Stel, je trekt er niet graag alleen op uit trekt maar je hebt geen partner of vrienden om samen tochten te doen.

In Vlaanderen en Nederland zijn diverse trekkersgroepen die zowel weekends in eigen land als buitenlandse tochten organiseren. Vrijwillige tochtbegeleiders leiden alles in goede banen. De leeftijd van de deelnemers loopt uiteen van twintigers tot gepensioneerden, al ligt het gemiddelde vaak rond de 40 jaar.

We hanteerden 3 belangrijke selectiecriteria:

  1. Het is een niet-commercieel initiatief
  2. Er worden op regelmatige basis trektochten georganiseerd
  3. De focus ligt op meerdaagse rugzaktochten en/of kampeertochten

Een overzicht van trekkersgroepen vind je hieronder.

De vele wandelverenigingen die vooral dagtochten organiseren en sporadisch een  meerdaagse tocht doen, hebben we hier niet opgenomen. Die kan je gemakkelijk vinden via de website van Aktivia in Vlaanderen, de KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland of de Nederlandse Wandelsportbond.

Samen ontbijten tijdens een bivaktocht in de streek van de Ourthe

VLAAMSE TREKKERSGROEPEN

De Ronsers lenen hun naam aan de jeugdherberg van Ronse waar de trekkersgroep in 1962 is ontstaan. Intussen zijn zowel tochtbegeleiders als deelnemers over heel Vlaanderen verspreid. Bijna elk weekend worden er één of meerdere tochten georganiseerd: veel rugzaktrekkings (met een echt bed), dagstaptochten en af en toe eens een kampeertocht. In de zomer wordt meermaals richting het buitenland getrokken.

Lidmaatschap: Na enkele weekends wordt je verzocht om een abonnement te nemen op De Ronser waarin tochten worden aangekondigd en verslagen worden gepubliceerd (€10 per jaar, terugvorderbaar via het ziekenfonds).

Deelnemen: Op voorhand inschrijven bij de tochtbegeleider (tot max. aantal deelnemers). Bijdrage van €1,5 per weekend + €0,5 per extra dag (dekt de verzekering van de tochtbegeleider).

Meer info: www.ronsers.be of info@ronsers.be (Jurn Verschraegen)

Het concept van Schampavie is vergelijkbaar met dat van de Ronsers. De groep bestaat al sinds 1974. Er worden ook regelmatig tochten georganiseerd in binnen- en buitenland.

Lidmaatschap: Ook hier wordt je na enkele tochten verzocht om lid te worden (€5 per jaar). Aankondigingen gebeuren enkel online. Tochten van meer dan 5 dagen staan enkel open voor leden.

Deelnemen: Op voorhand inschrijven bij de tochtbegeleider (tot max. aantal deelnemers). Bijdrage van €2 à 3 per tocht (dekt de verzekering van de tochtbegeleider).

Meer info: www.schampavie.be of hugo.marissens@schampavie.be

NEDERLANDSE TREKKERSGROEPEN

Club hiking-site.nl bestaat intussen meer dan 10 jaar en is ontstaan op het forum van www.hiking-site.nl. Sommige tochten zijn lang op voorhand gepland, andere ontstaan spontaan. Zowel in binnen- als buitenland wordt er samen opgetrokken.

Lidmaatschap: Je wordt gratis lid door te registreren op het forum, je profiel in te vullen en een mailtje te sturen naar club@hiking-site.nl.

Deelnemen: Er moet aangemeld worden maar er zijn geen maximum aantal deelnemers. Er worden geen bijdrages gevraagd.

Meer info: http://www.hiking-site.nl/prikbord/forumdisplay.php?f=12

Bij de Rugzaklopers gaat het vaak om kampeertochten. Sommige zijn perfect uitgewerkt, bij andere gaat het om spontane tochten waarbij enkel de campings vastliggen maar ter plaatse groepjes worden gevormd die samen lopen. Je sluit je aan bij het subgroepje dat vroeg vertrekt of later of juist kort of langer wilt lopen. Er wordt hoofdzakelijk in Nederland gewandeld, maar ook af en toe in België en Duitsland of verder weg.

Deelnemen: Wie voor de eerste keer meewil, stuurt een berichtje aan het bestuur via het contactformulier op de website. Als je aangeeft welk weekend je interesse heeft, krijg je van het bestuur een mailtje met informatie over de betreffende tocht. Eenmaal je lid bent, is het niet meer nodig om je aan te melden en vind je alle informatie van de tocht op de site. Er worden geen bijdrages gevraagd.

Lidmaatschap: De eerste tochten kan je vrijblijvend mee, daarna zal je gevraagd worden lid te worden voor €10 per jaar waarbij je dan ook het clubblad ‘Voetlicht’ krijgt.

Meer info: http://www.rugzaklopers.nl (contactformulier op de website).

Bij de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging worden er zwerftochten georganiseerd, dit zijn tochten met rugzak en tent, vaak kortbij huis maar het kan ook verder weg.

Lidmaatschap: Lidmaatschap van de NKBV is een vereiste, maar biedt ook het voordeel dat je meteen een goede bergsportvereniging hebt en korting krijgt op het overnachten in berghutten.

Deelnemen: Er moet aangemeld worden. Er wordt €1 à €2 organisatiekosten aan de deelnemer gevraagd.

Meer info: https://zwerftochten.nkbv.nl/contact