Jacht

Elke wandelaar die in het najaar wil gaan stappen, houdt er best rekening mee dat bossen kunnen afgesloten worden voor de jacht. Soms voor één dag, soms voor meerdere dagen. Wandelroutes worden helaas niet gespaard, zelfs niet in de vakantieperiodes.

Soorten jacht en de gevolgen voor de wandelaar

Drijfjacht

Affiche van drijfjacht die aan de ingangen van het bos uithangen

Drijfjacht (Chasses battues / Treibjagd) is enkel toegestaan in de officiële jachtperiode (van 1 oktober tot en met 31 december). Bij drijfjacht wordt er meestal op groot wild gejaagd: everzwijnen en herten. Het hele bos is dan voor een hele dag afgesloten. Een lange lijn jagers staat verspreid en gecamoufleerd opgesteld en het wild wordt met veel kabaal en met de hulp van honden naar hen toe gedreven.

Het zijn vooral dit soort jachten die je wandelplannen flink kunnen doorkruisen. Verbod op doorgang bij drijfjachten wordt aangeduid met rode affiches waarop de data van de drijfjachten staat aangeduid. Vaak blijven ze het hele najaar hangen. Begin dus nog niet meteen te panikeren als je er één tegenkomt op je wandelweg. Wandelaars die het bos toch betreden tijdens een drijfjacht, zijn wettelijk in overtreding. De data voor drijfjachten moeten vooraf bekend gemaakt worden (zie later in dit artikel).

Loer- of bersjacht

Een loer- of bersjacht (Approche – Affût / Ansitzjagd) kan zowel in de drijfjachtperiode als daarbuiten plaatsvinden, meestal voor enkele uren (rond zonsopgang of zonsondergang). Hierbij gaat het vaak om een solitaire jager of een klein groepje. Ze stellen zich verdekt op, voorbeeld op een houten toren en wachten af (loerjacht) of besluipen hun prooi (bersjacht). In dit geval is het bos meestal wel toegankelijk (tenzij er rode verbodsborden hangen), maar wordt met gele borden afgeraden om er door te wandelen ’s morgens vroeg of laat in de namiddag. Buiten deze uren kan vrij gewandeld worden.

Gebieden

Vlaanderen

De jacht in Vlaanderen wordt toegepast op twee manieren: de valkerij of de jacht met het vuurwapen. Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de jacht kan plaatsvinden. Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest van 28 juni 2013 bepaalt die openings- en sluitingstijden van de gewone en de bijzondere jacht.
Een overzicht van de openingstijden kan u nalezen in deze tabel.

Het toegankelijkheidsbesluit bepaalt dat bij jachtactiviteiten de bossen en de natuurreservaten geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk kunnen worden gemaakt via een verbodsbord. De beheerder moet de verbodsborden aanbrengen aan de belangrijkste toegangen van het ontoegankelijk te stellen geheel of deel. De borden moeten uiterlijk 48 uren voor de jachtactiviteit geplaatst worden, tenzij wanneer de inwerkingtreding onverwijld moet plaatsvinden, en ze moeten uiterlijk 24 uur na het einde van de jachtactiviteit verwijderd worden.

 

Heb je specifieke vragen kan je op volgende aanspreekpunten van Natuur en Bos terecht.

Jachtgebieden Vlaanderen (de kaart kreeg op het moment van schrijven blijkbaar nog geen update voor 2019, kijk hier voor actuele info van de St.-Hubertus vereniging)

Wallonië

Informeer je vooraf bij het DNF. Het zou zonde zijn omwille van de jacht niet te profiteren van het schitterende herfstlandschap. Door je goed in te lichten, kan je vermijden dat je voor een gesloten bos komt te staan en een grote omweg moet maken. Ten laatste twee weken op voorhand moet het Division Nature et Fôrets, kortweg DNF (onderdeel van het Waalse Ministerie van Milieu) door de jagers op de hoogte worden gebracht. Vaak ligt de kalender al vanaf begin oktober vast voor de rest van het najaar, maar late wijzigingen kunnen natuurlijk altijd.

Met een simpele telefoon of email naar de plaatselijke boswachter van DNF weet je op welke data welke bossen precies afgesloten zijn. Voertaal is uiteraard het Frans (of Duits voor de Oostkantons). Ook in de lokale toeristische informatiebureaus is men soms op de hoogte, al moeten ook zij zich baseren op informatie van het DNF. Vaak vind je op de website van de gemeente de jachtdata, soms wordt ook aangeduid welke toeristische wandelroutes dan gesloten zijn.

