Deze hikingklassieker speelt zich af waar de 2 Ourthes elkaar vinden. We volgen de meanders , soms op de oever, dan weer op hoogte zodat er mooie uitzichtspunten zijn. Pittige klimmetjes, rotsige paden, de rots van Hérou, de versterkte vesting van Le Cheslé passeren de revue. Ook de valleien van de Martin Moulin en van de Feeën zijn de moeite waard. Daarnaast wandelen we door pittoreske dorpjes zoals Bérismenil, Wibrin en Achouffe.
We doen 21km en 17 km met in totaal 720 hoogtemeters.

In het kort

Deze 2 daagse Bivaktocht gaat door in de Ourthe-vallei nabij de samenvloeiing. We volgen delen van de Eisleck-trail, de Valleien van de Martin Moulin en van de feeën. Ook passeren we kleine dorpjes zoals Ollemont, Wibrin, Achouffe,..

De paden zijn soms rotsig en geaccidenteerd met pittige klimmetjes. Onderweg kunnen we genieten van mooie uitzichtspunten hoog boven de rivier.

We stappen 21 en 17 km met 360 hm per dag.

De tocht is geschikt voor beginners en licht gevorderen die wel al wandelervaring hebben. Slapen doen we in de buurt van Engreux. De insteek is om gedurende de tocht zelfvoorzienend te zijn. De nadruk ligt op natuurbeleving.

 

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Dag 1: Bérismenil-Le cheslé- rots van Hérou- Stuw Nisramont-samenvloeiing- Bivakplek 21 km

Vanaf Bérismenil dalen we richting Ourthe. Eerst passeren we de versterkte Keltische vesting van Le Cheslé op hoogte. We volgen de oevers beneden, als oefening kunnen we een doorwading van de Ourthe doen. Na een tijdje  klimmen we naar de bekende rots van Hérou. Hier is een mooi uitzichtspunt. Vervolgens komen we aan de stuwdam van Nisramont om daar het stuwmeer te volgen tot voorbij de samenvloeiing van de 2 Ourthes. Bij goed weer kan er een zwempauze in het stuwmeer ingelast worden. Verder op richting Engreux ligt de bivakplek. Deze heeft geen voorzieningen.

 

Dag 2: Engreux- Vallei Martin Moulin- Achouffe- Feënvallei- Wibrin- Bérismenil 17 km

Via de mooie vallei van de Martin Moulin gaan we door kabouterdorp Achouffe met zijn bekende brouwerij 

naar de Feënvallei. Deze vallei staat bekend om de vele beverdammen. De bevers hebben de hele architectuur naar hun hand gezet en dat geeft een boost aan de biodiversiteit van de beek. We klimmen omhoog richting Wibrin, passeren dit dorpje en komen langs velden en bossen terug aan in Bérismenil.

 

Benodigd materiaal

Rugzak van ongeveer 60l met tent, matje, slaapzak.

Kookpotje, gasvuurtje, beker, bestek

Regenkledij

Ingelopen wandelschoenen, doorwaadschoenen, zwemgerief indien gewenst.

2x lunch, 1x avondeten, 1x ontbijt en voldoende tussendoortjes 

De deelnemers krijgen nog meer gedetailleerde info ivm de paklijst en via de carpool en materiaallijst kunnen verdere afspraken gemaakt worden en tenten en kookmateriaal gedeeld.

 

 

Overnachtingen

Een bivakzone in de buurt van Engreux zonder faciliteiten. Drinkwater moeten we onderweg bijvullen ofwel bij de bron in het midden van Engreux een kilometer verder....
 

Vervoer

We komen liefst al carpoolend samen op de parking voor de kerk van Bérismenil. Hier spreken we af om 10u. Er is geen openbaar vervoer naar dit startpunt. 

Wie de dag tevoren wil arriveren kan overnachten op campings in de buurt of kijken op Welcome to my garden en Bivouac chez moi.

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Indien uitgeweken moet worden naar de nabijgelegen camping.

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 15 juni 2024