Berner Oberland zijn - zoals de naam het zegt - de Alpen ten zuiden van Bern. Gstaad, Grindelwald, Lauterbrunnen, Interlaken, ... zijn wereldwijd bekend. Veel van wat we als "typisch Zwitsers" zien, is Berner Oberland : koeiebellen, steile rotswanden die zich spiegelen in helderblauwe meertjes, huizen uit stoere donkere balken, treintjes die zich door tunneltjes, dorpjes en dennenbos omhoog kronkelen.
Je kan er als wandelaar terecht voor interessante tochten in een schitterend landschap.

Situering

Dit gebied ligt een ten zuiden van de hoofdstad Bern. Heel schematisch passeer je vanuit Bern naar het zuiden :

  • het min of meer vlakke laagland rond Bern, het "Mittelland"
  • de vooralpen van Freiburg en Emmenthal : groen heuvels met koeien die melk voor Emmenthalkaas en Gruyèrekaas leveren en die uitlopen op een reeks scherpe kalksteenkammen van iets boven 2000 m. Op de toppen is het uitzicht grandioos
  • de grote meren van Thun en Brienz met Interlaken tussen deze twee meren in
  • de valleien die meestal als Berner Oberland aangeduid worden en die allemaal in Interlaken bijeenkomen. Deze valleien lopen uit op een keten van imposante noordwanden : de Bernese Muur. De Eiger (3967), Mönch (4110) en Jungfrau (4158) zijn de bekendste. Meer jaar het westen heb je nog Blumlisalp (3661), meer naar het oosten de Schreckhorn (4078) en de Wetterhorn (3692).

De valleien van Lauterbrunnen en Grindelwald zijn het meest bekend : toeristen van over de hele wereld maken hier een stopje om de Eiger en Jungfrau te fotograferen. De valleien van Kandersteg (Lötschenpas) en Meiringen (Grimselpas) zijn wat minder toeristisch. Adelboden en Gstaad zijn dan weer vooral gekend als mondain skigebied.
Soms worden gebiedjes die hieraan grenzen maar die buiten het kanton Bern vallen hier ook bij gerekend, omdat ze landschappelijk gelijkaardig zijn. Enerzijds de vallei van Engelberg met de Titlis (3238) en Obwalden met Melchtal die de overgang maken met de vallei van Gotthard en het Vierwoudstedenmeer. Anderzijds de Wildstrubel, Wildhorn en Diablerets die de voorzetting zijn van de massieve muur van noordwanden richting Vaud.

Door dit gebied lopen een aantal populaire en zeer mooie wandelroutes. Populair wil daarom niet zeggen "gemakkelijk". Een aantal wandelcols zijn fysiek en technisch lastig. Het normale wandelseizoen is eind juni tot half september.

In Berner Oberland regent het een stuk vaker dan in de meer zuidelijker gelegen gebieden zoals bv. de Valais.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Trein : met TGV tot Basel of Bern en vervolgens met IC-treinen tot Interlaken. Van daaruit met lokale treintjes of bussen naar het door jou gekozen startpunt.

Auto : Snelweg naar Spiez of Interlaken en vervolgens lokale wegen. Voor wie een doorgaande tocht maakt is het aan te raden om in de buurt van Spiez of Interlaken een veilige en goedkope parking te zoeken en de auto daar achter te laten. Je kan immers van overal in Berner Oberland vlot deze plek bereiken, hoger in de valleien zijn gratis parkings erg schaars en als er op je tocht iets foutloopt kan je altijd snel terug naar je auto terug.

Lokale treinen en bussen : er is een zeer uitgebreid lokaal netwerk van treintjes en bussen die je vaak vrij hoog brengen, op punten waar geen auto's komen. Veel van deze treintjes zijn gewoon deel van het openbaar vervoer netwerk. Sommige zoals het treintje jaar de Brienzer Rothorn en vooral het treintje naar Jungfraujoch zijn dure toeristische attracties.

Interessante tochten

Verreweg de meest gekende route is het stuk van de Via Alpina in Berner Oberland. De Zwitsers noemen deze trail de Hintere Gasse (het achterafsteegje). Internationaal is ze ook bekend als Bärentrek ; in Vlaanderen als Trek langs de Bernese Muur ; Britten en Amerikanen hebben het vaak over de Alpine Passes Trail. Zie officiële website. Zie groene via Alpina. De meest bruikbare website is die van Alternatives Wandern : kurkdroog, maar met een schat aan informatie. 

Deze trail volgt de voet van de reeks noordwanden van Berner Oberland van Meiringen tot Gstaad : ca. 135 km / 9500 m+. De Via Alpina voorziet hiervoor 7 zware etappes van 8 à 9 stapuren. De meeste mensen gebruiken een andere indeling en doen hierover een 10-tal dagen. Of alternatief worden sommige stukken ingekort met bus, treintje of kabelbaan.
Het grootste deel van de route zijn goede brede paden. De overschreiding van enkele cols is echter andere koek : Sefinenfurke en vooral Hohtürli zijn fysiek zwaar en lopen over lastig terrein. Als alles goed gaat zijn hier laddertjes, kabels en brugjes aangebracht en valt het goed mee. Na een zwaar onweer of in het begin van het seizoen zijn deze vaak beschadigd of nog verborgen onder de sneeuw en moet je staptechniek perfect zijn.

Overnachting : alles is mogelijk. Combinatie van bivakkeren met campings, combinatie van berghutten met hostels, en zelfs elke dag in een hotelletje in een dorp met bagagetransport.

Op deze trail zijn er heel veel varianten. Bv. wie de brede en veel te drukke paden tussen Kleine Scheidegg en Grindelwald wil vermijden neemt vanaf de camping in Grindelwald bij Gletscherschlucht de Eigertrail. Wie bij slecht weer de etappes over Sefinenfurke en Hohtürli wil overslaan (jammer - ze zijn erg mooi) kan 2 etappes van de Via Berna en 1 etappe van de Lötschberg panoramaweg combineren tussen de vallei van Lauterbrunnen en Kandersteg.

Het tweede deel van de Via Berna, van Spiez tot Meiringen, loopt enkele km ten noorden van de Hintere Gasse. Minder druk, een stuk ruiger omdat de grootste dorpen vermeden worden. Dit stuk van de Via Berna is ongeveer 100 km en 7000 m+ en wordt gedaan op een 7-tal stapdagen. Zie officiële website.
(Het eerste deel van de Via Berna loopt in de vlakte rond Bern en in de Aare-vallei en is veel minder interessant).

berner oberland 01.jpeg

Schynige Platte op Via Berna. Links de meren van Brienz en Thun, rechts de Eiger en Mönch.

Het wandel- en berghuttennetwerk van Berner Oberland biedt nog veel meer mogelijkheden. Wie zelf een eigen route wil samenstellen of wie op zoek is naar interessante varianten en extra's :

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?

Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be