Start je 2024 graag met een sportieve uitdaging en krijg je spontaan warm als je denkt aan dit winters avontuur…dan is deze winterbivaktocht misschien wel iets voor jou!

In een lusvormige tocht van zo’n 45 km verkennen we tijdens 2 dagen de hoogst gelegen veengebieden van ons land, rondom de Baraque Michel. De hoogtemeters blijven relatief beperkt (+650m)/-650m), maar afhankelijk van de weersomstandigheden kan het traject toch vrij uitdagend worden. 

Op zaterdagavond zijn we welkom op een private bivakzone. Samen koken we er onze potjes, leggen een kampvuur aan, is er tijd om ervaringen te delen, verhalen te vertellen, om daarna hopelijk goed opgewarmd de slaapzak in te duiken voor de nacht. 

Deze tocht is geschikt voor mensen die al bivakervaring hebben in zomerse omstandigheden en graag eens proeven van het winterbivakeren. Een goede fysieke conditie is wel een vereiste. Omdat, zeker tijdens de nacht, de temperaturen in januari op de Hoge Venen regelmatig vlot onder het vriespunt duiken, moet ook je uitrusting hierop voorzien zijn. 

Vooraf aan de tocht zal de nodige informatie gegeven worden rond noodzakelijk materiaal, enz.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

We maken een tweedaagse lustocht van ongeveer 45km, goed voor +650hm/-650hm.

Zaterdag 6 januari:

We spreken af om 9u op de parking Grenzweg, langs de Monschauer Strasse in Eupen, vlak aan de Belgisch/Duitse grens. Dit is het begin- en eindpunt van onze tweedaagse. 

We zoeken meteen het Brackvenn op, een moerassige en veenachtige heide, die we via een knuppelpad moeten doorkruisen. We dalen en steigen wat doorheen de Venen, waar we op de laagste punten De Helle trachten te volgen, en we op het hoogste punt te gast zijn op het dak van België. 

We doorkruisen verschillende veengebieden en volgen hierbij stroomopwaarts de loop van de Helle (we volgen hier een deel van de Venntrilogie). De Helle ontspringt nabij de Baraque Michel en doorsnijdt een groot stuk van het veengebied. Eens bij de Baraque Michel (678m) hebben we het hoogste punt van deze tweedaagse bereikt. 

We trekken verder zuidwaarts via de Fagne de Polleur en Fagne de Setai. Open veengebied wisselt zich af met meer beboste stukken. Ter hoogte van Xhoffraix, een gehucht van Malmedy, zijn we welkom op een particuliere bivakplaats. In het aanpalende bos mogen we hout sprokkelen… om bij hopelijk droog weer een kampvuurtje aan te kunnen leggen. Eens geïnstalleerd en de potjes gekookt is er uiteraard nog tijd voor kampvuurverhalen om daarna goed opgewarmd de slaapzak in de duiken.

Zondag 7 januari:

Zodra de dag aanbreekt laten we de bewoonde wereld terug achter ons en trekken door bebost gebied in noordelijke richting tot we aan de ruisseau de Bayehon komen. De Bayehon ontspringt op de hoogte Venen. We volgen dit beekje een aantal km stroomafwaarts, en komen zo bij de ‘de waterval van Bayehon’. Dit is de op één na grootste waterval van België, na die van Coo.

Vanaf hier zoeken we aansluiting op de GR14, wandelen we opnieuw langs de Venntrilogie en klimmen we noordoostelijk de hoger gelegen veengebieden terug in. 

Na heel wat kilometers door bos en veen zoeken we aan het einde van de namiddag opnieuw de Duits-Belgische grens op. Moe maar (hopelijk) voldaan komen we terug bij het startpunt van deze tweedaagse.

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten (bv zakje vriesdroogmaaltijd of iets anders), wat snacks voor onderweg en voldoende water voor 1 dag.

Op de bivakplaats is er drinkwater.

Verder voorzie je een rugzak met tent of tarp (als de weersomstandigheden dat toelaten), slaapzak, slaapmatje, kookgerief. We hopen op dagtemperaturen rond het vriespunt en op nachttemperaturen daar een graad of 4 onder.  Wat maakt dat je een goede tent, slaapmat (voldoende hoge isolatiewaarde) en slaapzak (comforttemperatuur -5°C) en warme slaapkleding bij je moet hebben. 

Wandelstokken kunnen handig zijn. Beenkappen voor sneeuw zijn nuttig gezien er lokaal bij momenten erg veel sneeuw kan vallen.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten. Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Overnachtingen

We overnachten op een particuliere bivakplaats waar drinkbaar water en zélfs een composttoilet beschikbaar zijn. Verder is er geen enkel comfort aanwezig, maar natuurbeleving des te meer.

Vervoer

De begin/eindplaats van deze tocht is enkel bereikbaar met de wagen.

Hiking Advisor wil het carpoolen aanmoedigen en daarom zal na inschrijving een carpoollijst gemaakt worden. 
 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 35,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 5,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

Vergoeding bivakplaats

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 9 december.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Cedric Levan

Cedric is gepassioneerd door de natuur. Van de moestuin naar het bos tot in de bergen, zolang hij maar buiten is.
Wandelen langs de mooiste paden en bivakkeren in de natuur is voor hem de perfecte manier om te ontsnappen aan de haastige en stressvolle maatschappij.
Liesbeth Vancaeyseele

Liesbeth Vancaeyseele

"Op stap gaan, enkel met het meest noodzakelijke, om zo ruimte te maken om te ontvangen wat de weg me brengt." Het is deze ervaring die het onderweg zijn voor Liesbeth zo bijzonder maakt.
Beroepsmatig gaat ze al jaren figuurlijk op pad met mensen; mensen die de weg kwijt raakten, maar voor Hiking Advisor gaat ze graag ook letterlijk op pad met jullie. Naast hiken gaat Liesbeth ook geregeld lopen, zaal- of rotsklimmen of neemt ze graag vrienden of familieleden mee op een initiatie via ferrata.

Inschrijven