Elke wandelaar die in het najaar wil gaan stappen, houdt er best rekening mee dat bossen kunnen afgesloten worden voor de jacht. Soms voor één dag, soms voor meerdere dagen. Wandelroutes worden helaas niet gespaard, zelfs niet in de vakantieperiodes.

Soorten jacht en de gevolgen voor de wandelaar

Drijfjacht

Drijfjacht (Chasses battues / Treibjagd) is enkel toegestaan in de officiële jachtperiode (van 1 oktober tot en met 31 december). Bij drijfjacht wordt er meestal op groot wild gejaagd: everzwijnen en herten. Het hele bos is dan voor een hele dag afgesloten. Een lange lijn jagers staat verspreid en gecamoufleerd opgesteld en het wild wordt met veel kabaal en met de hulp van honden naar hen toe gedreven.

Het zijn vooral dit soort jachten die je wandelplannen flink kunnen doorkruisen. Verbod op doorgang bij drijfjachten wordt aangeduid met rode affiches waarop de data van de drijfjachten staat aangeduid.

Vaak blijven ze het hele najaar hangen. Begin dus nog niet meteen te panikeren als je er één tegenkomt op je wandelweg. Wandelaars die het bos toch betreden tijdens een drijfjacht, zijn wettelijk in overtreding. De data voor drijfjachten moeten vooraf bekend gemaakt worden.

jacht-vlaanderen2-210x300.png

Loer- of bersjacht

Een loer- of bersjacht (Approche – Affût / Ansitzjagd) kan zowel in de drijfjachtperiode als daarbuiten plaatsvinden, meestal voor enkele uren (rond zonsopgang of zonsondergang). Hierbij gaat het vaak om een solitaire jager of een klein groepje. Ze stellen zich verdekt op, voorbeeld op een houten toren en wachten af (loerjacht) of besluipen hun prooi (bersjacht). In dit geval is het bos meestal wel toegankelijk (tenzij er rode verbodsborden hangen), maar wordt met gele borden afgeraden om er door te wandelen ’s morgens vroeg of laat in de namiddag. Buiten deze uren kan vrij gewandeld worden.

jacht3(1).jpg

Jachtgebieden in Vlaanderen

De jacht in Vlaanderen wordt volgens het Jachtdecreet van 1991 toegepast op twee manieren: de valkerij of de jacht met het vuurwapen. Voor elke wildsoort is er een periode bepaald waarbinnen de jacht kan plaatsvinden. Het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de jachtopeningstijden in het Vlaamse Gewest van 28 juni 2013 bepaalt die openings- en sluitingstijden van de gewone en de bijzondere jacht.

Meer info vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Aankondiging

Het toegankelijkheidsbesluit bepaalt dat bij jachtactiviteiten de bossen en de natuurreservaten geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk kunnen worden gemaakt via een verbodsbord. De beheerder moet de verbodsborden aanbrengen aan de belangrijkste toegangen van het ontoegankelijk te stellen geheel of deel. De borden moeten uiterlijk 48 uren voor de jachtactiviteit geplaatst worden, tenzij wanneer de inwerkingtreding onverwijld moet plaatsvinden, en ze moeten uiterlijk 24 uur na het einde van de jachtactiviteit verwijderd worden.

Heb je specifieke vragen kan je op volgende aanspreekpunten van Natuur en Bos terecht.

Op de website van de Hubertus vereniging vind je een kaart met rood gekleurde jachtgebieden.

Jachtgebieden in Wallonië

Wallonië wordt door het Département de la Nature et des Fôrets (DNF) in acht districten is verdeeld. Deze districten worden vervolgens onderverdeeld in 4 of 5 kantons of sub-districten. Elk van deze sub-districten geeft richtlijnen over waar en wanneer gejaagd wordt binnen zijn verantwoordelijkheidsgebied.

Informeer je dus vooraf bij het DNF. Het zou zonde zijn omwille van de jacht niet te profiteren van het schitterende herfstlandschap. Door je goed in te lichten, kan je vermijden dat je voor een gesloten bos komt te staan en een grote omweg moet maken. Ten laatste twee weken op voorhand moet het Division Nature et Fôrets, kortweg DNF (onderdeel van het Waalse Ministerie van Milieu) door de jagers op de hoogte worden gebracht. Vaak ligt de kalender al vanaf begin oktober vast voor de rest van het najaar, maar late wijzigingen kunnen natuurlijk altijd.

Met een simpele telefoon of email naar de plaatselijke boswachter van DNF weet je op welke data welke bossen precies afgesloten zijn. Voertaal is uiteraard het Frans (of Duits voor de Oostkantons). Ook in de lokale toeristische informatiebureaus is men soms op de hoogte, al moeten ook zij zich baseren op informatie van het DNF. Vaak vind je op de website van de gemeente de jachtdata, soms wordt ook aangeduid welke toeristische wandelroutes dan gesloten zijn.

Contactgegevens van boswachters vind je op http://environnement.wallonie.be

Het is soms zelf wat inschatten wie je precies moet contacteren door op je kaart te kijken en de dichtstbijzijnde steden te identificeren. Je hoeft niet perse te bellen, ook op mail wordt er meestal vlot gereageerd (binnen de 1-2 dagen). Mogelijks moet je diverse boswachters contacteren als het om een meerdaagse tocht gaat. Tracht zo precies mogelijk te zijn welke bossen je passeert.

