Het kustpad is het langste gemarkeerde pad van Nederland. Het verkent de rijke afwisseling van de Nederlandse kust : de delta van de grote rivieren in Zeeland, de uitgestrekte Hollandse duinen en de wijdsheid van de Friese Waddenzee en polders. Heerlijk uitwaaien.
Loop deze route in stukjes van een weekend, in stukken van een week of alles in één keer : aan jou de keuze.

Facts

Type : tocht in lijn die de landschappen vlak bij strand en zeedijk verkent.
Startpunt : Sluis, bij grens met België.
Eindpunt : Bad Nieuweschans, bij de grens met Duitsland
Lengte : 718 km
Etappes : de wandelgids beschrijft 37 etappes van 15 tot 25 km en nog een reeks varianten en aanlooproutes.
Hoogtemeters : het pad is grotendeels vlak.
Periode : heel het jaar. Voor wie met de tent trekt : april - oktober omdat er anders teveel kleine campings gesloten zijn.
Richting : beide richtingen werken even goed.
Geschiedenis : het pad is een samenvoeging van het Deltapad in Zeeland, het Hollands kustpad, het Friese kustpad en het Wad & Wierdenpad in Groningen. Hier zijn stukken aan toegevoegd en zijn ander stukken niet weggelaten, maar behouden als aanloopvariant.

Overzichtskaart

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : Gemakkelijk. Grotendeels vlakke paden met af en toe een kort hellinkje. De ondergrond wisselt sterk : verharding zoals op een fietspad, grasland, mul duinzand. In het deel in Friesland en Groningen af en toe een trapje om een hek te kruisen. Die staan er om de vele duizenden schapen in hun vak te houden. Deze schapen zijn een essentieel deel van het landschap, maar staan onder druk door de wolf en door het stikstofdebat.

Fysiek : dat bepaal je zelf, door de lengte van de etappes en het gewicht van de rugzak te kiezen. Wie de tent meeneemt heeft een zware rugzak, wie in B&B en hotelletjes overnacht een lichtere rugzak.

Oriëntatie : de route is over het algemeen goed gemarkeerd. Op sommige delen ontbreekt markering, maar is het onmogelijk om verkeerd te lopen. Even opletten bij kruispunten en zeker bij kruisingen met andere GR-paden. Voor wie even van het kustpad afwijkt voor enkele km over het strand : plannen waar je terug het pad bereikt : dit loopt immers niet de hele tijd parallel met het strand !

Etappes en varianten

De officiële etappes zijn vaak kort (bv. 15 km dus eerder een halve dag). Dit komt omdat bij de etappe-indeling rekening is gehouden met plekken met behoorlijk openbaar vervoer of horeca. Wie met de tent trekt zal eerder overnachten buiten deze centra bv. in één van de vele boerderijcampings en zal een andere indeling kiezen.

Een deel van de Nederlandse kust bestaat uit een aangenaam zandstrand wat een droomvariant is daar waar het kustpad door een volgebouwde badplaats of over een saai fietspad loopt. Dit is niet algemeen : sommige stukken kustlijn zijn no-go zones voor wandelaars omdat ze zijn ingenomen door industrie of havengebied. Er zijn ook stukken kust (vooral in Friesland en Groningen) die aansluiten op slikken en schorren. En er zijn ook hele stukken zeedijk die ook bij eb nog door de zee worden bespoeld.

Bekijk ook de bewegwijzerde varianten. Deze zijn mooier dan de kortere hoofdroute. Rondje Veerse meer (omweg + veerpont in plaats van saai stuk dijk) en buitendijk bij Uithuizen zijn de belangrijkste.

Voor wie Sluis en Bad Nieuweschans geen eindpunten zijn : hoe kan het verder ?

