Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

We starten het nieuwe wandeljaar met een tweedaagse wintertocht waarbij we naar Belgische begrippen enkele bijzondere riviertjes met ronkende namen aan elkaar gaan rijgen. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Ninglinspo. Heeft naam gekregen “enige” bergrivier van België te zijn. Na de Ninglinspo wordt de Chefna verkend, minder bekend maar zeker de moeite waard.
We bevinden ons in het stroomgebied van de Amblève en zullen onderweg ook enkele prachtige uitzichten over de vallei meepikken.

Doelpubliek

Dit is een meerdaagse kampeertocht die ook beginnende hikers met gepast materiaal aan moeten kunnen. De fysieke conditie moet wel in orde zijn omdat er, zeker op de eerste dag, enkele hoogteverschillen zitten. De dagafstanden blijven onder de 20 km en we bivakkeren op een comfortabele camping. Het programma bevat enkele informatieve momenten om je vaardigheden en kennis voor het lopen van meerdaagse tochten te verfijnen.

Programma

Zaterdag 27 januari (afstand 19km)

We spreken af in Nonceveux op de parking van het café bij de monding van de Ninglinspo. Voor vertrek overlopen we of iedereen adequaat gerief bij heeft en houden een korte sessie “rugzak afstellen”.

We blijven kort bij het riviertje dat we stroomopwaarts volgen. Het is voor Belgische normen een riviertje dat op korte afstand een spectaculair verval kent waardoor je onderweg tal van kleine watervalletjes zal tegenkomen en het water geduldig poelen heeft uitgesleten in de rotsige ondergrond. Deze poelen hebben namen gekregen als Bain de la Loutre, Bain du Cerf, Bain de Diane… Een natuurlandschap dat zo bijzonder is dat het op de lijst van Waals erfgoed prijkt.

Als het in dat weekend echt aan het winteren is moeten we mogelijk de route wat aanpassen en gaan we over minder geaccidenteerd terrein richting kaarsrechte Vecquée die we echter niet zullen bereiken. Nog voor we daar zijn, klimmen we uit de vallei en dalen we terug af naar de Amblève.

We zoeken nu de Chefna op. Een riviertje waarin ooit een heel gedreven naar goud is gezocht. De opbrengsten waren zo laag dat dit nu slechts geschiedenis is. De rood-witte markeringen die we onderweg tegenkomen maken deel uit van de GR571. Nog voor we Ville au bois bereiken dalen we een tweede keer af naar de Amblève. Deze keer om op zoek te gaan naar onze camping.

Na het opstellen van de tenten, het koken van het avondeten, een eventuele douche, duiken we de het verwarmde cafetaria van de camping in en bij een drankje voorzien we nog een korte infosessie rond materiaal keuze voor winterse tochten.

Zondag 28 januari (18 km)

We vertrekken op tijd zodat je thuis nog ruim tijd hebt om je gerief op te ruimen en terug te blikken op je weekend. Vandaag blijven we meestal op de GR571 maar lopen ook over paden van de vroegere GR578.

Na Chevron en Lorcé zoeken we voor een tijdje de Amblève op. Klimmen nog een maal uit de vallei om dan af te dalen naar Nonceveux. Steken de rivier over. Het is dan niet meer zo ver tot de auto’s. Eenmaal in Nonceveux sluiten we het weekend af met een gezamenlijk drankje in het café.

Overnachtingen

We overnachten op Camping chalet weekend in Stoumont. Er is een afdak waaronder we ons potje avondeten kunnen koken. Daarna kunnen we in het cafetaria met een drankje nakaarten over onze eerste dag.

Vervoer

We gaan al carpoolend naar Nonceveux. Mensen die er de voorkeur aan geven het openbaar vervoer te gebruiken worden aan het station van Aywaille opgepikt.

Benodigd materiaal

Veel zal afhangen van de weersomstandigheden tijdens dat weekend. Belangrijke items in dit geval zijn je slaapzak en matje. Deze moeten aangepast zijn aan de temperatuur van het moment. Na inschrijving krijgt je een paklijst toegestuurd van de begeleiders met richtlijnen voor het pakken van je rugzak. Ga niet over tot aankoop van gerief. Mogelijk kan iemand uit de groep je uit de nood helpen of is huren een oplossing. Overleg met de begeleiders indien je met twijfels zit. Dit is een tocht waar je onderweg geen aankopen kan doen. Neem dus voldoende eten mee en zorg voor een gevulde drinkbus.

Over de begeleider(s)

De tocht wordt begeleid door Veerle Maes en Ivo Vanmontfort. Beiden zijn ervaren hikers doorheen verschillende seizoenen. Zowel samen als solo ondernamen ze reeds meerdere wintertochten in het Hoge Noorden, op langlaufski’s en al bivakkeerden. Op Ivo’s blog kom je hierover meer te weten.

Veerle in het winterse Padjelantaleden (foto: Ivo Vanmontfort).

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 25 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie en overnachting op de camping inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 15 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 30 november. Binnen de week na de afsluitdatum word je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je bij de gelukkigen bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.
Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna hangt het ervan af of een andere deelnemer wordt gevonden.
Zijn er op meer inschrijvingen dan plaatsen, dan bepaalt een loting of je erbij bent. Voor bijkomende vragen, stuur je een mail naar Ivo .