Het bijzondere van deze tocht is dat we steeds dezelfde tocht lopen. Als stappend zetten we onze zintuigen open en dompelen we ons onder in het landschap. We zijn in de lente begonnen wanneer de natuur na een rustpauze langzaam terug tot leven kwam. In augustus was de heide in volle bloei. Nu zijn we begin november en beleven we de geuren en kleuren van de herfst. Was je in augustus ingeschreven dan ben je verzekerd van je plek.

Af en toe zal er via tekst een moment van verstilling zijn want net als de natuur is alles op onze aarde in evolutie. We kunnen onze eigen cyclus van het leven ook niet loochenen.

 

  • Tweedaagse bivaktocht (gaat door op twee weekdagen).
  • 57 km gelijk verdeeld over twee dagen. Jouw conditie moet goed zijn.
  • We lopen dezelfde route binnen de 4 seizoenen. Na de zomer komt nu de herfst.
  • Ingeschreven voor de zomer krijg je voorrang bij je inschrijving dit seizoen.
  • We overnachten op een bivakzone
  • Via het lezen van tekstfragmenten maken we metaforisch contact met de natuurlijke evolutie waar ook wij mensen niet aan kunnen ontkomen..
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

We verkennen de noordkant van het national park trail dat erkend is als leading quality trail- “Best of Europe”. Hiermee zitten we in goed gezelschap van onder andere de Mullerthal Trail (L), de Moselsteig (D), de Kullaleden (Z), de Traversée du Massif des Vosges (F) of de Rota Vicentina (P). Startpunt en overnachtingsplek kunnen nog veranderen. Er staat een nieuwe bivakzone gepland ter hoogte van de terril van As. In dat geval vertrekken we vanaf de weerstandskapel in Rotem.

Dag 1

We maken in het Dilserbos gelijk kennis met het Kempische plateau wanneer we door een mix van bos en akker soms stevige hellingen voor de boeg krijgen. De kiezels in de ondergrond verraden de afzettingsgesteenten van de vroegere Maasbedding.

Via de fiets en wandelbrug steken we de drukke Boslaan over en komen we in het gebied van de terrils. restanten van vroegere mijn activiteit. Steenkool werd gescheiden van het gesteente dat opgehoopt werd tot ware heuvels die nu na al die jaren met bos bedekt zijn.

Misschien, met wat geluk kan je op de stenen nog afdrukken vinden van planten die er toen in het Carboon leefden. Wel vind je tussen de stenen nog laagjes steenkool. Ook de aardkorst waarop we ons bevinden blijft evolueren. Wetend dat dit gesteente zeker 300 miljoen jaren oud is en dit gebied zich toen rond de evenaar bevond is toch een bijzonder gegeven. We wijken af van de trail en beklimmen de twee terrils om dan een doorsteek te maken naar As via het kolenspoor dat na de sluiting van de mijnen in onbruik is geraakt. Door een verlaten steengroeve die langzaam terug door de natuur wordt ingenomen komen we aan in As waar we onze watervoorraad aanvullen. Stilaan bewegen we naar onze overnachtingsplaats.

Dag 2

In Oudsbergen vullen we onze watervoorraad terug aan. Even moeten we door buitenwijken omdan terug het bos in te duiken. Het zand dat opgewaaid is tot duinen, komt ergens vandaan. Naast plaatsen waar het zand zich ophoopt, zijn er dus ook plaatsen waar het zand wegwaait. Zo ontstonden  komvormige laagten. Als zich daaronder dan nog een laag bevindt die het water niet doorlaat, dan kan het regenwater niet meer weg en ontstaat een waterplas die in de Kempen een "ven" genoemd wordt. Hoe die laag ontstaat, verschilt van plaats tot plaats: soms is het een laagje klei, maar meestal gaat het om samengekoekte humusdeeltjes die door de regen door het zand gespoeld worden. Ze klitten samen op een kleine meter diepte.

Ruiterskuilen is een bijzondere plek voor archeologie. In 1971 ontdekte de universiteit van Leuven hier per toeval een eerste mesolithische site bij aardkundig onderzoek. Dat is niet verwonderlijk, want de zandige hoogtes vlak bij het water waren ideale verblijfplaatsen voor de jagers-verzamelaars die leefden van 9500 tot 4000 voor Christus. Wil je eens fietsend doorheen de geschiedenis dwalen dan is volgende een idee: Archeologische_fietstocht_oudsbergen.pdf

Wij stappen nu geleidelijk aan richting Oudsberg. Hier ligt het hoogste landduin van Vlaanderen. Zandverstuivingen na de laatste ijstijd kregen door overbegrazing in de Middeleeuwen een nieuwe kans om zich verder te vormen. Delen zijn niet toegankelijk maar van de hoogste top is een speelzone gemaakt die we wel kunnen betreden.

 

In Opoeteren zoeken we de bosbeek op en volgen zijn meanderende oever tot de Volmolen. De Vallei van de Bosbeek die haar brongebied heeft in As is een typische beekvallei van het Kempens Plateau. Het water zoekt zijn weg naar de Maas.

 

Bergerven, een voormalige grindwinning, heeft een nieuwe bestemming gekregen.  Nu omgevormd tot meren een merengebied waar natuur terug ruimte krijgt. Het landschap straalt rust uit. Limburgs Landschap zet grote grazers in voor het beheer van het gebied. Daarmee komen we geleidelijk terug bij ons vertrekpunt van gisteren.

Benodigd materiaal

Op deze tweedaagse tocht zijn we zelfvoorzienend. Onderweg kan je dus geen aankopen doen. Op het einde van dag 1 kan je wel je watervoorraad aanvullen.

Deelnemers met weinig ervaring en die met twijfels zitten wat ze in hun rugzak moeten steken worden in de aanloop van deze tocht ondersteund met advies.

Ga niet gelijk over tot aankoop van materiaal. Mogelijk kan je begeleiding of een andere deelnemer je uit de nood helpen.

Overnachtingen

Onze overnachtingsplaats staat nog niet vast. Gaat in het voorjaar de nieuwe bivakzone in As open, dan overnachten we daar. In het andere geval overnachten we in de tuin van een particulier in Maaseik

Vervoer

De weerstandskapel is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. In de aanloop van de tocht worden er carpool afspraken gemaakt. Slapen we bij een particulier dan ligt ons punt van afspraak in As.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 32,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt erg van meerdaagse solotochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht gevolgd door Lapland. Als hulpverlener in de verslavingszorg was hij dan weer erg geboeid door het "innerlijke landschap" van de mens. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 20 september 2025