Dit is een opleidingsweekend waarbij vooral ingezet wordt op het testen en verder ontwikkelen van je gebruik van kaart en kompas. De doelgroep van dit weekend zijn zowel beginnende als meer gevorderde hikers die zichzelf willen verdiepen in de wereld van kaart en kompas. Navigeren met de GPS of het opstellen van een marsplan komen dus niet aan bod.

 Voorkennis hoef je niet te hebben, maar als je al wat ervaring hebt met kaartlezen, dan wordt hiermee rekening gehouden bij de verdeling van de groepen. Ben je niet zeker of je beginner of gevorderd bent? Geen nood, de begeleiders helpen je in te delen. Het is een actief weekend waarbij we vrij veel inzetten op het praktijkleren met wandelingen aan de hand van kaart en kompas. Voor beginners volstaat een goede basisconditie (~10 km met 400 hoogtemeters per dag), voor gevorderden voorzien we een iets steviger programma zonder te zot te doen (~15 km met 700 hoogtemeters per dag).

Volgende zaken komen onder meer aan bod: het kompas en zijn onderdelen, declinatie van het kompas, kaart en zijn legende, de verschillende "noordes", azimut & tegenazimut, kruispeiling, vrijwillige fout, omschrijding, nachtoriëntatie, tips & tricks ten velde, het landschap lezen...

 • Aanleren van basis kaart en kompas voor beginners

 • Verdieping van vaardigheden kaart en kompas voor gevorderden

 • Al doende leert men: focus op praktische oefeningen in het terrein

 • Overnachting met avondmaal en ontbijt in de jeugdherberg in Bohan

 

Programma

Zaterdag 1 juni

We starten stipt om 9u30 met het overlopen van het programma en verdelen de benodigde materialen die we de komende twee dagen zullen inzetten.

Voor de beginners starten we in de voormiddag met een kenningsmakingsworkshop over kaart en kompas. We bespreken wat je op een kaart kan aantreffen, waar je op moet letten en hoe je in de praktijk hiermee om kan gaan. Ook de basisprincipes van een kompas worden uitgelegd. Na de lunch trekken we vervolgens in de namiddag erop uit in de prachtige natuur van Bohan om de theorie in de praktijk om te zetten in kleine begeleide groepjes.

Voor de gevorderden trekken we na een korte briefing direct het veld in bij Bohan, en verdiepen we de basiskennis aan de hand van een aantal uitdagende oriëntatie oefeningen in kleine (deels) begeleide groepjes. Lunchen doen we in de natuur zelf.

Zaterdagavond oefenen we na het avondeten in de herberg voor zowel beginners als gevorderden het oriënteren in het donker via een nachtoriëntatie in gemengde groepjes waarbij de gevorderden en beginners elkaar helpen en de begeleiders een oogje in het zeil houden. Zij die het liever wat rustiger aandoen, kunnen in de bar nakeuvelen.

Zondag 2 juni

Na het ontbijt en het ontruimen van de kamers beginnen we aan de activiteit van de tweede dag.

Zowel beginners als gevorderden krijgen ‘s ochtends een aantal oefeningen om hen uit te dagen zelf oriëntatiepunten op kaart te kunnen terugvinden, en een route uit te stippelen om deze oriëntatiepunten te connecteren.

Vervolgens trekken we naar Alle (Vresse-sur-Semois) om deze oriëntatiepunten daadwerkelijk in het terrein te kunnen terugvinden met alle technieken die je geleerd hebt over het weekend in kleine gemengde groepjes van beginners en gevorderden waarbij de begeleiders weer een oogje in het zeil houden. Ideaal om zelfstandig ervaring op te doen en nog wat van elkaar te leren. Opnieuw lunchen we in de natuur (picknick zelf te voorzien).

Uiterlijk tegen 16u ronden we af en kan er huiswaarts gekeerd worden.

Benodigd materiaal

Voor dit weekend moet je geen bivakmateriaal voorzien. Wel voorzie je best een zak met reservekledij die je in de auto/herberg kan laten en daarnaast een dagrugzak met daarin je lunch voor zaterdag/zondag, regenkledij, een hoofdlampje (incl. reservebatterijen) voor de nachtoriëntatie, een drinkbus en eventueel een brooddoos voor je lunchpakket.

In functie van het kaart- en kompasgebruik is een waterdichte kaarthouder handig maar niet verplicht. Als je een kompas hebt, breng je dit best mee. Het is namelijk het kompas dat jij in de praktijk zal gebruiken. Daarmee oefenen is dan ook aangewezen. Heb je geen kompas, dan hebben we er enkele te leen gedurende het weekend.

Kaarten worden door Hiking Advisor voorzien. Voorzie wel zelf wat schrijfgerief (balpen, schriftje voor notities, schrijfplankje met klem…) voor het nemen van notities.

Overnachtingen

Er wordt op zaterdagavond overnacht in de jeugdherberg in Bohan (De Knapzak).

De overnachting van zaterdagnacht is in een meerpersoonskamer.

Het ontbijt van zondagochtend en het avondeten van zaterdagavond zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

Lunchpakketten voor beide dagen voorzie je echter zelf.

Vervoer

Met het openbaar vervoer afzakken tot Bohan is behoorlijk omslachtig. Hiking Advisor stimuleert het carpoolen. Je kan parkeren aan of in de omgeving van de herberg in Bohan. Er wordt door de organisatoren op voorhand een link bezorgd waarmee carpool afspraken gemaakt kunnen worden tussen de deelnemers om het aantal ingezette auto’s zo veel mogelijk te minimaliseren.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 125,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Organisatie

 • Workshops

 • Overnachting op zaterdag 1 juni in de jeugdherberg

 • Avondmaal op zaterdag 1 juni 

 • Ontbijt op zondag 2 juni

 • Gebruikt van kaart- en ander educatief materiaal

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop van eigen materiaal

 • Twee keer lunch zelf te voorzien voor zaterdag en zondag

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke (zoals dranken)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 20 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 4 mei.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Annelies Neyens

Annelies brengt haar vakanties al van kinds af aan door in de bergen. Dagtochten werden meerdaagse tochten, Europese en verder gelegen bestemmingen wisselen elkaar af. Fan van afgelegen gebieden en op dit moment in de ban van de ruige, desolate maar hartelijke landen in Centraal-Azië. Gepassioneerd door de bergen in alle seizoenen, ze ontdekte een paar jaar geleden de mogelijkheden en uitdagingen van winterse trektochten. In 2022 voltooide ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Kevin Vanneste

Kevin schuimt al meer dan 15 jaar de wereldbol af op zoek naar trektochten in desolate gebieden en heeft een sterke voorkeur voor het bivakkeren. Hij heeft desgewijs een bijzondere voorliefde voor het Hoge Noorden. Hij is reeds geruime tijd actief bij Hiking Advisor en begeleidt ondermeer bivaktochten en workshops.

Pieter Schroé

Al van jongs af aan trok Pieter naar de bergen, eerst nog met de familie maar al snel solo of met vrienden.
Na vele ervaringen in alle mogelijke Europese berggebieden (en enkele iets verder weg) besloot hij om zich in 2020 bij te scholen tot IMWT-er (instructor mountain walking and trekking). Daarnaast is hij al vele jaren bezig met het begeleiden van winterbivaktochten en kan je hem in zijn vrije tijd ook vinden aan de voet van een klimmassief.

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.