Okstindan is - naar Noorse normen - een klein maar erg alpien bergmassief. Het is de hoogste top van Noord-Noorwegen ; het massief is duidelijk hoger dan alle andere bergen in de omgeving en is ook het enige met een fraaie ijskap en een hele reeks gletschertongen.
Ideaal voor een trektocht van een aantal dagen omheen het massief (zoals je dat ook in de Alpen zou doen).
Wie een minimum aan alpinisme ervaring heeft, kan ook één of meerdere toppen scoren.

Situering

Het wat noordelijker gelegen hoogalpiene Okstindan-massief is – onterecht – weinig bekend.

Het is een bergkam met een 11-tal aparte toppen, met de Oksskolten (1916) als hoogste. De toppen steken allemaal ruim boven de ijskap uit en er zijn gletschertongen in alle richtingen. Omheen deze bergkam ligt het klassieke Noorse berglandschap met afgeronde kammen, een mix van natuurlijke en stuwmeren, brede valleien met heide en veen.

Het Okstindan-massief is dan ook een opvallend landmark in de ruime regio. 

Het is relatief vlot bereikbaar. Een klassiek uitgangspunt is Korgen, dit dorpje is bereikbaar per bus vanuit de luchthaven van Mo i Rana of door een combinatie van trein (spoorweg vanuit Oslo of Trondheim naar Bodø) en bus. En eventueel Bnog een taxirit naar het einde van de piste.

 Bivak en klim naar de top van Oksskolten

Wandelen en hiken

De meest logische route is de tour omheen het massief. Aan de noordkant en oostkant is die behoorlijk voorzien van hutten. Aan de zuidkant is er tussen Stekvasselv gård en Gråfjellhytta geen enkele hut. Dus ofwel gaat de tent mee, ofwel regel je een stukje autorit bij de uitbaters van Stekvasselv gård.

Het massief kreeg pas bekendheid door de Franse glacioloog Charles Rabot die ook als eerste de top bezocht. Ook nu trekt de top in verhouding meer buitenlanders aan dan Noren of Zweden. De mooiste berghut van het massief is naar hem genoemd. Ook voor wie Noorwegen in een roadtrip doorkruist is een twee-daagse naar deze hut of naar de meer rustieke Gråfjellhytta bij bij mooi zeker weer de moeite .

De hutten aan de noordkant zijn logische startpunten voor een beklimming van één van de toppen of voor een traverse van de ijskap. Lopen in groep met touw + piolet / crampons is noodzakelijk. De Oksskolet kan via de NW-graat solo gedaan worden. Dit is geen bergwandelen meer : sneeuw, ijzel, klauteren, ... staat op het menu. Zie video.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be