Als afsluitende stage van de opleiding tot sneeuwschoenwandelaar trekken de hikers die graag kamperen naar de Haute Ubaye voor twee 3-daagse lustochten. Onderweg leer je het lawinegevaar inschatten, oriënteren in de sneeuw, bivakkeren in het hooggebergte…en een spoor trekken.

Concept en doelpubliek

Deze stage is het sluitstuk van de opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar, en biedt dan ook de mogelijkheid om alle theorie ook eens in de praktijk toe te passen: navigeren in een terrein waar alle paden met een dikke pak sneeuw bedekt zijn, keuzes maken in functie van het lawinegevaar, bivakkeren & koken in het winterse hooggebergte, etc.

De stage is gericht op hikers die eerder al in de winter rondtrokken & bivakkeerden (vb. in de Vogezen, Scandinavië), en nu ook in lawinegevaarlijker terrein op stap willen gaan. 

Een heel goede fysieke conditie is onontbeerlijk voor deze tocht. De rugzak is in de winter een pak zwaarder dan in zomerse condities (rond de 20kg) en het stappen op sneeuwschoenen is ook intensief. Je hoeft geen buitensportatleet te zijn maar wel fit zijn of bereid zijn om daar naartoe te werken door bijvoorbeeld 3 keer per week te sporten (gericht op duurinspanningen en indien nodig ook krachtoefeningen).

Programma

Verplicht voorbereidingsmomenten: donderdag 23 december (online) en donderdag 20 januari

Gezien dit een opleidingsstage is waar je de vaardigheden leert om zelf zo’n tocht in elkaar te steken, en géén begeleide tocht, zijn er twee voorbereidingsmomenten voorzien:

  • Op 23 december overlopen we via een online overleg (20-21u) het programma van de stage en wat van jou wordt verwacht tijdens de voorbereiding ervan.
  • Op 20 januari gaan we die voorbereiding overlopen tijdens onze samenkomst in Gent (19u-21u30). Nog enkele praktische issues rond carpooling en materiaal kunnen dan ook nog besproken worden.

De uitwerking van de tocht maakt deel uit de opleiding, hier dus geen uitgebreide beschrijving van de dagetappes. Het programma is opgesplitst in twee delen. De eerste lustocht gebeurt vanuit onze uitvalsbasis in Fouillouse. De tweede trip is een driedaagse vanaf Maljasset.

Benodigd materiaal

Een paklijst zal bezorgd worden, samen met diverse verhuuradressen voor wie materiaal ontbreekt. Er zal ook gevraagd worden om 2 Franse stafkaarten aan te kopen van het gebied. Een kompas wordt ter beschikking gesteld door de club. Een GPS is sterk aanbevolen want enkel zo leer je er ook effectief mee werken, ook dit kan je huren.

De huur van sneeuwschoenen (Tubbs Flex Alp), bieps (Mammut Barryvox), sonde en schop wordt geregeld door de club. We zijn namelijk vrij kieskeurig als het gaat om materiaal. Mocht je toch over je eigen materiaal beschikken, dan bekijken we samen of het voldoende is voor deze tocht.

Overnachtingen

De eerste nacht voor de stage logeren we in gîte auberge les Granges in Fouillouse. De vierde en zevende nacht slapen in Auberge de la Cure in Maljasset. De overige nachten (bij elke tocht 2 keer) wordt er wildgebivakkeerd. Eén keer slapen we ook in een zelf uitgegraven sneeuwhol!

De kostprijs van de overnachtingen zit niet inbegrepen in de stageprijs maar wordt apart afgerekend met de stageleider. Reken op een budget van ongeveer 150 euro voor 3 nachten in half pension.

Vervoer

Er wordt afgesproken om te carpoolen.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 235,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Niet inbegrepen:

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van . Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met .

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres stevenlauwereins@gmail.com. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van de cursus (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Debbie Sanders

Debbie doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne) en is al jarenlang actief als tocht- en stagebegeleidster in zomer en winter. Ze schreef een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.