Skye is een wandelparadijs. Van familiewandelingen langs de spectaculaire kustlijn tot het handen en voetenwerk in de Cuillin’s. De fantastische uitzichten zijn meermaals het decors geweest in tal van films. Twintig Munros op een niet zo groot eiland waarbij Sgurr Dearg de enige Munro in Schotland is die enkel bereikt kan worden via een rotsklim.

Situering

Skye is met 1850 km² het grootste eiland van Schotland. Het ligt aan de noordwestkust en heeft nog alle kenmerken van de Schotse Highlands. Een wegbrug over een zeestraat van zo'n 500 m breed zorgt voor de verbinding met de rest van Schotland.

Het eiland is erg bergachtig. De twee belangrijkste bergruggen : de Trotternish ridge op de noordelijke helft van het eiland en de Cuillins in het centrum. Samen met nog een reeks andere bergen zorgen ze ervoor dat het klimaat aan de oostkust merkbaar milder is : droger en zonniger en daardoor is er aan die kant ook meer bos. Ook het Isle of Raasay is de kleine intieme bosrijke buur aan de oostkant, in opvallend contrast met het dramatische, wilde en winderige landschap van Skye.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Skye bereiken - openbaar vervoer

Veel hangt af van de reisformule.

  • veel wandelaars kiezen voor één of twee vaste verblijven om van daaruit dagtochten te doen, afhankelijk van het weer. In dat geval is de huurauto de beste oplossing (5-tal uur rijden vanuit Glasgow of Edinburgh).
  • met het openbaar vervoer duurt het wat langer : bus naar Fort Williams en Glasgow of bus naar Inverness en trein naar Edinburgh. Reken 8 à 10 uur.
  • een wat onbekende verbinding is de trein van Glasgow naar Mallaig - de ferry-haven bij uitstek voor alle eilanden aan de westkust. Jawel, er is ook een ferry naar Skye waar je de lokale bus noordwaarts kan nemen.

Op Skye zijn er ook lokale bussen ; de meeste lokale bussen zijn van Stagecoach.
In de zomer is er ook een kleine lokale ferry die meer zuidelijker de oversteek maakt naar de rest van Schotland : prachtig gelegen en met een turntalbe, een speciaal ontwerp dat je bijna nergens nog ziet.
CalMac Ferry van Sconser naar Isle Raasay.

Verder eilandhoppen kan natuurlijk ook. In Uig ferry naar de Outer Hebrides, in Armadale ferry naar Mallaig vanwaar je ferry's naar een half dozijn eilanden kan nemen.

Wandelen op Skye

De klassieke meerdaagse route is de Skye Trail. Het is geen gemarkeerde route ; grote delen zijn padloos. Het is wel een erg gevarieerde route die voortdurend schakelt tussen bergen, baaien en inhammen, veen, rivieren doorwaden enz. In het midden netjes onderbroken door Portree waar exact het soort luxe is waar je naar uitkeek op de natste, koudste en meest winderige koude momenten van de trek. 7 dagen, 130 km, 3000 m+, geschikt voor mensen die Schotland al wat kennen en qua oriëntatie en route-vinden op alle mogelijke terreinen de nodige ervaring hebben. Wordt gedaan met overnachtingen binnen of met overnachtingen in de tent.

Meer informatie :

Deze trail zit goed en logisch in elkaar, maar Skye biedt nog veel meer mogelijkheden en je kan nog een hele reeks andere routes bedenken die even gevarieerd zijn. De Skye trail negeert het noordwesten van het eiland volledig en verkent ook niet een reeks schiereilanden in het zuidoosten. Ruimte genoeg dus om die 7 dagen uit te breiden met nog een aantal extra dagen.

skye 2.png.jpg

Wie de bergen intrekt, doet dit best met het nodige respect en met een goed gevulde lijst slechtweer-alternatieven. De Black Cuillin range heeft de naam om de moeilijkste Munro's van Schotland te hebben. Sommige toppen zijn technisch lastig - klassiek alpinisme en geen lastig bergwandelen - maar vaak moet je ook lang wachten tot er zich eindelijk eens 1 à 2 dagen aanvaardbaar weer voordoen.
(Ik ken iemand die 10 dagen Skye geboekt had om samen met een berggids de Sgùrr Dearg en de In Pinn te beklimmen en zelfs amper toegekomen is aan de andere toppen van de Cuillins)
(The "In Pinn" is een understatement voor het on-Britse overstatement "Inaccessible Pinnacle"). 

Er zijn ook een hele reeks kortere en familiewandelingen mogelijk. Ook deze zijn doorgaans niet gemarkeerd. Zie WalkHighlands.

Raasay Isle biedt een mooie tweedaagse met overnachting in een bothy. Ideaal als plan B wanneer het bij een storm of zo te gortig is aan de westkust of op de bergkammen. Ideaal ook voor een eerste Schotse bivaktocht voor families met kinderen.

De kliffen van Duirinish Peninsula is zeker de mooiste meerdaagse klifwandeling van Skye, misschien zelfs van heel Schotland. Reken 3 dagen voor het hele stuk over Dunvegan Head, Neist Head, Waterstein, Hoe Head, McLeod Maidens, ... allemaal kliffen waar je 250 à 300 m boven de golven wandelt en waar je uitkijkt op stacks, poorten en andere erosietoestanden. Overnachting in tent of (2° nacht) in een Bothy.

Tochtverslagen