Trekken door het Beierse Woud is trekken door één van de grootste bossen van Europa. Niet de saaie plantages van onze Ardennen : een groot deel wordt natuurlijk beheerd.
Een ideale bestemming voor trekkings het hele jaar door. In de winter met sneeuwschoenen : er zijn genoeg bergruggen boven 1000 m waar er iedere winter wel een behoorlijke periode met sneeuw is.

Situering

Beieren is de grootste deelstaat van Duitsland. Het grenst in het noordoosten met Tsjechië. Die grens bestaat uit een brede bergrug. De Duitse kant van die bergrug wordt het Beierse Would of Bayrischer Wald genoemd ; de Tsjechische kant heet Šumava of Böhmischer Wald.
Het is het grootste bosgebied van Centraal-Europa.
De naam Beierse Woud is iets van de 19° eeuw. Daarvoor sprak met gewoon over "het Woud" en veel inwoners van de regio doen dat nog steeds.
De noordelijke uitloper wordt "Oberpfalzer Wald" genoemd omdat ze in de regio "Oberpfalz" ligt, één van de 7 regio's waarin Beieren is verdeeld (het "Bayrische" Wald ligt in regio Niederbayeren). De Zuidoostelijke uitlopers liggen in het Mühlviertel in Oostenrijk.

Een deel van het gebied is beschermd als nationaal park. De aanpak in deze parken wordt meer en meer op elkaar afgestemd. Zie Nationalpark Bayerischer Wald en Nationaal park Šumava. Daarnaast zijn er nog een hele reeks regionale parken, natuurreservaten, wildparken enz.

Het Beierse Woud is een middengebergte. De hoogste toppen zijn ruim 1400 m hoog, dus vergelijkbaar met de Vogezen of het Zwarte Woud. Je vind er hier een daar diep ingesneden valleitjes met meren die het resultaat zijn van erosie door de IJstijd-gletschers. In de winter is het relatief sneeuwzeker. Het is dus ook een ideale bestemming voor wintertrekkingen met sneeuwschoenen.
Op de reliëfkaart is te zien dat er een kleinere voorkam is en een bredere en langere hoofdkam. Tussen beide in ligt de vallei van de Regen die uitmondt in de Donau in Regensburg.

Het ligt op ca. 3 uur van München. Voor veel mensen uit München is het een ideale bestemming voor natuurbeleving en sporten.

Het dier dat het meest de emoties deed opvlammen in het Beierse Woud was niet de de wolf, de lynx, de bever, de ever, maar de "Borkerkäfer", het kevertje dat massaal bomen deed afsterven. Op dit moment is er meer en meer een consensus dat dit eerder het symptoom was van een stervend woud (door de vervuilde lucht) dan de oorzaak. Nu de auto's met katalysatoren rondrijden en de bruinkoolcentrales een afgasreiniging hebben, regenereert het bos zich, voor een stuk ook duurzamer en ecologisch robuuster dan de de productiebossen die het meest kwetsbaar bleken. Toch zal je hier en daar nog kilometerslang tussen dood hout stappen.

De bekendste langeafstandsroute (Fernwanderweg) in het Beierse Woud is de Goldsteig. Deze route is het langste langeafstandswandelpad van Duitsland.

In vergelijking met veel andere bergwandelgebieden (Scandinavië, Schotland, Zwitserland, Oostenrijk), zijn eten, overnachtingen en andere diensten relatief goedkoop. 

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

ICE trein van Brussel Zuid naar Regensburg of Nurnberg. Zie Deutsche Bahn.

Daarna een goed lokaal treinneterk doorheen de hele regio, aangevuld met lokale bussen. In het hoogseizoen (mei - september) zijn er extra wandelbussen. Zie www.bayerwald-ticket.com.

Goldsteig

De Goldsteig is de langste lange-afstandsroute van Duitsland. Het is erkend als "leading quality path" : dat wil zeggen dat alles er is om de wandelaar over de hele lijn te verwennen : mooi landschap, goed onderhouden paden, perfecte bewegwijzering, wandelvriendelijke overnachtingsplekken, bagagetransport voor wie dat wil.

Facts

Type : De "klassieke" Goldsteig is een tocht in lijn door de hoogste zones van het Beierse Woud.
Startpunt : Marktredwitz, vlot bereikbaar met de trein vanuit Nürnberg 
Eindpunt : Passau, op de Donau en op de grens met Oostenrijk
Etappes : 38 : de meeste etappes zijn eerder kort. 
Lengte : 660 km. Dit is gemiddeld 17 km per etappe.
Hoogtemeters : 20500 m. Dit is gemiddeld 550 m per etappe.
Varianten : eindeloos veel. De Goldsteig is eerder een netwerk, dat is opgehangen aan 2 hoofdpaden : de zuidelijke door het "Vorderer Bayrische Wald" die een stuk lichter is dan de noordelijke tak die door meer afgelegen en meer geaccidenteerd gebied loopt. Recent is hier nog een derde hoofdpad aan toegevoegd aan de Tsjechische kant (Zlatá stezka). Hierop sluiten allerlei aanlooproutes, varianten en dwarsverbindingen aan. Totale lengte van alle paden 2200 km.

