Het gewicht dat je moet meedragen, zal afhankelijk zijn van je gekozen formule (binnen slapen of kamperen). Ook jonge kinderen moeten zelf ook nog af en toe gedragen worden.

Paklijsten

Als je kampeert en alles zelf moet dragen, is lichtgewicht materiaal belangrijk. Wie ervoor kiest om met een ezel of bolderkar te trekken, kan natuurlijk meer meenemen.

Daarnaast vind je hier enkele voorbeeldpaklijsten van ervaren ouders:

Kledij

Kinderen hebben dezelfde uitrusting nodig als jij. Dat betekent: lichte, sneldrogende kledij in laagjes en degelijke wandelschoenen met goed zoolprofiel en hoge schacht. Ze hebben het sneller warm en koud, dus op tijd kledij aan- en uittrekken is de boodschap. Zorg zeker voor een zonnehoedje (met achteraan een lange flap om de nek te beschermen), zonnebril en sunblock.

Bij Decathlon zijn er goede afritsbare trekkingbroeken, wandelkousen, sneldrogende T-shirts en lichtgewicht fleeces voor kinderen; allemaal goedkoop. Schoenen en thermische truitjes haal je beter in een gespecialiseerde buitensportzaak omwille van de hogere kwaliteit. Buitensportmagazine Op Pad liet kinderen diverse wandelschoenen testen.

Kampeermateriaal

In die eerste drie levensjaren is de regel: hoe jonger het kind, hoe minder ruimte je nodig hebt. Een baby kun je nog dwars aan de ingang van een klein tentje leggen, loodrecht op de richting hoe je zelf ligt. Vanaf een jaar leg je ze gewoon tussen je in, maar vanaf 2 en zeker 3 jaar nemen ze een steeds grotere plaats in en moet je omschakelen van een twee- naar een driepersoonstent, wat wel wat gewicht met zich meebrengt. Liefst is er ook een ruime voortent of neem je een aparte tarp mee voor het koken en het opbergen van de rugzak bij minder goede weersomstandigheden.

Praktisch

Tegenwoordig zijn er wel meer langeafstandsroutes waar je gebruik kan maken van bagagevervoer (bv. West Highland Way in Schotland, Rothaarsteig in Duitsland of via de jeugdherbergen in sommige landen) zodat je het gewicht tot een dagrugzak kan limiteren.

Om het gewicht zoveel mogelijk te beperken en een precaire zoektocht naar pampers, gasbidons, batterijen of andere zaken te vermijden, kun je kleine pakketten versturen naar postkantoren (als poste restante) of naar overnachtingsplaatsen onderweg. Als je dat binnen het land zelf doet, is dat goedkoper dan internationaal.