Situering

Een langgerekte groep eilanden, gecentreerd door de noord-zuid heuvelrug. Een heel gevarieerde kustlijn met fjorden, bogen, stranden en zandbanken. De eilanden zijn meestal boomloos met zeevogels die langs de kustlijn scheren. Erg winderig met lange uren zonlicht in de zomer en duisternis in de winter. Het landschap is rijk aan goed bewaarde archeologische resten.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

De Shetland Eilanden liggen op zo'n 200 km ten noorden van Schotland. Formeel hoort het bij Schotland, maar het heeft een heel andere geschiedenis en het ligt ook veel verder van Schotland dan de andere eilandgroepen (zoals Orkneys of Hebriden bv.).

De Shetlands liggen ook halfweg tussen het Noorse vasteland en de Faeröer. Vanaf ca. 900 is het gekoloniseerd door Vikings uit Noorwegen en tot diep in de 18° eeuw werd er Norse gesproken. Nu spreekt men er een lokale variant van het Schotse Engels, met heel veel woorden uit het Norse. Maar geen zorgen : de schrijftaal is Engels en je wordt overal in het Engels geholpen.  

De groep bestaat uit een 15-tal bewoonde eilanden. De grootste vormen een soort bergkam die noord-zuid loopt van Mainland over Yell naar Unst. Op het grootste eiland liggen het voornaamste dorp : Lerwick,  met haven en luchthaven. In Lerwick en directe omgeving woont ongeveer 2/3 van kleine bevolking van deze eilanden.

Op grote delen van het eiland kan je vrij wandelen, ook buiten de wegen. De mooiste wandelingen volgen de kustlijn of verkennen een heuveltop.

Ondanks de noordelijke ligging is het er nooit echt koud. De combinatie van wind met mist of regen maakt het weer erg guur.

De Shetlands zijn een UNESCO Global Geopark. Dit wil zeggen dat de geologische geschiedenis interessant is én dat landschap, natuur, landbouw en toerisme beheerd worden op een samenhangende en duurzame manier.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Geen directe vluchten vanuit België of Nederland. Vluchten vanuit de grote luchthavens van Londen of Midlands ofwel vanuit de kleine luchthavens van Aberdeen of Inverness.

Dagelijkse ferry vanuit Aberdeen. Deze doet er ongeveer 12 uur over en is in de praktijk een nachtferry. Af en toe stopt deze in Kirkwall (Orkneys), dus als je wil eiland-hoppen is dat wellicht een betere oplossing.

Tussen het grootste eiland "Mainland" en de voornaamste andere eilanden is een lokale veerdienst. De frequentie varieert van enkele keren per week tot enkele keren per dag. Voor de kleinste eilanden is er enkel in de zomer een vast veerdienst. Er zijn ook lokale vluchten mogelijk.

Binnen de grootste eilanden - Mainland, Yell, Unst - is er een goede busdienst. Zie ZetTrans.

Wandelen - overnachten

De Shetlands zijn een interessante wandelbestemming. Er zijn geen meerdaagse gemarkeerde paden, maar je kan op een groot deel van het oppervlak vrij wandelen op voorwaarde dat dit met respect gebeurt. Zie "Right to roam" / "Scottisch Outdoor Access Code". Er is een onderscheid tussen open land waar je eigenlijk overal kan wandelen en "crofted land", met muurtjes e.d. omheind grasland waar je alleen passeert met veel respect voor de locals die dit gebruiken als hooiland of in het voorjaar voor schapen met lammetjes. Vaak zijn er stiles om deze zones te doorkruisen. 

De Shetslands zijn begonnen met een wandelnetwerk, de "core paths". Voorlopig zijn dat allemaal stukken van enkele uren maar het is de bedoeling dat dit langzaam evolueert. Dit speelt in op de gewoontes van de meeste wandeltoeristen die wandelen combineren met korte verplaatsingen en overnachtingen in B&B's, hostels en hotel.
Net als in Schotland kan je vrijwel overal bivakkeren. Voorzie een ruime en windvaste tent.

Interessante bestemmingen zijn de kustpaden - grotendeels hoog boven de kliffen, of de heuvels in het binnenland. Vaak kan je die combineren met walvis- of vogelspotten, met een bezoek aan resten van prehistorische of viking-nederzettingen, met een stuk zandstrand.

Link: Visit Shetland

Wandelvoorstellen : walkhighlands.co.uk/shetland/