Tijdens mijn wintertocht in het Finse Nationale Park van Lemmenjoki, was ik (Karel) verrast hoe aangenaam het is om in winterse natuurpracht te hiken.
Er zijn uiteraard grote verschillen met zomerhikes. Al is het maar omdat je in de koude en door de sneeuw een pak minder kilometers kan doen.
Het is belangrijk het hoofd koel te houden. Figuurlijk dan. Letterlijk hou je het beter warm.

Concept en doelpubliek

Deze bivaktocht is een tocht voor winterbeginners. Dus mensen die al ervaring hebben met hiken in zomerse omstandigheden, en nu graag wat ervaring willen opdoen in winterse omstandigheden. We hiken ongeveer 20 km per dag, maar we gaan nooit rushen. ‘s Avonds koken we zelf onze maaltijd op de bivakplaats: we maken een vuur van natuurlijk materiaal, waarop we water kunnen koken. Het kan uiteraard koud zijn, dus is goed materiaal belangrijk.

Programma

We starten op zaterdagochtend om 9u00 aan de parking van Nahtsief. We duiken meteen het Hertogenwoud en de Hoge Venen in, richting het hoogste punt van België, de Botrange. De route is vooral bosachtig met weinig hoogteverschil. We hebben tijd: de bedoeling is de ontspannen, rustgevende energie van de winterse natuur te ervaren en te genieten van onze natuurbeleving. Wie weet, zien we interessante sporen om te volgen. Tegen het einde van de dag komen we aan op de bivakzone La Bergerie. Het kan daar koud zijn, maar we hebben een vuurkring om een hartverwarmend kampvuur te branden. De volgende dag vertrekken we rond 9u00 om terug naar Nahtsief te stappen. We hopen vooral dat deelnemers graag zelf iets uitproberen. Oriënteren in winterse omstandigheden, een stukje de lead nemen, iets delen over hun natuurkennis (sporen, planten…).

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting, waaronder een slaapzak met comforttemperatuur tot -5° C. Breng een mes mee, een kompas en iets om vuur mee aan te steken (lucifers of aansteker). Breng een kookstel mee met gas, maar het gas gebruiken we als reservemogelijkheid: we proberen water te koken op open vuur.

Denk aan voldoende water voor onderweg. Misschien ook een kleine thermos voor warme thee. Voorzie ook je eigen ontbijt en 2 lunches. Als tussendoortje kan je nemen wat je wil. Het leuke aan hiken in de winter is dat je het toch verbrandt.

We hopen op dagtemperaturen rond het vriespunt en op nachttemperaturen daar een graad of 4 onder. Wat maakt dat je een goede tent en slaapzak en warme slaapkleding bij je moet hebben. Een regenjas, muts en handschoenen heb je sowieso bij. Het terrein is niet zwaar.  Zorg er alleen voor dat je voeten droog en warm blijven. Het terrein kan modderachtig zijn: zorg er voor dat je schoenen daar tegen kunnen, en breng zeker een extra paar warme sokken mee. Zet ook een paar droge comfortabele schoenen in de auto voor de reis terug naar huis. We rusten niet op bankjes onderweg als die er zouden zijn, integendeel, als we zitten, zal het in de wilde natuur zijn. Een isolerend zitmatje maakt een wereld van verschil!

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor kampvuurverhalen.

Overnachtingen

We overnachten op de voor ons gereserveerde bivakzone La Bergerie.

Vervoer

We gaan carpoolen waarbij we de auto’s op de parking Nahtsief achterlaten. De parking is lastig te bereiken met het openbaar vervoer, waardoor dit niet echt een optie is. Met het carpoolen kunnen we afspreken om deelnemers af te halen bij het station van Eupen. Zorg er dan wel voor dat je tijdig in Eupen bent.

Over de organisatoren / begeleiders

Cedric Levan

Cedric is gepassioneerd door de natuur. Van de moestuin naar het bos tot in de bergen, zolang hij maar buiten is.
Wandelen langs de mooiste paden en bivakkeren in de natuur is voor hem de perfecte manier om te ontsnappen aan de haastige en stressvolle maatschappij.

Karel Sterckx

Karel is International Wilderness Guide en zet avontuur in de natuur in om de verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid tussen mens en natuur opnieuw aan te wakkeren: “hij wijdt zijn leven aan het onderzoeken, onderwijzen en communiceren van wat hij "een regeneratieve hike-stijl” noemt. Hikend een positieve bijdrage leveren ter versterking van natuur, lokale samenleving en cultuur. In eigen land neemt hij graag hikers mee naar de Ardennen om hen de “spirit of wilderness” te laten ervaren.