Welkom In Dovrefjell!
Tijdens een zevendaagse bivaktocht doorkruisen we het centrale gedeelte van Dovrefjell – een spectaculair berggebied gelegen in centraal Noorwegen. Het gebied herbergt bergtoppen, diepe valleien, spectaculaire vergezichten, donderende bergstromen en prachtige bergmeren. Verder wordt dit Nationaal park gekenmerkt door een rijke fauna en flora, waarvan de machtige muskusossen wellicht voor velen het hoogtepunt vormen.

Tijdens deze tocht bevinden we ons (op de aanloop en het einde na) voortdurend in bergachtig terrein boven de 1000m. Meestal wandelen we op wandelpaden, maar hier en daar kan het terrein uitdagender zijn: minder duidelijke paden, blokkenvelden,... Daarnaast zijn we 7 dagen zelfvoorzienend: we wandelen dus met een goed gevulde rugzak.  Deze tocht richt zich bijgevolg op fysiek fitte deelnemers, die – bij voorkeur – ervaring hebben met meerdaagse tochten en met bivakkeren.

 • Zevendaagse bivaktocht door een desolaat gebied

 • Dagetappe’s van gemiddeld  15 km en hoogteverschillen tot 1000 m

 • We wandelen vaak over geaccidenteerd terrein.

 • Tijdens de tocht rekenen we niet op accomodatie of bevoorradingspunten.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

27-28/4: verplicht voorbereidingsmoment

Tijdens het weekend van 27-28 april organiseren we een verplicht voorbereidingsweekend voor alle deelnemers. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleiders toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route, … te bespreken. Begin april ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

 

Tochtverloop

Onderstaand overzicht geeft de geplande route weer. Let op: dit routevoorstel kan aangepast worden afhankelijk van de omstandigheden.

Dag 1: Bjorli naar Gravdalen, 11,6km, +750m, -220m

We vatten onze tocht aan vanuit Bjorli, een dorp gelegen langs de E136 en de spoorlijn Dombas-Andalsnes. We zetten een noordwaardse klim in langs de Bovre. Een pittige klim van zo’n 500 meter brengt ons eerst bij het bergmeer Bovervatn, vanwaar we onze weg vervolgen in noordelijke richting. Het landschap vlakt meer uit, en we lopen nu op een plateau in de richting van Gravdalen, waar we kamp opslaan aan het uitgestrekte meer Gravdalsvatnet (960m).

 

Dag 2: Gravdalen naar Aursjostupet, 13,8, +450m, -650m

We vervolgen onze route in noordelijke richting, langs het uitgestrekte Gravdalsvatnet. We volgen de vallei tot deze aan de noordzijde uitgeeft op Eikesdalen, een diep uitgesleten gletsjerdal waardoor de Aure meandert. We volgen deze vallei korte tijd oostwaarts, en stoppen voor de nacht nabij het uitzichtpunt Aursjostupet (900m).

 

Dag 3: Aursjostupet naar Krosvatnet, 16 km, +270m, -320m

We vervolgen onze route langs de noordelijk georienteerde flank van de vallei, de Aure links van ons

stroomafwaarts volgend. De vallei wordt breder en geeft uit op een groot meer (Aursjoen). We kruisen de stuwdam die het meer naar de vallei toe afsluit en stijgen langs de zuidgerichte flank terug omhoog. Onze route loopt nog enkele kilometers verder door een open landschap, waar we een bivakplek vinden aan de uitloop van Krosvatnet (860m)

 

Dag 4: Krosvatnet naar Grovudalshytta, 17km, +510m, -530m

Van hieruit loopt de route over ruwer terrein. We vervolgen oostwaarts en klimmen gestaag terug boven de 1000 meter. Het terrein krijgt een meer bergachtig karakter. We navigeren langs enkele brede dalen waarlangs we rustig hoogte winnen. Dit brengt ons tot bovenaan de rand van Grovudalen, waarin we – een bergrivier volgend – afdalen. Dit brengt ons nabij de Grovudalshytta, waar we in de nabijheid kamp opslaan.

 

Dag 5: Grovudalshytta naar Drugshotjonnin, 20 km, +660m, -120m

Vandaag starten we zuidwaards, de meanderende Grovu stroomopwaarts volgend. We lopen door een beboste vallei, bochten opnieuw oostwaarts en winnen langzaam hoogte. Na een zevental kilometer wordt de vallei smaller, we stijgen boven de boomgrens uit en vervolgen de rivier die ons langs een aantal meren leidt. De vallei vlakt uit en krijgt het karakter van een heuvelachtig plateau. De vegetatie wordt schaars en we bevinden ons in een landschap dat bestaat uit water, graniet en korstmos. We stoppen voor de nacht langs een van de grotere meren.

