Hikingbroden blijven maandenlang goed, zijn compact, maar wel zwaar. Belangrijk is wel dat je brood droog bewaard blijft. Bescherm het brood dus via waterdichte zakken, anders gaat het alsnog schimmelen. Je kan ook overwegen om het vacuum te verpakken, zeker als je meerdere weken weg gaat.

Recept Toerbrood Ivo Vanmontfort

Ingrediënten

  • 700 gr waldkornbloem (aan deze bloem is al zout toegevoegd)
  • 225 gr noten allerhande
  • 225 gr gedroogd fruit (abrikozen,vijgen,rozijnen….)
  • 75 gr olijfolie
  • 50 gr honing
  • 60 gr suiker
  • 1/2 pakje bakpoeder: ongeveer 10 gram
  • 250 ml melk

Bereiding

Hak het gedroogd fruit en de noten fijn. Meng het waldkornbrood, de bakpoeder, de noten en het gedroogd fruit tot een droge massa.

Maak een lauw mengsel van de olijfolie, de honing, de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C

Recept Toerbrood Fred Triep (obv Noors recept)

Ingrediënten

  • 625 gr grof volkorenmeel
  • 250 gr fijn volkorenmeel (= bloem)
  • 250 gr griesmeel
  • 125 gr roggemeel (dit kan eventueel ook vervangen worden door tarwemeel)
  • 1 eetlepel zout
  • 125 gr gedroogde abrikozen
  • 125 gr hazelnoten
  • 150 gr margarine
  • 100 gr stroop of honing
  • 125 gr suiker
  • 0,5 liter melk

Bereiding

Hak de abrikozen en hazelnoten fijn. Meng het volkorenmeel, het griesmeel, het roggemeel, het zout en de fijngehakte abrikozen en hazelnoten tot een droge massa.

Smelt de margarine en maak een lauw mengsel van de margarine, de stroop (of honing), de suiker en de melk. Roer dan het droge spul door dit lauwe mengsel en kneed het goed door elkaar tot een compacte bal deeg. Doe daarna het deeg in een beboterd bakblik en zorg daarbij, dat de laag deeg ongeveer 2 cm dik is. Bak het brood in een oven gedurende 1 uur bij 180 °C.

Algemene aandachtspunten

Opgelet, temperatuur en tijd zijn erg afhankelijk van het soort oven. Een warme lucht oven kan op een lagere temperatuur worden ingesteld. Als je te hard bakt, dan heb je een stevige korst. Als de temperatuur te laag, is het brood misschien niet genoeg doorbakken.

Het brood kan eventueel, eenmaal goed aangedrukt in de vorm (invetten met boter oid) met een platte spaan in verschillende delen worden verdeeld door het deeg met dit ijzer te doorsteken tot de bodem. Het brood kan in zijn geheel uit de vorm worden gehaald maar is gemakkelijk in stukken te breken. Je kan het ook achteraf in stukken snijden.