Als we al even hebben kunnen genieten van de zomer, zorgt de bloei van de heide voor een mooie paarse gloed. We wandelen 2 dagen door een gevarieerde kleinschalige mozaïeklandschap van bos, heide, weide en akkerland. Slechts hier en daar is er wat bewoning, voor de rest nemen we een natuurbad. We verkennen de natuurgebieden Leenderbos, Malpie en Natuurpark Plateaux-Hageven en het valleitje van de Dommel. We overnachten op een kleinschalige boerderijcamping.

Een redelijk goede stap conditie is aangewezen. We stappen op zaterdag 25 km en op zondag 18 km, voornamelijk op onverharde wegen of in los zand in een licht glooiend terrein. We zullen uiteraard af en toe even kort stoppen om van het landschap te genieten, een foto, de benen te laten rusten,... Of voor een kort woordje uitleg over de heide en waarom het zo belangrijk is om dit in stand te houden en hoe dat in zijn werk gaat.

 

In stilte wandelen kan een extra laag toevoegen aan de beleving. Je bent je meer bewust van de omgeving, je innerlijke geestelijke en lichamelijke processen en de wisselwerking tussen dit alles. In samenspraak met de groep kunnen we enkele momenten inlassen om elke dag een uurtje of 2 in stilte te wandelen. Dit wordt ‘s morgens aan het begin van de wandeling besproken.

 

 • 2 dagen, 1 overnachting: 
 • Wandelafstand dag 1: 25 km, dag 2: 18 km over licht glooiend terrein
 • Door waardevol natuur en cultuurhistorisch landschap van bos, weide en bloeiende heide
 • Doelgroep: licht gevorderden
 • In samenspraak met de groep worden enkele stiltemomenten ingepland
 • We overnachten op een kleinschalige boerderijcamping

 

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

Dag 1: 24 augustus, 25km

We ontmoeten elkaar om 9u30 aan Parking Natuurpoort Achelse Kluis. Voor vertrek nemen we de tijd om samen enkele afspraken te maken (nodig bij wandelen in groep, het inplannen van de stiltemomenten, pauzes,...) en om de kaart te bestuderen. We controleren of iedereen het noodzakelijke, maar liefst ook weer niets overbodigs mee heeft. Ook de afstelling van de rugzak krijgt eventueel een laatste check-up. Zo nodig wordt voor vertrek een laagje zonnecréme aangebracht.

We vertrekken in noordelijke richting voor onze gevarieerde tocht door verschillende landschappen en meanderen we in het mooie natuurgebied “Leenderbos”: een mozaïek van bos, heide en vennen. Eens toegekomen bij Valkenswaard, laten we het dorp en bebouwing voor wat het is en gaan we verder in westelijke richting. In natuurreservaat “Malpie” verkennen we het beekvalleitje van de Dommel met het specifieke valleilandschap van bossen, weide en vennen. Na een bezoekje aan het gehucht Borkel ronden we kort erna onze tocht voor vandaag af. We zijn te gast op een kleinschalige boerderijcamping en zetten ons tentje op tussen de fruitbomen. 

Dag 2: 25 augustus, 18km

We warmen onze benen op langs de Dommel om koers te zetten richting het “Natuurpark Plateaux-Hageven”. Ook daar doorkruisen we het gebied over kronkelende voetpaden. Daarna steken we zowel de grens over naar ons geliefde Belgenlandje als het kronkelende beekje/riviertje de Dommel. We volgen nog even het stroompje langs een valleiweide en richten dan ons kompas resoluut naar de Abdij Sint Benedictus. Beter bekend als de brouwerij van het trappistenbier “de Achelse Kluis”. Onderweg lopen we door de akkers, duiken nog even het bos in en ronden af met het natuurreservaat met de toepasselijke naam “De Achelse Kluis”. Daar toegekomen, kunnen we -voor zij die willen- nog even keuvelen in de brasserie van het klooster met een hapje en/of drankje (op eigen kosten) en kunnen we terugblikken op een mooie geslaagde tocht. 

 

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. Het zal mogelijks warm zijn, dus genoeg drinken is belangrijk. Water kun je ‘s avonds en ‘s morgens op de camping uiteraard weer bijvullen.  Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Voorzie ook je eigen ontbijt en lunches. Tussendoor is een energy bar en (gedroogd) fruit en noten ook altijd aan te raden. 

De temperaturen zullen in augustus aangenaam zijn. Een gewone slaapzak en slaapmat zijn dus ideaal. Hopelijk is dit niet nodig, maar breng -afhankelijk van de weersvoorspelling- goede regenkleding of een hiking-poncho mee. Het terrein is technisch eenvoudig dus een goede wandelschoen, trailrunner of lichte bergschoen zal voldoende zijn. Doe vooral aan wat je gewoon bent. 

Zonnecrème, pet, zonnebril zal bij warm, zonnig weer geen overbodige luxe zijn.

Op de carpoollijst kan ook aangeduid worden of je eventueel een slaapplek in je tent in de aanbieding hebt of je anderzijds eentje nodig hebt. De prijs zal het verschil niet maken in je keuze, maar ik geef het maar mee:

campingtarief: Een trekkerstentje met 1 persoon kost €8,-. Een extra persoon in die tent kost €6,-.

Kookvuurtjes kunnen worden gedeeld. Enkele vuurtjes voor de groep zijn meestal wel voldoende, zeker als je enkel wat water moet opwarmen. (Uiteraard ook afhankelijk van hoe uitgebreid je ‘s avonds wilt koken.) Dit zullen we ook snel even bespreken als we zaterdagochtend de check-up doen. 

‘s Avonds is er zeker tijd voor een rustig babbeltje en een spel dus een klein gezelschapsspelletje kan wel tof zijn. Het is een kleinschalige camping en rust wordt daar gewaardeerd;

De campinguitbaters hebben gevraagd om het ‘s avonds rustig te houden. 

 

Vervoer

Parking Natuurpoort Achelse Kluis

link: Natuurpoort Achelse Kluis

Petrus van Eijnattenlaan 5595, Leende, Nederland

Na inschrijving wordt er een carpoollijst samengesteld en spreken we onderling verder af.

Er is een bushalte vlakbij de parking/klooster Achel, Kluizerweg maar vermoedelijk zal het moeilijk zijn om door aansluitingen op tijd op de parking te geraken.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Sfeer en gezelligheid

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 8,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 7 juli.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Tuur De Dapper

De natuur inspireert me, brengt me rust en laadt me op. Het doet zoveel deugd om in de natuur op pad te zijn, en het tentje op te zetten voor een verkwikkende nachtrust.
In de zomer van 2017 volgde ik een opleiding en bergwandelstages bij Hiking Advisor. Ondertussen heb ik wel wat ervaring met het uitstippelen en organiseren van een tripje, zowel te voet als met de fiets, op verschillende terreinen. Ik deel met veel plezier mijn enthousiasme voor het avontuur en natuur.


Inschrijven