 

Dag 6: Drugshotjonnin naar Reinheim, 19 km, +980 m, -1020m

Vandaag vatten we de meest uitdagende tocht van de hele route aan, een route die ons naar de top brengt van de Snohetta, het hoogste punt van Dovrefjell. Aanvankelijk nemen we een rustige start, de rivier volgend die in de brede vallei de meren aan elkaar verbindt. Dit brengt ons aan de oever van Amodsvatnet, een groot meer dat haar naam ook aan het dal geeft. Bij de gelijknamige hut klimt het pad snel omhoog.
Trapsgewijs loopt het pad omhoog, eerst enkele grote meren passerend alvorens langs de noordflank de top van de Snohytta (2286m) te bereiken. Naast een spectaculair zicht op de omgeving biedt deze top ook een mooie kijk op de gletsjers die langs de berg liggen. 

Het pad vervolgd langs een bergrug, eerst oostwaarts, vervolgens in noordelijke richting. Na een afdaling van zo’n 700 meter bereiken we Stroplsjodalen en Reinheim,waar het landschap opnieuw uitvlakt.

 

Dag 7: Reinheim naar Kongsvoll, 15,5 km, +0 m, -470m

De route volgt vandaag grotendeels de Stropla, de brede rivier die door het dal loopt. We volgen de rivier stroomafwaarts, maar blijven het grootste deel van de dag op hoogte. We lopen opnieuw door een kenmerkend weids landschap, dat kansen biedt op het spotten van lokale fauna. Kort na de start passeren we twee grote meren. Vervolgens loopt het pad een tijdlang dicht bij de hoofdstroom. Naar het einde toe versmald de vallei nog even, alvorens uit te geven op de diepergelegen Drivdalen. Hier verlaat het pad de hoofdstroom alvorens af te dalen in een groenere, bosrijkere omgeving. Na enkele kilometers bereiken we het gehucht Kongsvoll, het eindpunt van de tocht.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, tent, slaapmateriaal (matje, slaapzak), kookgerief, aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend, dan kunnen onderling ook afspraken gemaakt worden over delen van materiaal (tent, kookgerief…). Indien je nog iets ontbreekt kan je ook steeds materiaal huren bij diverse outdoorwinkels.

Overnachtingen

Tijdens de tocht wordt er elke avond gebivakkeerd in het wild.

Vervoer

In principe regelt iedereen zijn eigen reis, er kan uiteraard afgesproken worden om samen te reizen. 

De begeleiding gebruikt het openbaar vervoer. Vertrek- en eindpunt van de tocht zijn bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit de grotere steden (Oslo of Trondheim).

Ook Oslo zelf is bereikbaar met trein en/of bus. 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook, dan moedigen we aan om met verschillende deelnemers samen te carpoolen. Het is een doorgaande tocht, om terug te keren naar het beginpunt van de tocht zal dan wel een stuk openbaar vervoer nodig zijn tot aan de auto. 

Regio

Dit berggebied, gelegen tussen Trondheim en Oslo is sinds 2002 erkent als Nationaal park.

Met zijn 2286 meter vormt de Snohetta het hoogste punt in het gebied, dat zich uitstrekt over zo’n 1830 vierkante kilometer. Het herbergt bergtoppen, diepe valleien, spectaculaire verzichten, donderende bergstromen en prachtige bergmeren.  

Dé topattractie van Dovrefjell is voor velen ongetwijfeld de populatie muskusossen, die vermoedelijk in dit gebied huisden tijdens de ijstijd, en geherintroduceerd zijn in de jaren ’30 en ’40 van vorige eeuw. Maar Dovrefjell vormt ook de habitat voor elanden, poolvossen en grote kuddes wilde rendieren.

Tenslotte wordt het park gekenmerkt door zijn rijke flora – het park telt zo’n 600 soorten – waarvan een groot deel eetbaar is.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 315,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 100,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping voorbereidingsweekend (20€)
 • Overnachting voor of na de tocht (80€)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 5 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Jasper Billemont

Al van kinds af aan aangetrokken door de bergen en de buitenlucht. Van zodra dat kon trok ik er zelfstandig op uit. Naast meerdaagse wandeltochten proef ik ook graag van andere buitensport disciplines zoals rotsklimmen, via-ferrata, mountainbike of bikepacking. In 2020 volgde ik samen met enkele HA-kompanen de IMWT-opleiding.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.