In Vlaanderen is de GR122 gekend als de route die alle landschappen van Oost-Vlaanderen passeert : polders, meersen rond Gent, Vlaamse Ardennen. En vervolgens de voortzetting van het Scheldeland aan de andere kant van de taalgrens : Pays des Collines, Doornik, de bossen en natte zones rond Condé.
Veel minder bekend is de voortzetting in Frankrijk. De GR122 kronkelt er door bossen en langs riviertjes door een golvend landschap verder, nog eens een 200 km extra.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn, door licht heuvelachtig gebied
Startpunt : Hulst (Zeeuwsvlaanderen)
Eindpunt : Chappes (bij Rethel) waar de GR122 aansluit op de GR12. Vaak worden ook andere eindpunten gegeven : de taalgrens (Kluisberg), de eerste grote stad over de taalgrens (Doornik), het eindpunt van de eerste van de drie wandelgidsen die de GR122 beschrijven (eveneens Doornik) of op de Belgisch-Franse grens (Bon-Secours).
Lengte : 160 km tot Kluisbos, 270 tot Bon-Secours, 470 tot eindpunt
Stapdagen : 15 à 25 afhankelijk van het stapritme
 

Overzichtskaart

GR122_kaartje.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Combinatie van paden, onverharde wegen en verharde wegen. Behalve af en toe een korte helling en een strook modder geen specifieke moeilijkheden. In het Franse stuk : in de herfst hinder mogelijk door jacht.

Etappes en varianten

De etappes hangen vooral af van de beschikbaarheid van overnachtingsplekken of de manier waarop de route wordt opgesplitst in korte stukken via openbaar vervoer.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Het startpunt in Hulst is vlot bereikbaar vanuit het station van Sint-Niklaas (ca. 30 min, -/+ 1 bus per uur)

In de eerste 2/3 van de route, tot een stuk over de grens met Frankrijk, is er altijd wel een treinstation in de buurt. Soms via een extra stukje wandelen van enkele km, soms met een lokale busrit. Melle, Zwalm, Ronse, Doornik, Peruwelz, Quiévrain liggen op het NMBS-net, Quiévrain, Le Quesnoy, Landrecies en Vervins op het Franse net.

Het eindpunt is moeilijker te bereiken : een elegante oplossing is om een stukje verder te stappen over GR 12 tot Amifontaine of over de trekweg langs de Aisne tot Rethel, en van daaruit een urenlange treinrit.

Topokaarten en gidsen

Er waren oorspronkelijk drie topogidsen voor de GR122. Deze zijn (bijna) niet meer te krijgen.

Bewegwijzering

Gewone rood/witte bewegwijzering van Belgische en Franse GR-routes.

Bivakkeren en overnachting

Legaal bivakkeren in de zin van zomaar ergens op een mooi plekje de tent opzetten, is niet toegelaten.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg