De Lyngen Alpen gelegen op een langgerekt schiereiland ten oosten van Tromsø, zijn een speeltuin voor ervaren off-trail wandelaars. Ook al zijn de fjorden (en de beschaving) nooit ver weg, biedt deze regio een weelde aan dramatische, nauwe valleien en hoogalpiene toppen, waarvan er enkele ook te voet te bereiken zijn.

Situering

De Lyngen Alpen zijn één van de vele schiereilanden tussen de fjorden in het noorden van Noorwegen. Het bijzondere is dat de toppen niet afgerond zijn door de ijskappen, maar dat ze scherpe pieken vormen met steile rotswanden. Met fraaie gletschers, snelstromende rivieren, spectaculaire uitzichten. En met lastig terrein : sneeuwvelden, een eenvoudige gletscheroversteek, puin, ... staan zeker op het menu. Dit is wat bedoeld wordt met "sterk alpien". De Lyngen Alpen zijn zonder meer de meest indrukwekkende reeks bergen van Noord-Noorwegen.

Het hele landschap is beschermd.

Het gebied is al bij al vlot bereikbaar. Vanuit Tromsø  (binnenlandse vlucht) zijn de beide uiteinden van dit gebiedje goed ontsloten met openbaar vervoer : Nordkjosbotn met een lokale bus, Nord-Lenangen met de ferry (hurtigbåt). Wie met de auto komt : de hoofdweg maakt een soort S door dit schiereiland ; hierop takken enkele lokale wegen aan.

Lyngen alps.jpg

Blåisvatnet

Wandelen in de Lyngen Alpen

Wie een noord-zuid doorsteek wil doen van de Lyngen Alpen, is vertrokken voor een stevig avontuur. Reken 10 à 14 dagen over padloos terrein, waarbij een gedegen ervaring aan bergwandelen op lastig terrein noodzakelijk is, en ook een behoorlijke ervaring aan trekking in het hoge noorden.

Een meer haalbare kaart is om twee oost-west doorsteken te combineren tot een lus. Reken 4 à 6 dagen.

Een andere formule is om met de auto telkens naar een startpunt te rijden voor ofwel een goedgevulde dagtocht ofwel een tweedaagse naar één of enkele toppen. De klim start altijd op zeeniveau met een aanloop door bossen, veen enz. van enkele uren. Er zijn een aantal onbewaakte hutten, maar die staan op 1 à 2 uur van de weg op 100 à 200 m hoogte - dat helpt niet veel. Keuze dus tussen zeer lange dagen in de middernachtzon ofwel om de rugzak met touw + klimmateriaal nog wat extra te verzwaren met bivakmateriaal. Deze aanpak van de auto combineren met dagtochten, is ook mogelijk voor bergwandelaars. Enkele mooie uitzichtstoppen zijn ook voor "gewone" bergwandelaars bereikbaar en op een handvol toppen loopt zowaar een gemarkeerd pad.

De hoogste top is Jiehkkevárri (1834) en is een sneeuw- en gletschertour (alpinisme PD). Er zijn meer dan genoeg lagere toppen die omwille van uitzicht en route de moeite zijn.
De Lyngen Alpen zijn een geliefd doel voor alpinisten met een hoog niveau, maar die kiezen bijna altijd voor het voorjaar. Zonder de winterse ijslaag zijn de rotswanden veel te brokkelig.

Voor de autotoerist op doorreis naar de Noordkaap zijn er een aantal korte gemarkeerde wandelroutes en infoborden.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen