Ontdek de betoverende Escapardenne Lee Trail, bekroond als een toonaangevend kwaliteitspad, tijdens onze 2-daagse stiltetocht in augustus. Gedurende deze unieke maar stevige reis wandel je door weelderige bossen en langs rustig stromende beekjes. Bewonder de majestueuze bomen en geniet van schilderachtige uitzichten die je onderweg tegenkomt.

Bereid je voor op een fysiek uitdagende tocht die niet alleen je geest maar ook je lichaam zal testen. De eerste dag omvat een ambitieuze afstand van 31 kilometer van Ettelbruck naar Goebelsmühle, met een aantal pittige klimmetjes hoogtemeters die je doorheen de dag zal overwinnen. Deze pittige tocht vraagt om een goede conditie en doorzettingsvermogen, wat het des te meer belonend maakt bij aankomst op de camping in Goebelsmühle. 

Daar kun je met de groep uitrusten en overnachten op een comfortabele camping. De tweede dag is iets milder met 22 kilometer wandelen tot Kautenbach, waarna je de trein terug naar Ettelbruck neemt. Deze reis is niet alleen een fysieke uitdaging maar ook een kans om innerlijke rust te vinden en te genieten van de prachtige, ongerepte natuur langs de Lee Trail. Zorg dat je klaar bent voor deze intensieve ervaring die zowel je lichaam als geest zal verrijken.

Naast de fysieke uitdaging van 2000 hoogtemeters verspreid over twee dagen, kenmerkt deze stiltetocht zich doordat er tijdens het wandelen niet gesproken wordt. Deze stilte stelt je in staat om volledig op te gaan in de je omringende natuur, de rust en het landschap, terwijl je tegelijkertijd de fysieke uitdaging aangaat. Het doel is om na twee dagen moe maar verkwikt terug te keren.

's Avonds en tijdens de pauzes is er natuurlijk ruimte voor gesprekken, alhoewel dit niet verplicht is. Deze momenten bieden de gelegenheid om ervaringen te delen of in stilte te blijven, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

 

 • Fysieke uitdaging: 53 kilometer en 2000 hoogtemeters over twee dagen
 • Stilte tijdens wandelen: volledige focus op natuur en zelfreflectie
 • Mooie omgeving met historische kastelen en mooie uitzichten
 • Comfortabel overnachten op een camping
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag 17 augustus 2024

Op de eerste dag van de tocht van Ettelbruck naar Goebelsmühle komen we onderweg tal van bezienswaardigheden tegen, zoals het oorlogsmonument voor Generaal Patton, de schattige dorpjes Erpeldange en Michelau en een prachtig uitzichtspunt “Gringlay”. Het pad slingert door diepe bossen, langs kabbelende beekjes en over schilderachtige bruggen. Je kunt genieten van panoramische uitzichten over de heuvelachtige landschappen van de Luxemburgse Ardennen en misschien zelfs enkele van de lokale wilde dieren spotten, zoals herten of roofvogels. Historische molens en oude boerderijen langs de route bieden een inkijkje in het landelijke leven en de cultuur van de regio.

‘s Avonds zullen we moe maar voldaan aankomen op de camping waar we onze zelf meegebrachte maaltijden zullen bereiden. Er is ook tijd voor een babbeltje, een spelletje of een welverdiende douche. 

Zondag 18 augustus 2024

We vertrekken om 8u30 zodat we ook op een redelijk uur het weekend kunnen afsluiten en huiswaarts keren. Op deze tweede dag van de stiltetocht komen voorbij  enkele markante highlights die de tocht bijzonder maken. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de bergkam na Hoscheid, die een spectaculair uitzicht biedt over de omliggende valleien en dichte bossen. Deze route leidt ook naar het pittoreske dorpje Dirbach, idyllisch gelegen langs de rivier de Sûre. Hier kunnen deelnemers genieten van de rustige sfeer en de charmante uitzichten op het water en de beboste heuvels.

Een andere opmerkelijke bezienswaardigheid is de rotsformatie bekend als "Gods vinger" of "Doigt de Dieu". Deze unieke, vingerachtige rots steekt indrukwekkend uit boven het landschap en is een geliefde fotostop voor wandelaars. Elk van deze elementen draagt bij aan de rijke ervaring van de tocht, waarbij natuur en historie samenkomen in de prachtige setting van de Luxemburgse Ardennen.

Aan het eind van de tocht zullen we met het openbaar vervoer weer naar onze auto’s of naar huis terugkeren. 

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen maaltijden. Denk aan voldoende water voor onderweg. Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Voorzie ook je eigen ontbijt en lunches. Tussendoor is een energy bar en (gedroogd) fruit en noten ook altijd aan te raden. Een rugzak voor 2 dagen bivak en voeding is dus ideaal. 

De temperaturen in augustus zullen zeer aangenaam zijn, met een (gemiddelde) dagtemperatuur van 23°C en een nachttemperatuur van 12°C. Een gewone slaapzak en slaapmat zijn dus ideaal. Het terrein is technisch gemiddeld dus een goede wandelschoen of lichte bergschoen is aan te bevelen. 

Afhankelijk van onze pauzes kan het fijn zijn om een zitkussentje of matje mee te nemen als we ergens gaan stoppen. 

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel dus een spelletje kan wel gezellig zijn.

Overnachtingen

We overnachten op Camping Du Nord in Goebelsmühle.

Vervoer

De stations van Kautenbach en Ettelbruck zijn vanuit Luik per spoor te bereiken. We spreken van tevoren af wie op welke manier naar het startpunt zal komen. Eventueel kunnen we individueel of in groep de dag ervoor al verzamelen op een camping bij Ettelbruck zodat je niet heel vroeg hoeft op te staan.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 35,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Additionele overnachtingen voor en/of na de activiteit
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping du Nord te Goebelsmühle

Over de organisatoren / begeleiders

Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast webbouwer van deze website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op Camino de Santiago of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucket list: Hadrian's Wall (UK), St Olavspad (Zweden) en een tru-hike van de Pacific Crest Trail (USA).

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 15 juni 2024