Een goeie verzekering is een must voor wie regelmatig de bergen intrekt. De verzekering van een bergsportvereniging dekt ook risicovolle bergsporten dekt (incl. helikopterredding). Bovendien krijg je korting op overnachting van berghutten, vooral in de Alpen en Pyreneeën. Scandinavië is een geval apart.

Al hebben we geen bergen, ook bij ons zijn er bergsportclubs. De KBF en NKBV zijn ‘klassieke’ alpenclubs die ook aangesloten zijn bij het huttenfonds (en waardoor je dus kan korting krijgen in berghutten):

  • Klim- en Bergsportfederatie: Een fusie van de vroegere Vlaamse Bergsportfederatie (VBSF) en de Belgische Alpiene Club (BAC). In het lidmaatschap zit een verzekering maar met je lidkaart krijg je ook kortingen in buitensportzaken en gespecialiseerde boekhandels. Elk jaar worden allerlei cursussen georganiseerd.
  • Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) is de Nederlandse tegenhanger van de KBF. Met ongeveer 55.000 leden is de organisatie een stuk groter en het aanbod van cursussen en bergsportreizen dus ook.

De Bergstijgers zijn een onderdeel van de Natuurvrienden, een internationale vereniging. In het lidmaatschap zit een basisverzekering voor bergwandelen. Elk jaar worden enkele cursussen georganiseerd. Een aanrader is de oriëntatiecursus. Opgelet, de bergstijgers zijn niet aangesloten bij het huttenfonds. Met de lidkaart krijg je wel toegang tot de natuurvriendenhuizen die over de hele wereld verspreid zijn.

Aanvullingen graag melden via de contactpagina.