Situering

Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het hoogste punt, de Langenberg, met zijn 823m ligt op de grens van de twee deelstaten. De regio wordt gekenmerkt door de ronde heuveltoppen, veel bos en velden. In de winter kan je er met sneeuwschoenen stappen.

Sauerland Höhenflug

Sauerland Höhenflug(1).jpg

Foto: Sauerland Tourismus e.V.

De Sauerland Höhenflug is een vrij recente route die van west naar oost dwars door het Sauerland voert. De route kent twee mogelijke startpunten waarna beide varianten samenkomen in Wenholthausen. Eindpunt is Korbach.

De route met startpunt in Altena (bakermat van het internationale jeugdherbergennet) telt 11 etappes en is 192 km lang. Altena heeft een spoorwegstation dat op 25 minuten sporen ligt van het spoorknooppunt Hagen.

pasted image 0_1.jpg

https://regio.outdooractive.com/oar-sauerland/de

De route met startpunt Meinerzhagen is een etappe langer en is 203 km lang en heeft een station met frequente rechtstreekse treinen vanuit Keulen.

pasted image 1.jpg

https://regio.outdooractive.com/oar-sauerland/de

Het eindpunt Korbach heeft eveneens een spoorwegstation zodat ook daar de trein huiswaarts kan worden genomen.

Rothaarsteig

Rothaarsteig(1).jpg

Foto: Rothaarsteigverein e.V./ Klaus Peter Kappest

De Rothaarsteig bestaat al iets langer en duikt op en neer door de beboste heuvels van Hochsauerland. Ook enkele heidegebieden passeren de revue. De Rothaarsteig is zo’n 154km of 187km lang afhankelijk of je de Dillvariante, respectievelijk de Westerwald-variante in het zuidelijk deel van de route neemt om van de start in Brilon naar het eindpunt Dillenburg te stappen.

https://www.alltrails.com

Op de uitsluitend Duitstalige officiële website van het wandelpad is de informatie te vinden over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en over de overnachtingsmogelijkheden. Degelijke Nederlandstalige informatie over het wandelpad zelf is te vinden op de website van Top Trails of Germany.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be