Oorspronkelijk ontwikkeld en getest in Alaska is de packraft stilaan de wereld aan het veroveren. Een packraft is een lichte en compacte opblaasbare raft die samen met je andere materiaal in een grote trekkingrugzak past. Door de eenvoud en de gebruiksvriendelijkheid, maak je de switch van wandelen naar raften op minder dan een half uurtje. Je rugzak kan je eenvoudig transporteren op de boeg van je packraft.

De voordelen

Op een doorgaande tocht opent een packraft een enorme waaier aan nieuwe mogelijkheden, zeker voor wie de wildernis intrekt. Je kan door watermassa’s gescheiden gebieden aan elkaar linken en grotere afstanden per dag afleggen. Het is geen toeval dat bijvoorbeeld Andrew Skurka en Hig & Erin McKittrick bij mega-expedities door Alaska gebruik maakten van een packraft. Maar wandelen en peddelen met elkaar afwisselen, kan ook gewoon wat extra pigment geven aan je beleving.

De eerste bekende packrafters in Vlaanderen zijn Joery Truyen, die al serieus wat wildwaterervaring heeft o.a. in de Canadese wildernis en de Gorges du Verdon, Willem Vandoorne die er op zijn doorsteek van Scandinavië vooral in het hoge noorden grote afstanden mee kon afleggen over rivieren, en Steve & Katrijn die in ware ‘honeymoonstyle’ (met 2 personen in een iets grotere raft) de wateren van Patagonië onveilig maakten.

Hoeveel weegt een packraft?

De lichtste modellen, die weliswaar enkel geschikt zijn voor gebruik op open water, wegen slechts 1kg! Maar ook de bijzonder robuuste packrafts van de Amerikaanse marktleider Alpacka Raft, die zelfs worden ingezet op extreem wildwater, hebben een gewicht van slechts een dikke 2kg.

Reken daarbij nog een spraydeck (spatzeil dat wateraccumulatie in de boot op wilder water beperkt), een deelbare peddel (best in 4 delen) en een reddingsvest en je komt op een totaalgewicht van 4 à 5kg voor een volledige basisuitrusting.

Ervaring opbouwen

Hoewel packraften behoorlijk toegankelijk is, moeten uiteraard enkele vaardigheden worden aangeleerd om veilig stromende rivieren te kunnen afvaren:

 • Peddelcoördinatie en –technieken (vb. backpaddling, forward en back ferrying): een packraft is behoorlijk wendbaar en dat vergt een specifieke peddeltechniek
 • Water lezen en gevaren inschatten (types stroomversnellingen, bomen, stuwen…), weten wanneer je beter omdraagt (even uit het water om het obstakel te vermijden)
 • Tochtplanning, zeker voor tochten in afgelegen gebieden (riviergidsen, kaartmateriaal en satellietfoto’s)
 • eventuele herstellingen uitvoeren

Op wildernistochten kunnen foute beslissingen zware gevolgen hebben en is een hoge mate van zelfredzaamheid vereist. Het spreekt dus voor dat je daar niet onvoorbereid aan begint en je je ervaring stap voor stap opdoet. Zeker voor mensen zonder een achtergrond uit bijvoorbeeld het kajakken, verdient het daarom de aanbeveling om eerst met een ervaren packrafter deze technieken aan te leren of een cursus te volgen.

Onze Belgische rivierlopen (Semois, Ourthe, Lesse, Grensmaas…) zijn zeer geschikt als oefenterrein, als je wat rekening houdt met de minimumdebieten waarbij packraften nog mogelijk is. Een packraft is dan wel robuust, zomers is het regelmatig over de keien schuren en dat wreekt zich op lange termijn. Daarom wordt er vaak in lente en herfst in de Ardennen gepackraft. Maar er zijn altijd alternatieven natuurlijk. Dan kan je bijvoorbeeld in hartje Gent gaan varen, kijk maar eens naar de blog van Wieland De Hoon. In de winter worden sommige (delen van) rivieren bijkomend opengesteld omdat de debieten dan hoger zijn, de zogenaamde ‘derogatierivieren’. Aansluiting bij de VKKF is dan wel een vereiste om op deze rivieren te mogen varen, je moet namelijk je lidkaart én identiteitskaart kunnen voorleggen.

Welke kledij doe je aan?

Tijdens het packraften ben je fysiek minder actief bezig dan tijdens wandelen, en zal je dus ook meer isolerende kledij moeten dragen onder je waterdichte buitenlaag. Als algemene regel kan je uitgaan van 1 extra isolerende laag (vb. fleece of wol).

Tijdens packraften op rustigere rivieren is de kans dat je in het water belandt relatief klein. Een reddingsvest is hoedanook een must. Het kan ook gebeuren dat je, ondanks een spraydeck, wat water in je raft binnenkrijgt. Een set droge reservekledijmeenemen is dus ook noodzakelijk.

packcraft 1(1).jpg

Waterdichte kledij en een reddingsvest zijn nodig, ook voor eventuele passagiers.