Contactgegevens van boswachters vind je op http://environnement.wallonie.be > Klik in de linkerkolom op ‘Nature et Forêts’ > Daarna op ‘Qui contacter’ en daarna ‘Chasse et pêche’. Bij de ‘direction’ waar je wandeling doorgaat klik je daarna door naar ‘Coordonées des cantonnements’. Daar vindt je namen, telefoonnummers én emailadressen.

Het is soms zelf wat inschatten wie je precies moet contacteren door op je kaart te kijken en de dichtstbijzijnde steden te identificeren. Je hoeft niet perse te bellen, ook op mail wordt er vlot gereageerd (binnen de 1-2 dagen). Mogelijks moet je diverse boswachters contacteren als het om een meerdaagse tocht gaat. Tracht zo precies mogelijk te zijn welke bossen je passeert.

 • Voor de regio van La Roche, is er deze handige google maps gemaakt met de zones (en als je doorklikt zie je ook de data van de drijfjachten).

Updates

De lus ‘Entre Lesse et Lomme’ in het bos van Saint-Hubert is officieel volledig afgesloten tussen 21/9 en 31/12 door de jacht.

Varkenspest Update 2019

Door de Afrikaanse varkenspest is een heel groot deel van de provincie Luxemburg (zie onderstaande kaart) een no-go zone voor jagers…maar ook voor wandelaars. Dit om de mogelijke verspreiding van het virus via wilde everzwijnen naar varkenshouderijen te voorkomen. Sinds 1 juli 2019 is de circulatie in de bossen opnieuw beperkt.

Sinds 6 april betrof het verbod op verplaatsing in het bos slechts 14.000 ha verder naar het noorden (bossen van Rulles, Neufchâteau en Chiny) en zuiden (Bois d’Ardenne, Meix-devant-Virton en Grand hout).

Maar na evaluatie is sinds 1 juli een extra 7.000 ha verboden. In oorzaak, de ontdekking van een nieuwe uitbraak van het virus aan de kant van Rachecourt (Aubange).

 • Het decreet van de Waalse regering van 6 april 2019 geeft wandelaars toegang tot de paden op meer dan 16.000 ha gelegen in kernzone  en bufferzone.Het verkeer blijft echter verboden in gebieden in de buurt van de ontdekking van de laatste uitbraken (14.000 ha). Dit betreft:    In het noorden, de bossen van Rulles, Neufchâteau en Chiny
      In het zuiden, de bossen van Ardenne, Meix-devant-Virton en Grand Bois.Wat het bos van Chiny betreft, valt al het bos niet onder het verbod, de volledige informatie is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Chiny.Vanaf 1 juli 2019 is verkeer ook verboden op een extra 7.000 ha, in een gebied tussen Virton, Aubange en Stockem, en een tweede gebied ten noorden van Stockem, Etalle en Tintigny.Beperk limietgebieden vanaf 1 juli 2019Download de kaartEen specifiek display, in 3 talen, werd geplaatst bij de ingang van de boswegen en paden die zijn geautoriseerd voor verkeer.

  De toeristische exploitanten van de verschillende betrokken plaatsen zijn belast met het adviseren van de beste toeristen en wandelaars op de routes:

 • VVV-kantoor Pays de la Haute-Sûre en Forêt d’Anlier: Grote Markt, 2 – 6840 Neufchâteau – 061 21 80 05
 • VVV-kantoor Pays d’Arlon: rue des Faubourgs, 2 – 6700 Arlon – 063 21 94 54
 • VVV-kantoor Pays du Bouillon: Saulx-kade, 12 – 6830 Bouillon – 061 46 52 11
 • VVV-kantoor van Gaume: rue des Grasses Oies, 2B – 6760 Virton – 063 57 89 04

Meer info vind je HIER (Frans)

G.H. Luxemburg

Jacht Luxemburg

Jacht overzicht Luxemburg (klik op kaart voor gedetaileerde info)

<< Het G.H. Luxemburg heeft een uitstekende tool ontwikkeld om te kijken of jou route niet door een jachtgebied loopt. Alle jachtgebieden staan aangegeven op een kaart en als je inzoomt krijg je te zien wanneer er een (drijf)jacht zal plaatsvinden.

Bovendien is het mogelijk om populaire routes als de Eisleck trail en Mullerthal trail aan te duiden op de kaart.

 

Laat de jacht je niet tegenhouden om in de herfstige bossen van de Ardennen te gaan wandelen, maar informeer je vooraf goed.

Frankrijk

Met de jacht hoef je in het hooggebergte niet zoveel rekening te houden, vele stukken zijn intussen beschermd, maar in de rest van Frankrijk wordt wel nog gejaagd. De regelgeving is niet zo duidelijk als in België en het is niet zo eenvoudig om je vooraf te informeren. Wie naar Frankrijk of Duitsland trekt, zal ondervinden dat het veel moeilijker is om je vooraf te informeren. Daar zijn jagers namelijk niet verplicht om drijfjachten bekend te maken. Het beste wat je kunt doen, is raad vragen aan toerismebureaus of de website van de betrokken afdeling als je ergens wilt gaan wandelen tijdens het najaar. In een lokaal café weten ze ook soms wel raad.

