Situering

Wanneer men over de Harz spreekt, kan men het zowel hebben over het Nationalpark Harz als over het middengebergte met dezelfde naam waarbij het Nationalpark ongeveer 10% van de oppervlakte van het middengebergte inneemt.

De hoogste berg daar is de Brocken die met zijn 1141 meter boven de zeespiegel beschouwt wordt als de hoogste berg van Noord-Duitsland. Het Harz-gebergte wordt wel onderverdeeld in de Oberharz en de Unterharz. Van deze laatste bevinden de hoogste punten zich op slechts 400 meter boven de zeespiegel. In tegenstelling met de Oberharz, die dicht is bebost met beuken in de lagere gedeelten en dennen in de hogere gedeelten, is er in de Unterharz meer landbouw.

Waar het Harz-gebergte zich ook uitstrekt tot de deelstaat Thüringen, beperkt het Nationalpark zich tot de deelstaten Nedersaksen en Saksen-Anhalt. Daarenboven werd in 2005 ook het Nationalpark Hochharz aan het park toegevoegd.

Harzer Hexen-Stieg

Drawing 1(1).jpg

Odertal van op de Hahnekleeklippen (foto: Joery Truyen)

De Harzer Hexen-Stieg is eigenlijk een aaneenrijging van vroeger bestaande wandelingen. die samen over een lengte van 97 Kilometer en over 5 etappes met start in Osterode en aankomst in Thale de Harz van West naar Oost doorkruisen.

pasted image 0_0.jpg

https://regio.outdooractive.com/oar-harz/de

De startplaats Osterode is bereikbaar per trein en ligt op drie kwartier sporen van Braunschweig. Ook het eindpunt Thale heeft een spoorwegstation. Dit station ligt dan wel op anderhalf uur sporen van Magdeburg.

Deze langeafstandswandeling kent 3 hoogtepunten. Zo komt tijdens de tweede dag (21,3 km) de tocht voorbij een historisch watertransportsysteem uit de 16de eeuw dat samen met de ertsmijn Rammelsberg, en het historische stadscentrum van Goslar tot werelderfgoed is verklaard. Dit watertransportsysteem was belangrijk om water aan te voeren naar de eerste machines die bij de ertsontginning werden gebruikt.

Verder loopt de derde etappe over de “Brocken” die met zijn 1142 m de hoogste berg van de Harz is. Die derde etappe is 23,5 km lang maar voor wie die steile beklimming en dito afdaling niet ziet zitten, is er een variante die rond de berg loopt. Consequentie is wel dat die variante 32,3 km lang is.

De vierde etappe van Königshütte naar Altenbrak kan zowel via Rübeland (noordelijke route) als via Hasselfelde (zuidelijke route), maar beide trajecten zijn even lang, nl. 23,8 km. De zuidelijke variante komt wel aan de Rappbodetalsperre, een stuwdam uit het einde van de jaren 50 met een hoogte van 106 meter en die als dusdanig geldt als de hoogste stuwdam van Duitsland.

Wanneer men verder weet dat de eerste etappe 11,2 km lang is en de vijfde en laatste etappe 12,7 km, heeft men een volledig beeld van de lengte van de verschillende etappes.

De officiële website met informatie over de Harzer Hexen-Stieg is enkel in het Duits met degelijke Nederlandstalige informatie vindt men op de website van Top Trails of Germany.

Ene plaatselijke Stephan Zirbus erkent de kwaliteiten en hoogtepunten van deze langeafstandswandeling en heeft er naast de officiële website een eigen mooie website over opgericht maar heeft toch ook 4 belangrijke punten van kritiek:

  • Sommige delen van de tocht zijn te druk terwijl er te weinig alternatieven voorhanden zijn om wat rustiger wegen op te zoeken;
  • Te lange passages doorheen de dalen waardoor een aantal vergezichten worden gemist;
  • Door het mijden van een aantal dorpen te weinig punten waar aan bevoorrading kan worden ingeslagen.

Dit zette er deze Stephan Zirbus toe aan om een eigen alternatieve variante van die Harzer Hexen Stieg uit te stippelen. Het gaat hem echter niet om een volledig nieuw pad maar om variantes binnen het bestaande langeafstandswandelpad die zijn inziens kan tegemoet komt aan de door hem geformuleerde punten van kritiek. Deze alternatieve stroken zijn niet als dusdanig bewegwijzerd, maar details over het alternatieve pad zijn te vinden op de website van Stephan Zirbus.

Kaarten en topogidsen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Wistjedatje

Het Brocken-effect, dit is een schaduw met regenboog-aureool die op de mist voor je wordt geprojecteerd, is genoemd naar de Brocken, de hoogste top van de Harz.