Wanneer je toch in het water belandt, kan de situatie bij lage water- of luchttemperaturen al snel levensbedreigend worden door hypothermie. Het is daarom aan te raden om op wildere rivieren, in winterse omstandigheden of op koude rivieren (bijvoorbeeld glaciale rivieren) een drysuit te gebruiken.

Ook koude voeten kunnen een probleem zijn bij het packraften, net omdat je vaak buiten de zomer op het water zit (betere debieten). Neopreen sokken of surflaarsjes (dikte 3mm voor tussenseizoen, 5mm voor winterse omstandigheden) zijn hiervoor een degelijke oplossing. Met modellen met een verstevigde zool kan je ook makkelijk pauzeren langs de oever. In het tussenseizoen is het ook mogelijk om waterdichte kousen over een wollen paar te trekken.

Er bestaan ook neopreen handschoenen, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige kunnen hun handen hier niet mee warm houden. Eventueel kan je onder het neopreen een dunne liner-handschoen gebruiken, maar een paar warme waterdichte handschoenen kunnen ook werken. Bij warmere temperaturen heb je vaak genoeg aan een lichter paar handschoenen of peddel je met je blote handen.

Hoe houd je je rugzak droog?

Er zijn drie opties:

 • De goedkoopste optie is je rugzak inpakken in twee vuilniszakken die je in tegengestelde richting in elkaar schuift. Daar waar ze overlappen, snoer je ze toe met een stevig riempje (zoals je ze kan vinden in een kampeerwinkel of doe-het-zelfzaak).
 • Je rugzak te steken in een grote en sterke waterdichte zak. Willem Vandoorne levert bij zijn verhuurde boten zo’n waterdichte zak van Exped van 80l standaard bij (zie hieronder). Er bestaan ook nog andere merken. In elke gespecialiseerde buitensportzaak vind je er wel.
 • Als je het goed wil doen, bv/ Roll-top closure rugzakken zoals bv de rugzakken van HMG gecombineerd met Dry bags van Sea to Summit. 

Waar kan je een packraft kopen of huren?

Kopen

Hoewel er goedkopere varianten bestaan van andere fabrikanten (o.a. Flytepacker packraft en NRS packraft) zijn de meest robuuste en betrouwbare packrafts op de markt allicht die van Alpacka Raft. Ze zijn zowel te koop in de VS (bij Alpacka zelf) als in België vanaf 2017 voor zo’n 1100€ voor een 1-persoonsraft, inclusief spraydeck. In de VS betaal je minder, maar daar komen dan wel nog importtaksen en douanekosten bij waardoor het prijsverschil grotendeels wegvalt. Handig om weten is dat er jaarlijks in december ‘sales’ zijn bij Alpacka waarbij je 10% korting krijgt. De Yukon Yak is het meest gebruikte type maar er zijn ook andere maten. Let er wel op dat je je boot niet te groot koopt, je moet met je voeten vlot de boeg kunnen raken.

Een 2-persoonsraft kost in verhouding minder, maar is veel minder wendbaar en controleerbaar waardoor deze enkel geschikt is voor vlak of licht wildwater.

De prijs van deelbare peddel varieert van 40€ (model Decathlon) tot zowat 300€ (Sawyer-model Alpacka). Een 4-delige peddel is aan te raden omdat dit het makkelijkst mee te nemen is in de rugzak. Het model van Decathlon is trouwens opmerkelijk stevig en licht. Voor een reddingsvest betaal je tussen de 20 en de 150€, afhankelijk van drijfvermogen, afwerking en gewicht. Let er vooral op dat hij makkelijk mee te nemen is en je niet hindert bij het zitten in de packraft.

Alles bijeen is de aankoop van een packraft dus een investering van 1100 à 1500€. Dat is niet weinig, maar als je bedenkt hoeveel tienduizenden Belgen met een nog veel duurdere racefiets of mountainbike hun hobby beoefenen… waarom niet?

Huren

Vooraleer zo’n grote aankoop te doen, test je best eens uit of het wel iets voor jou is. Packrafts kan je huren bij de Duitse verdeler Packrafting Store (reken op zo’n 25 euro transportkosten bovenop de 60 euro huurprijs voor een weekend, zij zijn wel overgeschakeld van Alpacka naar andere merken).

Je kan packrafts en toebehoren huren op volgende locaties: 

Hierbij moet je zeker volgend materiaal hebben: 

 • Zwemvest
 • Peddel (best 4-delige)
 • Packraft
 • Opblaaszak voor packraft
 • Waterdichte zak voor bagage of regenhoes tegen spatwater

Nuttige bronnen

Verslagen:

Lectuur:

 • American Packrafting Association
 • In het boek van Roman Dial ‘Packrafting! An Introduction & How-To Guide’ (ISBN 978-0-9748188-3-2) vind je meer informatie rond het ontstaan van de packraft en het gebruik ervan.

Blogs van ervaren packrafters:

packraft.jpg