Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het Kempenbroek.
25000 Ha grensoverschrijdende natuur en cultuur, als parels aaneen geregen aan een ketting. Het is een ware mozaïek van landschappen: beekvalleien, moerassen, bossen, vijvers, heide, hooilanden en kleinschalige landbouw wisselen elkaar af.
Bever, ooievaar, kleine ijsvogelvlinder, talrijke libellensoorten, boomkikkers, everzwijnen en zelfs het edelhert voelen zich hier thuis.

 Misschien wel het best bewaarde natuurgeheim van Vlaanderen. 

Natte natuur is hier het thema. Taurusrunderen, Schotse hooglanders en paarden zorgen voor begrazing.

We gaan geen kilometers malen, we gaan genieten van wat de omgeving ons te bieden heeft. Een bezoek aan de vogelkijkhutten, vlinders spotten of zoeken naar zonnende boomkikkers….

We wandelen 2x 19 km en overnachten op bivakzone Woutershof.

 

Grenspark Kempenbroek situeert zich op de grens van de 2 limburgen in de gemeenten Weert, Bocholt, Bree, Stramproy, Kinrooi.

We wandelen 2x 19 km in vlak terrein. Broek betekent moerasbos. Het is een vochtig gebied met vijvers, beekvalleien, moerassen, weiden, bossen. Dat maakt dat sommige paden er heel drassig bijliggen afhankelijk van de voorbije regenval en bever-activiteit. Muggen zijn hier overal en in grote getale aanwezig, dus zeer goed insmeren en beschermen is de boodschap.  We doorkruisen verschillende natuurgebieden: Laurabossen, Smeetshof, Stramproyerbroek, Luysen, Mariahof en Grootbroek. 

De bedoeling is om zelfvoorzienend te zijn gedurende de tocht, dus eten voor 2 dagen moet mee. We slapen op een bivakveld van jeugdverblijf Woutershof in Molenbeersel. Daar is sanitair en drinkwater.

 

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
1
Bivak uitdaging
1

Programma

Dag 1:

Laurabossen, Smeetshof, Stramproyerbroek, Luysen, Mariahof ,Bivakplek

We starten in Nederlands Limburg. Het eerste stuk van de tocht loopt door de Laurabossen. Dit zijn typische Kempische dennenbossen met heide. Vervolgens nemen we het knuppelpad richting Smeetshof. Dit gebied is al wat natter en wordt begraasd door Schotse hooglanders. Het bestaat uit een groot moerasgebied, vennen en kleinschalige landbouw. 

We steken de grens over en duiken het moeras in. Het Wijffelterbroek is moeilijk toegankelijk. Door bever-activiteit zijn de paden soms ondergelopen. Toch gaan we proberen om te ervaren hoe het is om door zulke gebieden te stappen.

Eind juni is er een explosie van groen en nieuw leven.

We passeren een begrazingszone met koeien. Met respect voor deze kudde met kalveren gaan we voorzichtig doorsteken.

Via de Stramproyerheide komen we in natuurgebied de Luysen met zijn A-beek. Hier leven bevers, lepelaars, zilverreigers en de zeldzame boomkikker. De A-beek  blijft een hele tijd onze gids, loodst ons langs vochtige bossen en vennen tot aan de bivakplaats.

 

Dag 2:

Grootbroek, Mariahof, Luysen, Smeetshof, Kettingdijk, kanaal

We starten in het Grootbroek. Eerst volgen we nog de beek op de grens tussen landbouwzone en bos. Daarna gaan we het Grootbroek in, een typisch moerasbos. Hier pikken we de Lossing op, een uitgegraven sloot die diende voor de afwatering om de gronden meer geschikt te maken voor de landbouw. Ondertussen werden deze gebieden teruggegeven aan de natuur. We steken de A-beek over en komen in Het Mariahof en de Luysen terecht. Langs vijvers en vogelkijkhutten stappen we door een heel mooi stuk van het reservaat. Paarden zorgen voor de begrazing.

Via een doorsteek door landbouwgebied komen we opnieuw door een ander gedeelte van het Smeetshof, nemen de grensweg Kettingdijk met zijn vennen en weides. Hier zitten Taurusrunderen. 

Deze runderen zijn terug gekweekt van een Spaans runderras naar het Europese oerrund dat onze gebieden bevolkte tot na de laatste ijstijd. Deze koeien zien er dreigend uit met hun brede horens en ze staan erom bekend hun kalveren te verdedigen met hun leven. Na enkele incidenten met passanten door de begrazingszones is beslist om deze runderen achter de omheining te houden. Zo komen we uiteindelijk terug bij de Zuid-Willemsvaart....

 

Benodigd materiaal

De bedoeling is om 2 dagen zelfvoorzienend te zijn. Drinkwater is er op de bivakplek.

Rugzak van ongeveer 60l met tent, matje, slaapzak

Doorwaadschoenen of reservesokken. ( moerasachtige passages)

Ingelopen wandelschoenen.

avondmaal, ontbijt, 2x lunch en tussendoortjes

Kookvuurtje, potje, beker, bestek

muggenrepellent 

De deelnemers krijgen nog meer gedetailleerde info ivm de paklijst en via de carpool en materiaallijst kunnen verdere afspraken gemaakt worden en tenten en kookmateriaal gedeeld.

 

 

Overnachtingen

We zetten ons tentje op bij het Woutershof in Molenbeersel. Dit is een jeugdverblijf van Hopper.  Ze hebben daar een bivakweide met drinkwater, toilet en douche en ook een vuurplaats. Als er geen beperkingen zijn ivm droogte en brandgevaar kunnen we s’avonds een gezellig kampvuurtje maken. Hou er wel rekening mee dat er in de gebouwen kinderen en jeugdgroepen aanwezig zullen zijn. 

De overnachting is 12 euro.

Vervoer

Startpunt is parking Laurabossen gelegen aan de Lozerweg langs de Zuid-Willemsvaart in Weert. We spreken daar af om 10.15u u en komen daar liefst al carpoolend aan.

Deze parking kun je bereiken met de auto via België via het dorpje Lozen ( Bocholt) ofwel via Nederland via het stadje Weert.

Je volgt het kanaal. De parking ligt aan een halfverharde weg.

Er rijdt een trein tot Hamont. 

Treinreizigers kunnen afgehaald worden aan het station en meegenomen naar het startpunt. Er is ook een optie om op vrijdagavond aan te komen, logies worden voorzien.

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 12,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Camping

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 4 mei.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.