  • In Bad Nieuweschans : twee grote opties :
    • ofwel de ronde van Nederland rondmaken. Klassiek via het Pieterpad, of dichter bij de grens de Ronde van Nederland
    • ofwel verder de waddenkust volgen in Duitsland : Störtebekerweg : 186 km extra tot Wilhelmshaven. Dit is de nog meer uitgepuurde versie van deel 3 van het Nederlands Kustpad : weidsheid en leegte en een erg logisch padverloop met alleen schapen als gezelschap : ideaal om volledig zen te zijn en de waan van de dag volledig achter te laten.
  • In Sluis : eveneens twee opties :
    • de grens met Vlaanderen volgen : het Grenslandpad
    • Net voor Sluis, in Retranchement, de zeedijk omheen het Zwin nemen en de Belgische kust volgen (sinds kort bewegwijzerd als streek-GR "De Kust"). En eventueel verderzetten richting Frankrijk ? Veel variatie, maar ook enkele havengebieden en veel volgebouwde badplaatsen.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Alle etappeplaatsen zijn bereikbaar met openbaar vervoer. Vaak is dit een bus. Opgelet : in de uithoek van de waddenkust in Friesland is dit vaak een belbus.

Lange stukken parallel met een grote weg over een dijk of stukken door havengebied (bv. haven van Rotterdam / bv. Nieuwe Waterweg) of stedelijk gebied kunnen erg vlot vervangen worden door een stukje bus.

Het kustpad passeert regelmatig een groot treinstation. Dit laat toe om het kustpad op te splitsen in stukken van ongeveer een week. Dit zijn :

  • Vlissingen. Van daaruit voet/fietsveer naar Breskens + aansluitende bus naar startpunt in Sluis. Het startpunt kan ook bereikt worden met dezelfde buslijn vanuit Brugge (De Lijn - 42).
  • Hoek van Holland of Maassluis in het Rotterdams Havengebied.
  • Den Haag
  • Tussen Haarlem en Castricum loopt de spoorweg dicht bij het kustpad. Dit is ook de elegantste manier om het lelijke stuk langs de zware industrie langs de Nieuwe Waterweg over te slaan.
  • In het noorden van Holland : De Helder of Anna Paulowna.
  • Harlingen.
  • Uithuizen - hier loopt een lokaal spoorlijntje een hele tijd parallel met het pad.
  • Delfzijl.
  • Bad Nieuweschans.

De meeste wandelaars op het Nederlands kustpad zijn Nederlanders die het pad doen stukken van een dag of een (verlengd) weekend, met verplaatsingen per bus ofwel met een groepje en 2 auto's en vast verblijf.

Topokaarten en gidsen

Wie de wandelgids gebruikt, heeft eigenlijk geen afzonderlijke topokaart nodig.

Wandelgidsjes in pdf per etappe van deel 1, deel 2 en deel 3.

Bewegwijzering

Goed, met rood-wit zoals bij een gewone Nederlandse LAW of Belgische GR.

Hier en daar ontbreekt de bewegwijzering, maar is het routeverloop evident.

Bivakkeren en overnachting

Er is ons geen lijst of website bekend met de overnachtingsplekken langs het Nederlands Kustpad. Er zijn genoeg hotelletjes, B&B's, hostels, studio's-voor-één-nacht enz. langs de kust.

Bivakkeren is niet toegelaten. Je kan in het normale seizoen (pasen tot oktober) terecht op de vele campings dicht bij de kust. In Zeeland en Holland kan dit grotendeels volgens de inspiratie van het moment. In het dunbevolkte noorden van Friesland en Groningen moet dat wat beter gepland worden.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

In Zeeland en Holland : geen probleem. Daar is er iedere dag en meestal zelfs vaker een supermarkt op korte afstand van het pad.

In het noorden van Friesland en Groningen moet er met een paar dagen autonomie gepland worden.

Interessante links

www.longdistancepaths.eu/nederlands-kustpad : vooral een handig hulpmiddel om etappes om maat in te delen met B&B's, campings, bushaltes enzovoort in de buurt van het kustpad.

www.friesland.nl/nl/plannen/zien-en-doen/activiteiten/1000-routes/wandelen : wandelen in Friesland

Zeeland en Noordhollandse Duinen op Hiking Advisor.