Kaart

goldsteig-karte_grid_medium.jpg

Verloop en varianten

Met zijn 660 km lengte (38 etappes tussen de 9,5 km en 31,5 km met een gemiddelde afstand van 18,3 km km) is de Goldsteig overduidelijk het langste wandelafstandspad van Duitsland.

Het pad start in Marktredwitz en loopt zuid-oost-waarts naar Passau, op de Oostenrijkse grens. In het eerste deel in de Regio Oberpfhalz doorkruist de Goldsteig verschillende natuurgebieden zoals het Naturpark Steinwald, het Naturpark Nördlicher Oberpfälzer Wald en het Naturpark Oberpfälzer Wald. In Thanstein splitst het pad zich in een noordelijke tak en een zuidelijke tak.

De zuidelijke (S) tak is 40 km korter maar het voornaamste is dat er een kwart minder hoogtemeters moeten verteerd worden. Het sterke punt van deze variant is dat je bij mooi weer weidse uitzichten hebt over het hele Beierse laagland tot aan de Alpen. Het beste moment voor deze zuidelijke tak is dus een periode met veel kans op helder inversieweer : late herfst, winter, vroege lente. 

Alpenblick Bayrischer wald.jpg

De noordelijke (N) tak blijft dichter bij de Tsjechische grens. De natuur is er wat wilder en het pad volgt regelmatig een stuk bergkam. Het stuk door het Nationaal Park passeert hierbij regelmatig toppen boven 1000 m : Kaitersberg (met rotsklimgebied), Großer Arber (met kabelbaan), Falkenstein (met berghut), Lusen, Großer Rachel, Dreisessel (met zijn vreemde graniettorens). Je doorkruist ook enkele "Schachten" : stukken hoogveen. De mooiste en grootste stukken hoogveen liggen echter aan de Tsjechische kant van de grens.

bayrischer wald hoogveen.jpg

Het blijft de bewoonde wereld : ook op deze noordelijke variant is het geen enkel probleem om overnachtingsplekken te vinden of een winkeltjes vinden voor bevoorrading. Hier zitten de etappes waar de hoogtemeters kunnen doorwegen. Let op : de wegwijzers geven de afstanden nog steeds alleen in km - voor de stapuren moet je een wandelgids te pakken krijgen.

Overnachting

Bivakkeren is geen optie. Duitsland is geen bivakland en er zijn er weinig ingerichte bivakplaatsen. Bv. in heel Beieren - zo groot als heel België en Nederland samen - zijn hooguit een 10-tal officiële bivakplaatsen. Er zijn enkele campings langs de Goldsteig (op het pad of op een aanloopvariant). Wie met de tent reis zal dus af en toe eens binnen slapen, de Duitse varianten van Welcome to my Garden uittesten of een ingewikkelde puzzel maken waarbij meerdere nachten op dezelfde camping gecombineerd worden met lokale busritten. Of gokken op wildbivakkeren.

Er zijn een aantal berghutten met overnachtingsmogelijkheid. Ga hierbij niet af op de kaart : sommige "Schutzhütten" en "Berggasthausen" zijn gewoon bergrestaurants waar je niet kan overnachten. Sommige hebben zelfs in het hoogseizoen een officiële sluitingsdag.

Wandelgidsen

Rother uiteraard.
Bij mijn weten zijn er geen bruikbare wandelgidsen in andere talen dan het Duits.

Meer informatie

Officiële website : www.goldsteig-wandern.de

De Goldsteig op de TopTrails website

De Goldsteig op de website van Bayrischer Wald

Wandelen

Het Beierse Woud is erg geschikt voor beginnende sneeuwschoenwandelaars. Er zijn in de praktijk bijna geen zones met lawinerisico, je kan het materiaal ter plaatse gemakkelijk huren, er zijn een aantal gemarkeerde paden. Het is een relatief sneeuwzeker gebied - al blijft het afwachten hoe dit met de klimaatopwarming zal evolueren. Uiteraard zijn er ook geprepareerde langlaufpistes.
Zie verder : website van het Nationaal Park en Bayrischer Wald.

Meegaan met een groep.
In het Beierse Woud is het heel gewoon en ook niet duur om je voor één dag aan te sluiten bij een groep. Sommige van deze georganiseerde groepsuitstapjes brengen je ook op plaatsen waar je normaal nooit kan komen. 

Overzicht losse tochten

Website Bayrischer Wald, website Berfex.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be