Laden Evenementen

Het Zwarte Woud is een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. De hoogste top is de Feldberg met een hoogte van 1493 meter. Gedurende 5 dagen trekken we door het gebied over een gevarieerde parcours.

Doelpubliek

Dit is een bivaktocht voor gevorderde hikers, die al ervaring hebben met meerdaagse tochten en over een goede fysieke conditie beschikken gezien de afstanden en hoogteverschillen. De route is niet zo moeilijk, maar hier en daar is wel tredzekerheid vereist. Ervaring met bergwandelen is dus aan te raden.

Programma

Maandag 12 oktober: afspraak ’s avonds op de camping

We starten deze week in het Munstertal ten westen van de Belchen, en spreken af op camping Belchenblick, Münstertälerstr 43 79219 Staufen im Breisgau.

Dinsdag 13 oktober (22,5km)

We nemen de wagen en rijden naar “Wanderparkplatz Neumühle”. Daar start de wandeling via een brede almweg naar de Feuersteinfels en verder via bergpaden naar Hohkelchsattel en verder naar de Hohe Kelch. Vanaf dit mooie uitzichtpunt, is het nog wat stijgen naar de Belchen (1414m). Na een afdaling komen we aan het Belchenhaus, waar een kabelbaan naar omhoog komt. Daar rusten we wat uit, en dalen daarna via de Hochfelsen naar het uitzichtpunt Böllener Eck. Langs de Ludwig Albert Hütte, gaan het verder via een almweg en daarna het Weidbuchenpfad naar Schonebuchen waar de camping ligt.

Woensdag 14 oktober (23km)

Vanuit de camping gaat het terug omhoog. We passeren de gehuchten Utzenfeld en Geschwend, daar dalen we af en aan de andere kant stijgen we naar de Hasenhorn. Via een uitzichtpunt hoog boven Todtnau, gaat het verder naar het Bernauer Kreuz en via de Zinkenweg belanden we op de top van de Herzogenhorn (1415 m). Via de Glockenführe voert de afdaling naar het Leistungszentrum Herzogenhorn waar een echt bed ons opwacht. We overnachten in 2 kamers 6 p. en 4 p. Ontbijt is ook voorzien.

Bron: https://www.outdooractive.com/en/poi/schwarzwald/herzogenhorn/14497756/

Donderdag 15 oktober (24km)

zicht vanaf de top van de Feldberg, beneden zie je de Feldsee

Opnieuw een stevige dagwandeling vandaag. Via de “Westweg”dalen we af naar het Hebelhof en naar het “Haus der Natur”.  Boven de Feldsee, een rond bergmeer, komen we op een almweg die we een stuk volgen. Daarna brengt een pad ons naar de Baldwegerhütte en het hoogste punt van het Zwarte Woud: de Feldberg (1493 m). Daarna gaat het terug omlaag naar de Todtnauerhütte, en pikken terug de “Westweg” op die we volgen tot de Notschreipass op 1120 m. Het gaat licht omhoog naar de Fahrberg, waarna we afdalen richting de weg naar Obermünstertal. Daar nemen we de bus naar Staufen, waar we terug op de camping belanden. De volgende morgen rijden we terug naar België.

Overnachtingen

We overnachten telkens op campings en één keer in het sportzentrum “Herzogenhorn” aan de voet van de Feldberg. Ontbijt is daar ook gereserveerd, en avondeten is mogelijk.

Vervoer

De auto is het eenvoudigste vervoermiddel om de startplaats te bereiken (600km). Er kan gecarpoold worden. De trein is ook een optie.: Brussel – Freiburg im Breisgau, daarna regionale bus of trein naar Staufen im Breisgau. , hou wel rekening met een reistijd van 7:30 uur, de camping situeert zich aan het eind van het dorp richting Obermunstertal.

Benodigd materiaal

Voorzie trekkingmateriaal voor een bivaktocht van 3 dagen in alle weerscondities. Het kan al koud worden gezien de grotere hoogte. Een slaapzak met een comforttemperatuur van -5°C kan dan al zeker nodig. Op voorhand wordt een paklijst bezorgd.

Over de begeleider

De tocht wordt begeleid door Luc Thomas, gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 120 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie en overnachtingskosten inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 9 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 2 september. Binnen de week na de afsluitdatum word je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.