De data van van de jacht op elke diersoort worden in Frankrijk elk jaar vastgesteld door de prefect van de afdeling na overleg met de ‘Departementale Raad voor Jacht en Fauna’. De orders bevatten ook een aantal bepalingen die jagers moeten respecteren. Dit zijn de decreten zoals gepubliceerd door de overheidsdiensten. Bekijk de website van de betrokken afdeling voor het verkrijgen van alle specifieke informatie en speciale jachtomstandigheden.

Jachtseizoen per departement.

Jachtseizoen per departement

01 Ain
02 Aisne
03 Allier
04 Alpes-de-Haute-Provence
05 Hautes-Alpes
06 Alpes-Maritimes
07 Ardèche
08 Ardennes 
09 Ariège
10 Aube
11 Aude
12 Aveyron
13 Bouches-du-Rhône
14 Calvados
15 Cantal
16 Charente
17 Charente-Maritime 
18 Cher 
19 Corrèze
2A Corse-du-Sud
2B Haute-Corse
21 Côte-d’Or
22 Côtes-d’Armor
23 Creuse
24 Dordogne
25 Doubs
26 Drôme
27 Eure
28 Eure-et-Loir
29 Finistère
30 Gard 
31 Haute-Garonne
32 Gers
33 Gironde
34 Hérault
35 Ille-et-Vilaine
36 Indre
37 Indre-et-Loire
38 Isère
39 Jura
40 Landes
41 Loir-et-Cher
42 Loire
43 Haute-Loire
44 Loire-Atlantique
45 Loiret
46 Lot
47 Lot-et-Garonne
48 Lozère
49 Maine-et-Loire
50 Manche

51 Marne
52 Haute-Marne
53 Mayenne
54 Meurthe-et-Moselle
55 Meuse
56 Morbihan
57 Moselle 
58 Nièvre
59 Nord
60 Oise
61 Orne
62 Pas-de-Calais
63 Puy-de-Dôme 
64 Pyrénées-Atlantiques
65 Hautes-Pyrénées
66 Pyrénées-Orientales
67 Bas-Rhin
68 Haut-Rhin
69 Rhône
70 Haute-Saône
71 Saône-et-Loire
72 Sarthe
73 Savoie
74 Haute-Savoie
75 Paris
76 Seine-Maritime
77 Seine-et-Marne
78 Yvelines 
79 Deux-Sèvres
80 Somme
81 Tarn
82 Tarn-et-Garonne
83 Var
84 Vaucluse
85 Vendée
86 Vienne
87 Haute-Vienne 
88 Vosges
89 Yonne
90 Territoire de Belfort
91 Essonne
92 Hauts-de-Seine
93 Seine-Saint-Denis
94 Val-de-Marne
95 Val-d’Oise 

Andere landen

Links

 • Een universiteitswerkje over de jacht die wat historiek en de huidige regelgeving bespreekt.
 • Net als er voor hikers websites bestaat, zijn die er voor jagers. Wie wat meer wil te weten komen over dat wereldje, vindt diverse video’s op de website jachttv. Opgelet, ze zijn gefilmd ‘vanuit het standpunt van de jager’, niet voor al te gevoelige kijkers dus.

 

Impressie van een jacht

Info over de jacht en jachtgebieden kan zeer snel veranderen en geeft dan nog nooit garantie op 100% correcte informatie. Heb je belangrijke informatie of wijzigingen van op het domein? Laat het ons zeker even weten.
Nog een paar tips

 • Ondervind je problemen met jagers, vraag dan naar de ‘président’ van de groep. Blijf vriendelijk. Noteer eventueel het telefoonnummer en het jachtlicentienummer dat verplicht op de rode verbodsborden moet worden vermeld of contacteer DNF.
 • Vaak wordt slechts voor een halve dag gejaagd of is er een lange middagpauze. Als je het vriendelijk vraagt kan je soms onofficieel door het jachtgebied. Maar vergewis je ervan dat er effectief niet meer wordt geschoten en blijf niet hangen onderweg. Het einde van een drijfjacht wordt aangekondigd door drie lange hoornsignalen na elkaar.
 • De wegen die een jachtgebied afbakenen zijn vaak wel toegankelijk. Als er evenwel jagers aanwezig zijn, vraag je beter na of er geen gevaar is. Neem geen nodeloze risico’s.

[contact-form-7 id=”24293″ title=”Jacht”]