Zwitserse Alpen. Solo, met vrienden of familie of met een groep. Bert is BLOSO-initiator bergwandelen, de voorloper van IMWT.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.