Laden Evenementen

Als afsluitende stage van de opleiding tot sneeuwschoenwandelaar trekken de hikers die graag kamperen naar de Haute Ubaye voor twee 3-daagse lustochten. Onderweg leer je het lawinegevaar inschatten, oriënteren in de sneeuw, bivakkeren in het hooggebergte…en een spoor trekken.

Concept

Deze stage is het sluitstuk van de opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar, en biedt dan ook de mogelijkheid om alle theorie ook eens in de praktijk toe te passen: navigeren in een terrein waar alle paden met een dikke pak sneeuw bedekt zijn, keuzes maken in functie van het lawinegevaar, bivakkeren & koken in het winterse hooggebergte, etc.

Doelpubliek

Deze stage is gericht op hikers die eerder al in de winter rondtrokken & bivakkeerden (vb. in de Vogezen, Scandinavië), en nu ook in lawinegevaarlijker terrein op stap willen gaan. Tot en met 11 oktober zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Daarna kan voor beide onderdelen afzonderlijk ingeschreven worden.

Wie aan één van de stages wilt deelnemen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie.

Een heel goede fysieke conditie is onontbeerlijk voor deze tocht. De rugzak is in de winter een pak zwaarder dan in zomerse condities (rond de 20kg) en het stappen op sneeuwschoenen is ook intensief. Je hoeft geen buitensportatleet te zijn maar wel fit zijn of bereid zijn om daar naartoe te werken door bijvoorbeeld 3 keer per week te sporten (gericht op duurinspanningen en indien nodig ook krachtoefeningen).

 

Verplicht voorbereidingsmomenten: 22 december online en fysiek op 13 januari in Gent

Gezien dit een opleidingsstage is waar je de vaardigheden leert om zelf zo’n tocht in elkaar te steken, en géén begeleide tocht, zijn er twee voorbereidingsmomenten voorzien:

  • Op 22 december overlopen we via een online overleg (20-21u) het programma van de stage en wat van jou wordt verwacht tijdens de voorbereiding ervan.
  • Op 13 januari gaan we die voorbereiding overlopen tijdens onze samenkomst in Gent (19u-21u30). Nog enkele praktische issues rond carpooling en materiaal kunnen dan ook nog besproken worden.

Programma

De uitwerking van de tocht maakt deel uit de opleiding, hier dus geen uitgebreide beschrijving van de dagetappes. Het programma is opgesplitst in twee delen. De eerste lustocht gebeurt vanuit onze uitvalsbasis in Fouillouse. De tweede trip is een driedaagse vanaf Maljasset.

 

Overnachtingen

De eerste nacht voor de stage logeren we in gîte auberge les Granges in Fouillouse. De vierde en zevende nacht slapen in Auberge de la Cure in Maljasset. De overige nachten (bij elke tocht 2 keer) wordt er wildgebivakkeerd. Eén keer slapen we ook in een zelf uitgegraven sneeuwhol!

Vervoer

Er wordt afgesproken om te carpoolen.

Benodigd materiaal

Een paklijst zal bezorgd worden, samen met diverse verhuuradressen voor wie materiaal ontbreekt. Er zal ook gevraagd worden om 2 Franse stafkaarten aan te kopen van het gebied. Een kompas wordt ter beschikking gesteld door de club. Een GPS is sterk aanbevolen want enkel zo leer je er ook effectief mee werken, ook dit kan je huren.

De huur van sneeuwschoenen (Tubbs Flex Alp), bieps (Mammut Barryvox), sonde en schop wordt geregeld door de club. We zijn namelijk vrij kieskeurig als het gaat om materiaal. Mocht je toch over je eigen materiaal beschikken, dan bekijken we samen of het voldoende is voor deze tocht.

Over de begeleidster

Debbie Sanders (1983) heeft veel ervaring met sneeuwschoentrekkings en doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne). Ze schreef ook een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be en is voorzitster van Hiking Advisor vzw. Debbie is verzekerd bij de UPMM, Union Professionelle des Métiers de la Montagne.

Steven Lauwereins (1976) zoekt in de wildernis in de eerste plaats de rust op die hij thuis soms mist vanwege een drukke job. Zijn favoriete winterbestemmingen zijn het Urho Kekkonen Nationale Park in Finland en het massief van Kebnekaise in Zweden, maar hij doet zijn afsluitende stage voor de opleiding tot Instructor Winter Mountain Walking & Snowshoeing in de Alpen.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2021.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 365 euro voor HA-leden, en 375 euro voor niet-HA-leden. Hierin zit de begeleiding, organisatie en 3 overnachtingen in halfpension in een gîte d’étape inbegrepen.

Huur van materiaal wordt geregeld door Hiking Advisor en bedraagt maximaal 70 euro indien wandelstokken, lawinebieps (Mammut Barryvox), sonde, schop én sneeuwschoenen (Tubbs Flex Alp) gehuurd moeten worden.

Inschrijvingen

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten. Tot en met 11 oktober zal de voorkeur gegeven worden aan deelnemers die zowel aan de lessenreeks als de stage deelnemen. Wie de stage wilt meevolgen zonder aan de lessenreeks te hebben deelgenomen, moet verplicht een cursus lawinekunde volgen en/of een deelname-attest kunnen voorleggen van een eerder gevolgde cursus. Deze dagcursus gaat door bij diverse clubs en wordt aangekondigd via de stagebrochure en website van de Klim- en Bergsportfederatie.

Inschrijven kan via onderstaand formulier vanaf 29 augustus. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om een voorschot van 100 euro te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 31 december, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt.