Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Wie al een eerste ervaring met sneeuwschoenen heeft in de Vogezen of gelijkaardig, en eens wil proeven van het winterbivakkeren in de hooggebergte, kan mee op deze 4-daagse tocht in het noordelijke stuk van de Ecrins. Op het plateau d’Emparis is het lawinegevaar beperkt en lokaal, maar we hebben er wel zicht op een weergaloze bergwereld o.a. de Meije (3.984m). We slapen 2 nachten in de tent en tussenin in een bemande berghut (met Finse sauna).

Concept

We gaan samen op bivaktocht en delen onderweg heel wat tips & tricks over winterhiken: materiaal, lopen op sneeuwschoenen, tochtplanning en kaartlezen. De stage is erg praktijkgericht en een ideale kennismaking met wat er bij een sneeuwschoentocht komt kijken. Lawinegevaar en het gebruik van lawinebieps worden ook toegelicht en geoefend, maar het is geen opleidingsstage.

Doelpubliek

Deze stage is bedoeld voor hikers met diverse jaren ervaring in meerdaagse bivaktochten in de bergen in zomerse condities, en die al een eerste winterervaring achter de rug hebben in eigen land of in een gebied zoals de Vogezen. Ervaring met sneeuwschoenen is geen vereiste. Het is wel belangrijk om over een goede fysieke conditie te beschikken en/of bereid te zijn om daar naartoe te werken de komende maanden. Het lopen op sneeuwschoenen in de winter is een pak lastiger dan op bergschoenen in de zomer en ook de rugzak is zwaarder (reken op ongeveer 18 kg).

Ook ervaring met kaartlezen is een must want het winterse terrein is nog een pak uitdagender om je weg te vinden. Tijdens de tocht oefenen we met kaart, kompas en GPS.

Programma

Afspraak op zondagavond in Gîte d’Etape le Sarret in Besse, waar we meteen de voeten onder tafel schuiven voor wat gastronomie en daarna nog eens de paklijst overlopen. De laatste afwegingen worden gemaakt. Op maandag vertrekken we voor onze 4-daagse tocht. ‘s Avonds slaan we de bivak op nabij le Gros Serret. De volgende dag trekken we verder langs de rand van het hoogplateau en over de kam van le Grot Têt vanwaar we een mooie zicht hebben op de hoogste pieken van de Ecrins. Vannacht slapen we in Refuge du Pic de la Mas de la Grave (met Finse sauna), ideaal om het materiaal terug wat te doen drogen en het tweede deel van de tocht voor te bereiden. Terug opgeladen vatten we de tocht aan naar Tête du Vallon en lopen daarna via la Côte Pissette na een tweede bivaknacht terug richting Gîte d’Etape le Sarret in Besse. ‘s Avonds hebben we nog wat tijd om meer uitleg te geven rond welke winterse bestemmingen er allemaal zijn en wat erbij komt kijken.

Een mooie fotoreportage van de landschappen op Plateau d’Emparis vind je in dit album.

Nabij le Gros Têt (foto: Refuge du Pic de Mas de la Grave)

Verplicht voorbereidingsmoment 16 januari

We spreken af op woensdagavond 16 januari in Gent om kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en afspraken te maken rond de voorbereiding van de tocht.

Op 1-2 december gaat het winterontmoetingsweekend van Hiking Advisor in Kalmthout door. Het is niet verplicht maar wel sterk aanbevolen hier aanwezig te zijn omdat dan ook al veel informatie rond winterkamperen en -koken wordt gedeeld.

Overnachtingen

Tijdens de tocht bivakkeren we 2 keer, met tussenin een nacht in een bemande berghut.

Vervoer

Er wordt samen gecarpoold naar Besse.

Benodigd materiaal

Een paklijst zal bezorgd worden, samen met diverse verhuuradressen voor wie materiaal ontbreekt. Je hoeft niet te investeren in duur materiaal. Er zal gevraagd worden om 2 Franse stafkaarten aan te kopen van de streek. Een kompas wordt ter beschikking gesteld door de club indien je die zelf niet hebt. Een GPS is niet verplicht maar nuttig om eens mee te oefenen.

Over de begeleiders

Debbie Sanders heeft veel ervaring met sneeuwschoentrekkings en doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne). Ze schreef ook een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be en is voorzitster van Hiking Advisor. Debbie is verzekerd bij de UPMM, Union Professionelle des Métiers de la Montagne.

Bjorn Desander zoekt graag desolate streken op en het liefst van al trekt hij erop uit in de winter. Steeds meer sneeuwschoentochten vullen zijn vrije reiskalender. Binnen Hiking Advisor bouwde hij al naam en faam als ‘vuurman’. Ondertussen is hij bestuurder bij Hiking Advisor vzw en initiatiefnemer achter een aantal activiteiten op onze HA-kalender.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze stage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 325 euro voor HA-leden, en 335 euro voor leden van een andere KBF-club. Hierin zit de begeleiding (voor 2 stageleiders), organisatie en 3 overnachtingen in half pension inbegrepen.

Inschrijvingen

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 30 september 2018, of tot de tocht is volzet. Binnen de week na de afsluitdatum wordt je door de tochtbegeleidster gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om 100 euro voorschot te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Het saldo moet betaald worden tegen 31 december 2018. Tot dan is kosteloos annuleren mogelijk, daarna hangt het af of een vervangende deelnemer gevonden kan worden.