Tussen Maastricht en Roermond bleef de Maas een natuurlijke rivier. Elders is deze rivier gekanaliseerd wat ook industrie en dichte woonkernen aantrok. Hier is de natuur meester. De Maas meandert in de zomer in een brede vlakte doorsneden met oude grindgroeves. In natte periodes vult de Maas de kilometersbrede vlakte.
De natuur en de historische dorpen zijn een mooie wandelbestemming. Rivierpark Maasvallei versterkt dit en zorgt voor een perfecte ontsluiting met fiets, te voet of via het water.

Situering

Rivierpark Maasvallei ontwikkelde een 137 km lange wandelroute : heen langs de Belgische kant en terug via de Nederlandse kant, of omgekeerd. Inkorten kan natuurlijk : het meest logische is om dan de veerponten te gebruiken. Deze wandelroute werd in 2021 verkozen als "wandelroute van het jaar in de Benelux".

Wil je een deel van de route de Maas afvaren per kajak : dat kan. Enkele verhuurbedrijfjes bedienen de hele Grensmaas. Packraften kan natuurlijk ook.

Aan beide kanten van de grens kan je met kortere luswandelingen de omgeving nog verder verkennen. Aan de Belgische kant wel een hele reeks lustroutes van ca. 5 tot ca. 15 km lang die met gekleurde symbolen zijn gemarkeerd en die vaak vertrekken van uit een dorpje (dat "poort" heet, alsof de dames en heren planners & bestuurders hier ooit een ticket-automaat willen neerzetten voor wie van de natuur wil genieten).
Aan de Nederlandse kant is er een knooppuntennetwerk en heet een lusroute een "ommetje"

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De Belgische kant van de Maasvallei werd ooit door meerdere spoorwegen bediend. Pogingen om op de IJzeren Rijn of van het spoornet van de koolmijnen om te vormen tot een nieuwe moderne spoorverbinding, leverden niets op.

Er zijn dus twee opties :

  • Via Luik naar Maastricht en daar starten
  • In Genk een (snel)bus nemen richting bv. Maaseik of één van de andere stadjes en dorpen langs de Maas.

Aan de Nederlandse kant is er wel een spoorlijn parallel met de Maas. Alleen Roermond en Maastricht liggen vlak bij de Maas. Vanuit de andere stations is het kiezen tussen een lokale bus nemen naar één van de dorpjes langs de Maas of een landschappelijk minder interessante aanlooproute tot aan de overkant van het Julianakanaal.