UPDATE: In september 2023 presenteerde minister Willy Borsus de langverwachte digitale jachtkaart van Wallonië. Je kan je daar op basis van de door jou geselecteerde datum zien welke jachtgebieden gesloten zijn. De kaart wordt rechtstreeks geüpdate met de gegevens die de jachtraden zelf inbrengen. 

Aankondiging

Gaume

Oostkantons

  • De Oostkantons hebben een digitale kaart. In de bosbeheren van Malmedy, Eupen en Elsenborn vinden er geen klopjachten plaats gedurende het weekend en op feestdagen.

Wil je zeker zijn, beld dan naar de bevoegde diensten in de streek waar je gaat wandelen. Niet alle gemeentes vallen qua grens samen met de bevoegde bosdiensten, het is dus even kijken in welk deel je gaat wandelen voor sommige streken.

  • Bosbeheer Büllingen - Tel.: 080/ 29 25 30 (Amel , Büllingen)
  • Bosbeheer Elsenborn - Tel.: 080/ 41 01 71 (Büllingen, Bütgenbach, Eupen, Waimes)
  • Bosbeheer Malmedy - Tel.: 080/ 79 90 40 Service de garde (week-end) - GSM: 0477/ 823 001 (Amel, Baelen, Jalhay, Malmédy, Waimes)
  • Bosbeheer St. Vith - Tel.: 080/ 28 08 51 (Amel (zuid/south), Burg-Reuland, Sankt-Vith)
  • Bosbeheer Eupen - Tel.: 087/ 85 90 20 (Eupen, Kelmis, Lontzen, Plombières, Raeren)

Andere

Als een wandelaar merkt dat deze regels niet worden nageleefd, kan hij de kantonchef van de betrokken DNF verwittigen die dan controle zal uitvoeren:

G.H. Luxemburg

Het G.H. Luxemburg heeft een uitstekende tool ontwikkeld om te kijken of jou route niet door een jachtgebied loopt. Alle jachtgebieden staan aangegeven op een kaart en als je inzoomt krijg je te zien wanneer er een (drijf)jacht zal plaatsvinden.

Bovendien is het mogelijk om populaire routes als de Eisleck trail en Mullerthal trail aan te duiden op de kaart.

Frankrijk

Met de jacht hoef je in het hooggebergte niet zoveel rekening te houden, vele stukken zijn intussen beschermd, maar in de rest van Frankrijk wordt wel nog gejaagd. De regelgeving is niet zo duidelijk als in België en het is niet zo eenvoudig om je vooraf te informeren.

Jagers zijn namelijk niet verplicht om drijfjachten bekend te maken. Het beste wat je kunt doen, is raad vragen aan toerismebureaus of de website van de betrokken afdeling als je ergens wilt gaan wandelen tijdens het najaar. In een lokaal café weten ze ook soms wel raad.

De data van van de jacht op elke diersoort worden in Frankrijk elk jaar vastgesteld door de prefect van de afdeling na overleg met de ‘Departementale Raad voor Jacht en Fauna’. De orders bevatten ook een aantal bepalingen die jagers moeten respecteren. Dit zijn de decreten zoals gepubliceerd door de overheidsdiensten. Bekijk de website van de betrokken afdeling voor het verkrijgen van alle specifieke informatie en speciale jachtomstandigheden.

Bekijk hier de jachtdatums per departement.

App

Omdat jagen een activiteit is die in de openbare ruimte wordt beoefend, heeft Protect Hunt een smartphone-applicatie ontwikkeld die speciaal is ontworpen voor alle natuurgebruikers: LAND SHARE. Deze applicatie geeft in real-time de huidige jachtgebieden weer, in de gebieden die al zijn uitgerust met Protect Hunt C10-eenheden (lijst met gebieden beschikbaar op de site). Sinds 2023 zijn jagers in Frankrijk verplicht deze app te gebruiken. appstore Apple I Google Play

Andere landen

Nog een paar tips

  • Ondervind je problemen met jagers, vraag dan naar de ‘Président’ van de groep. Blijf vriendelijk. Noteer eventueel het telefoonnummer en het jachtlicentienummer dat verplicht op de rode verbodsborden moet worden vermeld of contacteer DNF.
  • Vaak wordt slechts voor een halve dag gejaagd of is er een lange middagpauze. Als je het vriendelijk vraagt kan je soms onofficieel door het jachtgebied. Maar vergewis je ervan dat er effectief niet meer wordt geschoten en blijf niet hangen onderweg. Het einde van een drijfjacht wordt aangekondigd door drie lange hoornsignalen na elkaar.
  • De wegen die een jachtgebied afbakenen zijn vaak wel toegankelijk. Als er evenwel jagers aanwezig zijn, vraag je beter na of er geen gevaar is. Neem geen nodeloze risico’s.

Info over de jacht en jachtgebieden kan zeer snel veranderen en geeft dan nog nooit garantie op 100% correcte informatie. Heb je belangrijke informatie of wijzigingen van op het domein? Laat het ons zeker even weten.

Nuttige bronnen

  • Net als er voor hikers websites bestaat, zijn die er voor jagers. Wie wat meer wil te weten komen over dat wereldje, vindt diverse video’s op de website jachttv. Opgelet, ze zijn gefilmd ‘vanuit het standpunt van de jager’, niet voor al te gevoelige kijkers dus.