Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Dit gebied ligt in het noordoosten van Zwitserland tegen de grens met Oostenrijk, Liechtenstein en Duitsland.
Het ligt een beetje apart van de rest van de Alpen, afgescheiden door de brede vallei van de Walensee (die in recente ijstijden door de Rijngletscher werd uitgediept). Het valt in grote lijnen samen met de Zwitserse kantons Sankt Gallen en de beide Appenzeller halfkantons. 

Doordat het langs alle kanten omringd is door laagland, is het gevoel om "in de bergen" te zijn, overal sterk aanwezig. De Alpstein met als hoogste top de Säntis (2502) is een imposante berg die de Rijnvallei domineert. De Churfirsten zijn de tweede hoogste berg ; ze vormen een kilometerslange scherpe kam hoog boven de Walensee, die aan die kant het uitzicht krijgt van een Noorse fjord.

De Appenzeller Alpen zijn langs alle kanten omringd door stedelijk gebied. Het kan er - zeker in zones of toppen die bereikbaar zijn met kabelbanen - druk zijn.

De oostrand van Appenzellerland zet zich commercieel in de markt als "Heidiland", naar het wereldberoemde kinderboek. De lokale bevolking heeft het wel lastig met die "pretparkisering".
Het bergachtige centrum zijn de twee halfkantons Appenzell Innerrhoden en Appenzell Ausserrhoden. Die splitsing gaat terug op de godsdienstoorlogen : het ene halfkanton is protestants, het andere katholiek. Dit bleef in de eeuwen erna (en wellicht ook nu nog) een sterk bepalend element in de identiteit van de Appenzellers.

De ligging aan de noordrand van de Alpen heeft zijn invloed op het weer : het is een stuk natter er er zijn meer regendagen dan dieper in de Alpen (bv. Wallis of Graubunden).

Bereikbaarheid

Dit is wellicht het snelst bereikbare stuk Alpen.

  • Met de auto, via Luxemburg, Straatsburg en de Rijnvallei, in ca. 8 uur tot aan de voet van de bergen.
  • Met de TGV naar Zürich, en vervolgens een korte lokale verplaasting, in ongeveer dezelfde tijd.

Zoals overal in Zwitserland is er een perfect openbaar vervoer met trein en bus. Zie SBB-website.

De typisch Zwitserse tandradspoortjes ontbreken hier. Er zijn wel een aantal kabelbanen naar de hoogste toppen.

Op de Walensee is een veerdienst.

Overnachten

Je kan op het bergpadennetwerk van het Appenzellerland gemakkelijk zelf een eigen tocht in elkaar steken, met overnachtingen in berghutten of in dorpen.

Meer info : berghutten en berghotels in de Alpstein.

Bivakkeren lukt, maar vraagt wat planning : in ongeveer 60 - 70% van het gebied is bivakkeren verboden of zeer sterk afgeraden. Zie algemene informatie over bivakkeren in Zwitserland.

Interessante tochten

Er zijn een reeks kant en klare meerdaagse tochten die de steilste en meest bergachtige paden vermijden. Zoals steeds in Zwitserland zijn deze op de wegwijzers aangeduid met groene pijlen en een volgnummer.

Enkele routes lopen globaal van oost naar west :

  • Appenzellerweg - 44: ook dit is geen echte bergwandelweg : ze volgt oude pelgrimspaden tussen twee adbijen die net buiten Appenzell liggen.
  • Thurweg - 24 : een erg relaxe wandelroute met eerder vlak verloop van 155 km, die de rivier de Thur volgt tot zijn monding in de Rijn, in de vlakte. Ook het stuk in het Appenzellerland is géén bergwandeltocht.
  • Toggenburger Höhenweg - 48: 6 middelzware etappes (4300 m+ en 88 km), die eerder in "Heidigebied" blijven : veel kleine dorpjes en gehuchtjes en niet de hoogste toppen.
  • Een 2-daagse combinatie van de laatste etape van de Walsa-Weg - 66 en de dagwandeling Quiten Seeweg 934 in de vallei, onder de Churfirsten door langs de Walensee.

Enkele andere lopen grofweg van noord naar zuid :

  • Een stukje van de Alpenpanoramaweg - 3. Een 3-tal etappes zijn relevant voor het Appenzellerland
  • Rheintaler Höhenweg - 86. Het eerste deel van deze route loopt licht golvend door wijngaarden en akkers in de vlakte bij de Bodensee, het tweede deel is interessanter en loopt door de oostflank van de Appenzeller Alpen.
  • De Appenzeller Alpenweg -980 : een lus van 2 korte etappes of één deftige trailrun van 30 km en 1700 m+.

Deze langeafstandswandelingen blijven tussen 500 en 1750 m hoog dus in middengebergte, op vlotlopende paden of als het rotsachtig wordt, met veel kabels, treetjes en balustrades. De etappes zijn doorgaans beperkt tot 5 à 6 stapuren.
Deze paden kruisen elkaar op heel veel plaatsen. Je kan dus erg gemakkelijk een luswandeling in of omheen de Alpstein maken door stukken van deze routes aan elkaar te schakelen.
Het zijn erg geschikte wandelingen voor voorjaar of herfst.

Deze langeafstandspaden zijn slechts een klein deel van wat één van wellicht het meest dense padennetwerken van heel Zwitserland is. Het is zonde om je te beperken tot deze paden in de vallei. De hoger gelegen paden zijn mooier maar ook avontuurlijker. Ze zijn uitstekend bewegwijzerd en waar het nodig is, zijn er ook daar treetjes en kabels als handsteun op de lastiger of luchtiger stukken. Het plannen van een wandellus op maat kan perfect met schweizmobil.ch of op jouw favoriete wandelapp.
Wil je vooraf een beeld krijgen over hoe lastig en hoe interessant het is en of er een bus, berghut of kabelbaan is : dit kan via de gewone bronnen voor Zwitserse wandelinformatie :