Respect voor de natuur staat centraal bij elke tocht in de natuur, of je nu de Ardennen intrekt, een meerdaagse tocht doet in de Alpen of de Canadese wildernis exploreert. Als je te voet door een gebied trekt, kan je op diverse manieren je impact zoveel mogelijk te beperken zowel op de natuur als je medemens.

Leave no trace bestaat uit 7 principes die we hier vertaald hebben naar concrete tips voor hikers:

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding bestaat er o.a. uit dat je de regelgeving van je gebied kent: Zijn er beschermde stukken waar je niet in mag? Moet je op de paden blijven? Mogen (aangelijnde) honden in het natuurpark? Mag je wildbivakkeren of zijn er aangeduide bivakplaatsen?

Niet alle nationale en regionale natuurparken zijn even strikt. Je kan je informeren door naar de website van het park te surfen of een mailtje te sturen naar de parkbeheerders of toeristische dienst. We hebben de regelgeving rond wildkamperen al in een apart artikel gezet.

Volg bestaande paden indien mogelijk

Als er al een pad ligt, volg het en maak geen nieuwe paden. Op die manier zorg je niet voor bijkomende schade en erosie. Als er geen pad is, tracht dan niet in elkaars spoor te volgen maar loop elk je route om de impact te verspreiden.

Op populaire routes zie je vaak dat er een wirwar van paden ontstaat. Waarop ook de erosie nog eens zijn stempel drukt (Snowdonia NP, Debbie Sanders).

 

Er wordt in veel gebieden veel middelen geïnvesteerd in het onderhouden van paden, enkele interessante artikels:

Laat geen afval achter

 • Neem je afval mee, ook resten van fruit en groenten. Niet enkel is het slordig om ze te laten liggen, de resten verrijken de bodem en hebben dus een impact op de vegetatie. Ook gebruikt WC-papier verbrand je of neem je weer mee want het duurt maar liefst 3 maanden voor dit helemaal verteert is.
 • Bedek de plaatsen waar je je behoefte hebt gedaan, ofwel door een putje te graven ofwel door het te bedekken met voldoende natuurlijk materiaal. Doe zeker niet je behoefte dichtbij een rivier of bron.
 • Gebruik biologische afbreekbare wasmiddelen om de afwas te doen, jezelf te wassen, je tanden te poetsen. Tegenwoordig vind je dit soort producten ook al in de gewone supermarkt.
 • Gebruik geen zeep in een rivier. Vul je kookpot met water en was verder van de rivier af. Laat eerst de bodem zijn zuiverende werking doen vooraleer het afvalwater in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Er zijn dieren en mensen die hiervan drinken.

Neem niets mee uit de natuur en laat het ongeschonden achter

 • Laat planten, rotsen en historische overblijfselen ongemoeid.
 • Maak enkel steenmannetjes als het echt nodig is m.a.w. om andere wandelaars te helpen hun route te vinden omdat die niet duidelijk is.
 • Als er geen vaste bivakplaatsen zijn, tracht je tent te zetten op een plaats waar je zo weinig mogelijk impact hebt vb. wat verder van de oever van een rivier of meer, waar er minder vegetatie is, buiten een natuurgebied.
 • Graaf geen afwateringskanalen maar zoek een bivakplaats uit die een natuurlijke afwatering heeft doordat het op licht hellend terrein ligt of het water meteen de grond indringt.

Maak geen steenmannetjes als het niet nodig is (Stubaier Alpen, Debbie Sanders).

Laat geen sporen achter van een kampvuur

 • Gebruik speciale branders op gas of benzine om eten te maken.
 • Maak enkel een kampvuur als het toegelaten is in het gebied waar je doortrekt. Als alternatief kan je ook een ‘fire pan’ gebruiken.
 • Zorg dat het vuur klein blijft en je het achteraf goed dooft (best water gebruiken, anders het vuur goed uitstampen) en de resten voldoende verspreid over een groot oppervlak zodat er geen spoor meer van je kampvuur is te bekennen.
Zorg ervoor dat de resten van je kampvuur nergens te bekennen zijn.

Zorg ervoor dat de resten van je kampvuur nergens te bekennen zijn. © Copyright Gary Rogers and licensed for reuse under this Creative Commons Licence

Respecteer wilde dieren

 • Bewaar afstand en laat wilde dieren met rust.
 • Maak niet te veel lawaai (tenzij bij een aanval van een beer om hem weg te jagen).

We houden een afstand van deze jonge steenbokken om hen geen angst aan te jagen (Maritieme Alpen, Debbie Sanders)

Respecteer andere bezoekers (en de hiking etiquette)

 • Begroet andere wandelaars: hello of hey (Engels), bonjour (Frans), olá (Spaans), bongiorno (Italiaans), (Guten) Tag (Duits), Gruss Gott (Oostenrijks alternatief voor Guten Tag)
 • Laat snellere wandelaars of tegenliggers passeren.
 • Wie stijgt heeft voorrang op wie daalt.
 • Blokkeer het pad niet als je even pauzeert.
 • Geef een helpende hand waar nodig.
 • Praat niet te luid en vermijdt te roepen tenzij het echt nodig is.
 • Houdt honden aan de leiband tenzij het te gevaarlijk is. Als een hond al toegelaten wordt tot een natuurpark, dan is een leiband verplicht. Bovendien is niet iedereen gesteld op honden en kunnen ze ook wilde dieren achterna gaan.

Een verstelbare leidband is erg handig als je met je hond gaat wandelen in de natuur (Condroz, Debbie Sanders).

Een overzicht in posterformaat:

Bron: http://lnt.org/shop/posters